Sport

Kjempen Kittel frykter andre enn Edvald

Marcel Kittel brukte første anledning til å vise de andre spurtkanonene hvem som er Giro-sjefen. Edvald Boasson Hagen er han ikke så bekymret for. 

Marcel Kittel kunne juble for seier i lørdagens etappe av Giro d'Italia.
  • Helle Skjervold

BELFAST: Nordmannen og de andre måtte se Marcel Kittel ta første stikk i Giro d'Italia.

Mange hadde på forhånd spådd at Giro d'Italias første individuelle etappe ville avgjøres i en massespurt i Belfasts sentrumsgater. Og det ble til slutt en nervepirrende spurt på klissvåt asfalt – heldigvis uten knall og fall.

Og det var den tilsynelatende ustoppelige Marcel Kittel som dro fra og vant sin første Giro-etappe.

Seieren kom etter at han og resten av feltet hadde syklet forbi et av Nord-Irlands mest berømte naturområder, det dramatiske kystlandskapet Giant's Coastway. Og det ble til slutt Giants dag.

Giant-Shimanos Kittel kunne nemlig heve hendene i været etter å ha satt de andre spurterne på plass i første forsøk, foran et ellevilt nordirsk publikum med sykkelfeber.

Ikke arrogant

Kittel ville etter seieren ikke svare på hvem hans hovedkonkurrenter er, men understreker at han overhodet ikke anser seg selv som uslåelig.

-Det er deres jobb å rangere oss. Jeg vet hvilke ryttere jeg må holde et øye med. Du har et stort problem hvis du blir arrogant eller tror det er enkelt å slå dem. Sånn er det ikke, det er knallhardt å vinne.

På spørsmål om Giroens eneste nordmann, Edvald Boasson Hagen, var på Kittels liste over ryttere han frykter, måtte tyskeren dra på det.

— Edvald er ikke en ren spurter, han er en litt annen type. Men han kan kanskje angripe oss i et svakt øyeblikk, og gjøre livet vanskelig for oss. Men, jeg har andre ryttere jeg konsentrerer meg mer om, sa Kittel.

Boasson Hagen hjalp til

Igjen var det ustabile værforhold, sur vind og av-og-på regnvær som dannet bakteppet for det som virkelig var Giro-startens store sjarmøretappe langs den nordirske kysten.

Det var et brudd på fire ryttere som stakk av med poengene underveis i etappen, men ble som forventet innhentet i perfekt tid før den flate målområdet i Belfast. Da hadde flere av Giroens sterkeste lag posisjonert seg strategisk i front, inkludert Sky.

Laget sendte sine beste spurtere opp i front da det gjensto en knapp kilometer, og da feltet rundet den siste svingen opp mot målgang la Boasson Hagen seg helt i tetgruppen for å hjelpe lagkamerat Ben Swift inn til en etappeseier på hjemmebane.

Men Swifts forsøk endte på en 7.-plass, mens nordmannen måtte ta til takke med en 19.-plass, med samme registrerte tid som etappevinner Kittel.

Å vise seg frem på enkeltetapper er Skys overordnede mål for Giroen, men nettopp Kittel kan sette en effektiv stopper for Boasson Hagen og Swifts forsøk.

Hans mål er nemlig også å ta så mange etappeseirer som mulig, ikke sammenlagtseieren.

— Jeg fokuserer på å vinne etapper, det er mitt fokus. Det er en stor lettelse, og et godt mål å ha i karrière som syklist, sa Kittel.

Kjempenes dag

Sammenlagtleder Michael Matthews overtok den rosa trøya etter Orica-GreenEDGE-lagkamerat Svein Tuft. Den strålende fornøyde australieren sa at Giro-starten hadde gått nøyaktig etter planen for laget, selv om også han måtte se seg slått av Kittel lørdag.

Matthews mener nemlig tyskeren er i en liga for seg selv.

— Han er definitivt den raskeste av oss, det viste han i dag. Uansett om det er kaldt eller varmt, han er ustoppelig. Vi andre får bare prøve å være så nær han vi kan, sa Matthews lattermildt.

Les mer om

  1. Giro d'Italia