Sport

Friidretten skjerper kravene etter VM-nedturen

VM i Beijing ble en nedtur. Nå er Norges Friidrettsforbund lei av at utøvere ikke er i form under mesterskap.

Karoline Bjerkeli Grøvdal skuffet stort under VM, kom på 20. plass totalt i innledende heat og var langt unna finaleplass på 5000 meter.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Forbundet har bestemt seg for å stramme inn på kravene. Bortsett fra i maraton og 50 kilometer kappgang, er det ingen utøvere som kan bruke resultatene fra denne sesongen som OL-kvalifisering. Nå må de aktive starte på nytt. Bare resultater levert etter 1. januar 2016 vil telle i kampen om å komme til OL i Rio.

Sindre Buraas kom til VM i Bejing med ambisjoner. De levde han slett ikke opp til.

Dessuten sier forbundet tydelig i fra at alle som blir tatt ut til OL, må på precamp. Det skal ikke bli noen gjentagelse av det som skjedde under VM i Beijng, da flere valgte andre løsninger.— Vi ønsker utøvere som er i form under mesterskap, sier sportssjef Ronny Nilsen.

Han forteller at VM, der Norge hadde med ni utøvere, er blitt heftig diskutert etterpå.

— Det som skjedde der skal ikke skje igjen.

— Vi vil også være tydelige på hva vi forlanger av utøvere i mesterskapsforberedelser. Vi må ha en tydelig dialog med de aktive, slik at det er forståelse fra begge parter at det vi ønsker å få ut i et mesterskap, og hva det innebærer å være med i OL. Både vi og utøverne ønsker jo gode resultater, og i VM var det for mange utøvere som ikke leverte.

Spiller ingen rolle

Karoline Bjerkeli Grøvdal er en av dem som presterte meget godt både før og etter VM, men som bommet på 5000 meter i Beijing. Hun kom ikke lenger enn til innledende heat.

Les hva sportssjefen sa om Grøvdal og Sindre Buraas rett etter VM-skuffelsen.

I OL ønsker hun å løpe 10.000 meter.

— For meg har det ingenting å si at kvalifiseringsperioden er fra 1. januar neste år. Jeg satser på å ta kravene tidlig i sesongen, noe jeg burde klare uten å spisse formen noe særlig. Målet mitt er uansett å prestere i OL.

Knut Jæger-Hansen er trener for Ingvill Måkestad Bovim, som har 1500 meter i Rio som mål. Han er enig i forbundets skjerpede krav.

— Ja, jeg har forståelse for det. Det høres fornuftig ut at man blir kvalifisert samme år. Dessuten betyr precamp spesielt mye når man skal til en annen klima- og tidssone.

Mens Bjerkeli Grøvdal skal delta i helgens Oslo Maraton, og da på distansen 10 km, har Måkestad Bovim satt punktum for sesongen.

Er norsk friidrett amatørenes lekegrind? Det mente Aftenpostens kommentator etter VM.

Les også

  1. Kaggestad om norsk VM-medalje: - Krever en sensasjon

  2. Grøvdal «kokte» ut av tøff 5000 meter

Les mer om

  1. Friidrett