Armstrong får kritikk for Hollywood-metoden

<p>— Det handler ikke om sannheten. Det handler om seertall.</p>

INTERVJU: Lance Armstrong har valgt å snakke om sykkelfortiden sin med Oprah Winfrey.

Det var ventet at Lance Armstrong ville innrømme dopingbruk i et intervju med Oprah Winfrey. Natt til tirsdag norsk tid kom de første «lekkasjene» etter at intervjuet ble gjort.

Tv-sendingen hvor mannen som vant Tour de France sju ganger skal snakke om sin fortid som dopet syklist vises først natt til fredag, men i dag, tirsdag, har spekulasjonene vært mange om hva innholdet blir. Også Winfrey selv har uttalt seg, og hevder at Armstrong legger alle kortene på bordet, men uten å nevne ordet doping.

Hollywood

Amerikaneren har nektet for dopingbruk i alle år, og når innrømmelsen nå ser ut til å komme, får han massiv kritikk for måten det skjer på.

— Han tar en internasjonal nyhet til Hollywood ved å gjøre det på denne måten, skriver Bill Dwyre, sportskommentator i Los Angeles Times.

Han hevder at alt er nøye regissert av Armstrong og Winfrey, og at dramaturgien er lagt opp for at flest mulig skal se tv-sendingen. Selve intervjuet ble gjort mandag.

— Kunne han gjort dette på en verre måte? Er det ikke en eneste person blant alle rådgivere, advokater og pr-folk som kunnne fått ham til å forstå hvilken tabbe det er å ta dette til Oprah? Vil han prøve å vinne oss tilbake ved å hoppe på en sofa, slik Tom Cruise gjorde da han erklærte sin kjærlighet til Katie Holmes? skriver Dwyre.

Filmstjernen Cruise er en god venn av Winfrey. Han har flere ganger blitt «intervjuet» av henne, blant annet om sitt forhold til den kontroversielle scientologikirken.

- Det handler om seertall

Han er klar på at Armstrong, som nå er tvunget opp i et hjørne, burde hatt en pressekonferanse med journalister, ikke en tårefylt seanse med Winfrey, som han mener ikke er i stand til å stille de riktige, kritiske spørsmålene.

— Ta det for hva det er: Dette handler ikke om sannheten, det handler om seertall.

Lynn Zinser i New York Times deler mange av tankene til Dwyre.

— Vi må gi skryt til ikonene Lance Armstrong og Oprah Winfrey; den ene vanæret, den andre falmet, som har funnet en måte å melke saken i flere dager mens vi venter på Den Store Tilståelsen.

Den engelske avisen The Sunday Times deler bekymringen til sine amerikanske kolleger om hvorvidt Winfrey er i stand til å stille de riktige, kritiske spørsmålene til det som kanskje er tidenes juksemaker innen idretten.

Avisen kjøpte i helgen en annonse i Chicago Tribune, der de henvendte seg til Oprah Winfrey (som har base i Chicago) med 10 spørsmål de ville ha svar på i intervjuet. Lance Armstrong saksøkte - og vant - en gang mot The Sunday Times og sykkeljournalist David Walsh på grunn av ting de hadde publisert rundt Armstrongs angivelige dopingbruk.

«Kjære Oprah»

Dersom Armstrong innrømmer doping, vil The Sunday Times komme til å saksøke syklisten tilbake.

Her er de ti spørsmålene oversatt (se hele annonsen i bunn av saken):

«Kjære Oprah. Jeg har de siste 13 årene med å undersøke beskyldinger om at Lance Armstrong har vært dopet. Jeg ble nylig kåret til årets journalist i UK. Her er ti spørsmål jeg ville stilt Lance...

1) Fortalte du legene ved Indiana University Hospital den 27. oktober 1996 at du hadde tatt EPO, veksthormoner, kortison, steroider og testosteon? (Armstrong ble behandlet for kreft ved sykehuset)

  1. Etter kreftsykdommen, hvordan rettferdiggjorde du bruk av dopingmidler?

3) Har du noen som helst sympati for de av rivalene dine som konkurrerte dopingfrie?

  1. Angrer du på hvordan du behandlet Betsy Andreu, den tidligere massør Emma O´Reilly og Greg Lemond?

5) Innrømmer du at din venn doktor Michele Ferrari fullt og helt sto bak dopingen i laget ditt?

  1. Vil du gi tilbake prispengene du vant fra septemer 1998 til juli 2010?

7) Saksøkte du Sunday Times for å få oss til å holde kjeft?

  1. Var din manglende evne til å forstå Floyd Landis (en av dem som har vitnet mot Armstrong) nøkkelen til nedturen din?

9) Var løgnene til andre som er berørt av kreftsykdom de største av dem alle?

  1. Hvorfor har du valgt Oprah Winfrey til å gjøre det første intervjuet etter at du ble utestengt som idrettsutøver?

Hilsen David Walsh.

Hele annonsen:

FAKTA

LANCE ARMSTRONG

  • Født: 18.09.1971. * Ble sykkelproff i 1992 og verdensmester i 1993. * Fikk testikkelkreft i 1996, men kom tilbake og vant Tour de France i 1999. * La opp etter sin syvende TdF-seier, men gjorde comeback igjen etter noen år.
  • La opp igjen i 2011. * I fjor la amerikanske antidopingmyndigheter frem en rekke vitneutsagn som naglet Armstrong til dopingbruk. Han ble fratatt alle sine syv TdF-seire, og utestengt fra sykkelsport på livstid.
  • Armstrong har hittil hevdet sin uskyld.
  • Skal intervjues av Oprah Winfrey på amerikansk TV i dag. Intervjuet sendes natt til fredag, norsk tid.