Slik var Hushovds utrolige sykkelkarriere

Thor Hushovd har syklet nesten hele livet, 15 år som profesjonell. Her kan du lese en oppsummering av karrieren hans.

1998: Hushovd vinner U23-VM på tempo og verdenscupen sammenlagt.
  • Arild Sandvik
Hushovd sykler sitt første Tour de France og er med å vinne lagtempoetappen. Her sammen med foreldrene Per og Unni.
2002: Vinner sin første individuelle Tour de France-etappe.
2004: Som første nordmann noensinne ikler Thor seg den gule ledertrøya i Tour de France.
2005: Hushovd vinner den grønne trøyen i Tour de France.
2006: Hushovd vinner den prestisjetunge sisteetappen opp Champs-Élysées.
2007: Ny etappeseier i Tour de France.
2008: Hushovd tar en etappeseier i Tour de France.
2009: I et guffent regnvær vinner Thor Hushovd den sjette etappen av Tour de France.
2010: Thor Hushovd blir verdensmester på landevei i Australia.
2011: 9. august skriver han under treårskontrakt med BMC Racing Team. Siden den gang har Thor Hushovd nærmest bare møtt motgang.
2013: Hushovd blir norgesmester både på lagtempo og landevei i hjembyen Grimstad.

KRISTIANSAND (fvn.no): Når Thor Hushovd nå legger opp, kan han se tilbake på en eventyrlig og uvanlig innholdsrik karriere, full av opp og nedturer. Her er hans reise:

1978: 18. januar får Per Sverre og Unni Hushovd en sønn. Han døpes Thor.

1981: Tre år gammel tar Thor sine første sykkeltråkk på sin nye trehjulssykkel.

1988: Ti år gammel vinner Thor sitt første sykkelritt når han går til topps på den 5 km lange tempoetappen i Vårtråkken.

1995: Er rytter på juniorlandslaget og vinner en etappe i Tour of Frankfurt.

1996: Blir junior-norgesmester i tempo— og landeveisritt.

Signerte proffkontrakt

1997: Vinner etapperittet i Ringeriket Grand Prix som 19-åring - vinner fire av etappene.

1998: Vinner U23-VM på tempo og verdenscupen sammenlagt.

1999: Mester i Ringeriket Grand Prix for andre gang. Undertegner proffkontrakt med Credit Agricole i august.

— Jeg er meget godt fornøyd både med de sportslige og de økonomiske sidene ved avtalen, sa Thor Hushovd etter han signerte en toårskontrakt med den franske proffklubben Crédit Agricole.

- Noe helt spesielt

2001: Sykler sitt første Tour de France, og er med å vinne lagtempoetappen.

— Det var noe helt spesielt med laget vårt den gangen. Jeg er fortsatt stolt over det øyeblikket, sa Hushovd til cyclingnews ti år etter lagtemposeieren. Triumfen som sykkelnettstedet beskriver som «det perfekte lagtempoløpet».

2002: Vinner sin første individuelle Tour de France-etappe. Norgesmester på tempo.

— Jeg har fått respekt, og føler nå endelig at tiden som hjelperytter er forbi. Selvsagt vil det være ritt der jeg blir nødt til å hjelpe andre, men det vil bli mye enklere å få en fri rolle nå. Jeg satser på at jeg får være kaptein i flere løp som følge av det jeg presterte i Tour de France, sa Hushovd.

- Mest lyst til å grine

2004: Som første nordmann noensinne ikler Thor seg den gule ledertrøya i Tour de France på den tredje etappen. Vinner den åttende etappen. Norgesmester på tempo og landevei.

— Jeg hadde vanvittig lyst på den gule ledertrøya i dag, så nå har jeg egentlig mest lyst til å grine. Når jeg er så nær, blir det ekstra frustrerende, sa Hushovd etter en sur tredjeplass på den andre etappen. Men dagen etter ble han historisk.

— Jaaaaa! Vanvittig rått. Drømmen er gått i oppfyllelse. Denne trøya skal rammes inn. Å få den gule ledertrøya er noe jeg har drømt om siden jeg i 15-årsalderen først fant ut hva Tour de France dreide seg om. Det er det største som finnes innen sykkelsporten. Jeg tror ikke nordmenn flest forstår hvor stort dette er, sa Hushovd.

2005: Sanker flest spurtpoeng av samtlige og vinner den grønne trøyen i Tour de France.

— Definitivt min største dag som syklist. Å vinne den grønne spurttrøya er en drøm som er gått i oppfyllelse, sa Hushovd.

Giftet seg

2006: Vinner prologen og den prestisjetunge sisteetappen opp Champs-Élysées. I gul trøye i to dager. Vant brosteinklassikeren Gent-Wevelgem.

— I 2001 så jeg den siste etappen i Tour de France fra en følgebil, og jeg tenkte den gangen at dette skal jeg vinne en dag. Det har vært drømmen min helt fram til i dag, sa Hushovd.

2007: Ny etappeseier i Tour de France.

2007: 20. oktober gir Thor og Susanne Haaheim hverandre sitt «ja».

— Dette var helt klart min største seier. Det kan ikke sammenlignes med noe av det jeg har opplevd på sykkel, sa Hushovd.

2008: En etappeseier i Touren. Vinner to etapper og poengkonkurransen i Tour of California.

Spansk triumf

2009: Vinner poengkonkurransen og 6. etappe i Tour de France. Vinner Omloop Het Niewsblad. Vinner poengkonkurransen og 3. etappe i Tour of Missouri. To etappeseiere i Catalonia rundt. Tredjeplass både i Milano-Sanremo og Paris-Roubaix.

I et guffent regnvær vinner Thor Hushovd den sjette etappen av Tour de France. Han sitter i en mindre gruppe som har fått ristet av seg de beste sprinterne etter noen tøffe stigninger inn til målbyen Barcelona.

— Nå er jeg bare en superglad mann. Jeg er glad for laget som satser mye på meg og har ofret mye for meg hele uka. I dag fikk vi uttelling, sa Hushovd som senere vant grønn poengtrøye for andre gang.

— Det var fantastisk deilig å få den på. Det er nesten så jeg ikke helt klarer å skjønne det. Jeg var veldig nervøs på morgenen. Alle gikk rundt og tøyset og tullet, men jeg var ikke ferdig med jobben, sa Hushovd etter å ha sikret seg poengtrøya, sa Hushovd.

VM-gullet

2010: Verdensmester på landevei. Norgesmester i landeveisrittet. Etappeseier både i Tour de France og Spania rundt. Andreplass i Paris-Roubaix.

— Det er vanskelig å forstå at jeg har blitt verdensmester. Dette er en stor drøm. Det er helt utrolig og jeg har nesten ikke ord, sa Hushovd.

Thor Hushovd ble verdensmester i 2010. Her jubler han i det han kommer først over målstreken.

2011: Thor vinner prisen som Årets navn under Idrettsgallaen. I alt vant han tre priser.2011: Med Garmin-Cervélo vinner han lagtempoen og sykler med den gule ledertrøyen sju dager. Stikker fra feltet og vinner tøffe fjelletapper. I utforkjøringen på en av etappene stuper han utfor i 111 km/t.

Nedturen i BMC

2011: 9. august skriver han under treårskontrakt med BMC Racing Team. Siden den gang har Thor Hushovd nærmest bare møtt motgang. Så å si hele hans første år med BMC gikk bort grunnet sykdom. Det var første gang siden hans Tour de France-debut i 2001 at Hushovd ikke var med til Frankrike. Senere på året ble han sendt til eksperter i Park City i USA.

— Det var tungt, forferdelig tungt. Jeg har en god del å gå på før jeg er i form, det er helt sikkert, sier Thor Hushovd etter 184. plassen på 1. etappe av Polen rundt - mens resten av verdenseliten var på plass i Frankrike.

2013: Vinner første etappe av Tour de Haut Var. Norgesmester både på lagtempo og landevei. Men også denne vårsesongen ble ødelagt grunnet sykdom, og fikk beskjed før han ble norgesmester både på lagtempo og landevei at Tour de France også denne gang ville gå uten «oksen» fra Grimstad.

— Det har vært mentalt tøft. Det er uvant å være en som er med på å bestemme, men så blir jeg ikke tatt ut en gang, sa Hushovd etter at han måtte holde på nyheten til etter NM-uka.

Tour de France-nei

Magetrøbbelet fortsatte for Hushovd utover sesongen. I midten av juli kom nyheten om at han skulle lede det norske landslaget med Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen i VM i Italia. Etter noen gode etappeløp i Norge, Arctic Tour of Norway (vant sammenlagt) og Tour des Fjords, ble det nok en nedtur i VM da han måtte bryte. Han fikk ikke en riktig inngang til verdensmesterskapet der han gang på gang ble kjørt langt ned i kjelleren av BMC.

2014: Nå i sommer sto Hushovd av Critérium du Dauphiné og kun dager etter kom beskjeden om at han trekker seg fra Tour de France. 27. juni ble det klart at Thor Hushovd legger opp.