Sport

Slik har Lunde Pedersen taklet skuffelsen etter VM-fallet: – Det har hjulpet veldig mye

Bergenseren har hatt noen dager på seg til å svelge det hjerteskjærende som skjedde søndag.

DRAMATISK: Sverre Lunde Pedersen falt fra et sikkert VM-gull i Amsterdam. Han har fundert på øyeblikket i dagene derpå. Foto: Peter Dejong / TT / NTB scanpix

 • Øystein Vik

– Det er et ubesvart spørsmål hva som egentlig skjedde. Jeg har aldri falt slik verken på trening eller i konkurranse utenom denne gangen, sier Sverre Lunde Pedersen til BT.

Det norske skøytelandslaget er nå i Minsk i Hviterussland der verdenscupfinalen skal foregå i helgen. Der har han mål om å levere nye toppløp på lagtempo, 5000-meter og 1500-meter.

– Jeg er utmattet og sliten i hodet, men målet er pallplass på alle tre distansene.

Les også

Sønderknust Pedersen falt fra VM-gullet: – Jeg har aldri vært så langt nede

I skøyteboblen

Lunde Pedersen har hatt noen dager på seg til å svelge det hjerteskjærende som skjedde søndag. Da han ledet allround-VM suverent foran over 20.000 tilskuere i Amsterdam, hadde knust Sven Kramer, men så falt fra en suveren VM-tittel.

Merker på Lunde Pedersens skøytesko viser at han av og til sparker borti skoen med stålet når han går svinger. Men det pleier vanligvis i verste fall føre til et feilskjær.

I VM gikk han solid på trynet. Dermed gikk gullet til Patrick Roest og Lunde Pedersen fikk sølv.

FIKK GRATULASJONER: Landslagssjef Sondre Skarli forteller at Sverre Lunde Pedersen har fått mye positivt respons etter sølvet. – Mange konkurrenter og landslagstrenere fra andre land har kommet bort og sagt at alle i skøyteverdenen vet at han er verdens beste allrounder, sier Skarli. Foto: Peter Dejong / TT / NTB scanpix

Osingen er kjent for å gå teknisk bra på skøyter. Han gjør sjelden slike feil.

Tror han det kan ha vært øyeblikket som satte ham ut av fokus? Begynte tankene på vandre mens han gikk på isen, på at han endelig hadde slått Kramer og kom til å få sin etterlengtede VM-tittel?

– Når jeg går, er jeg i en boble, og slik følte jeg det denne gangen også.

– Hva tenkte du før du falt?

– Jeg hadde egentlig bare fokus på å komme meg i mål på en god tid. Jeg lå bra an, og måten jeg gikk etter fallet viser at jeg ikke var sluttkjørt, sier Lunde Pedersen.

Husker lite fra fallet

Det har han rett i. Før fallet gikk han stabile runder rundt 33 blank. Runden med fallet tok 50 sekunder, noe som beviser at han ikke brukte så lang tid på å komme seg opp som mange har pekt på.

Det tok tross alt bare 17 sekunder å falle, komme seg på beina og få farten opp igjen. Langt ut i en 10.000-meter.

Les også

Her er gullvinnerens trøst til Sverre Lunde Pedersen

– Jeg falt ganske hardt inn i putene og ble slått ut av det. I toppidrett tenker du automatisk at det er over når du faller, men i allround er det faktisk mulig å gjøre noe. Etter hvert skjønte jeg at jeg måtte komme meg opp igjen og gå. Jeg husker lite av hva jeg tenkte med en gang, men jeg forsto umiddelbart at gullet var kjørt, sier Lunde Pedersen.

IMPONERTE MANGE: Sverre Lunde Pedersen måtte nøye seg med sølv. Gullet fikk Patrick Roest, bronsen gikk til Marcel Bosker. – Jeg tror Sverre imponerte mange med måten han tok nederlaget på. Han takket fansen, stilte opp for media og snakket med mange, sier landslagssjef Sondre Skarli. Foto: Peter Dejong / TT / NTB scanpix

Landslagssjef Sondre Skarli har også sett en del på hva som skjedde. Han peker på at det var utendørs, vind og at Lunde Pedersen var langt ut i 10.000-meterne, i sitt fjerde løp på én helg.

– Det vanskeligste på 10.000-meter er å være mentalt til stede over hele løpet. Du blir så utmattet i hele kroppen og hodet, og mister du fokus bitte litt, så har du problemer, sier Skarli.

Beklaget hets-melding

Etter fallet har støtten haglet inn i alle apper som er i stand til å motta meldinger på telefonen. Over 1000 støtteerklæringer har Lunde Pedersen fått.

– Jeg var langt nede, men jeg har fått utrolig mange fine meldinger som har hjulpet veldig mye. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt at jeg var den egentlige vinneren, og det hjelper å vite at jeg var så god som jeg var.

– Hvordan har du taklet skuffelsen?

– Jeg har brukt alle de fine ordene og har tenkt tilbake på de gode løpene jeg gikk før jeg falt. Så god har jeg aldri vært. Jeg lå an til klar VM-seier, og jeg har aldri slått Kramer før. Da jeg slo ham på 5000-meter var det første gang Kramer tapte den distansen i et mesterskap siden 2006.

Les også

Nederlendere hyller Sverre Lunde Pedersen: «Han er en helt i dag»

Én melding merket seg ut negativt. Lunde Pedersen fikk en beskjed der han ble hetset for at han tapte gullet. Det fikk landslagssjef Skarli til å ta et oppgjør med det han kalte for mobbing i idretten.

Nå har han som sendte meldingen, sendt en ny melding til Lunde Pedersen og beklaget seg.

– Det var stort av ham å gjøre det. Han la seg flat, sier Lunde Pedersen.

– Vant mange hjerter

Skøytekollega Sindre Henriksen fulgte dramatikken i Amsterdam tett. Han tror Lunde Pedersens fall og det at han nektet å gi opp etterpå, sjarmerte mange.

– Sverre vant nok mange hjerter den dagen, sier Henriksen.

Lunde Pedersen tror episoden i Amsterdam vil følge ham lenge.

– Det er nok et øyeblikk mange vil huske.

Les mer om

 1. Sverre Lunde Pedersen
 2. Skøyter

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Sønderknust Pedersen falt fra VM-gullet: – Jeg har aldri vært så langt nede

 2. SPORT
  Publisert:

  Tidligere landslagssjef mener at Pedersen kan dominere sporten de neste årene

 3. SPORT
  Publisert:

  Sverre Lunde Pedersen slo knockout på Kramer, leder VM klart foran 10.000-meteren

 4. SPORT
  Publisert:

  Nederlandsk ekspert slår tilbake mot norsk optimisme: – Sven Kramer vinner sitt tiende VM-gull

 5. SPORT
  Publisert:

  Sverre Lunde Pedersen om bragden: – Nå har jeg endelig slått ham på 5000 meter. Neste mål er å slå ham sammenlagt.

 6. SPORT
  Publisert:

  Nå vet alle hvem som er verdens beste skøyteløper