Sport

Dramatikk under norsk rulleskiløp. Flere stjerner falt på grunn av defekte ski.

Det ble dramatisk på 25-kilometeren under Toppidrettsveka fredag.

Frida Karlsson måtte bryte etter et fall. Her med moren.
  • Silje Dyregrov

Frida Karlsson (20) måtte avbryte 25-kilometeren under Toppidrettsveka i Aure fredag etter at hun falt på rulleskiene. Hun var forbannet på arrangøren etter å ha måttet bryte løpet.

Karlsson forteller dette til Adresseavisen om hvordan hun opplevde dramatikken.

– Gummien på rulleskien løsnet. Rulleskien skled og jeg falt ut i gresset, sier det svenske stortalentet.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Toppidrettsvekas enorme forvandling får sjefen til å humre

– Har noe sånt skjedd deg før?

– Nei, det har aldri hendt meg før. Jeg hadde veldig uflaks nå, sier hun.

Hun ble ikke skadet i fallet.

– Men jeg kjente meg pigg, så det er trist at noe sånt skjedde, sier hun.

Til VG kommer hun med kritikk av arrangøren, som hun skal ha fått skiene fra.

– Jeg ble redd. Jeg har sagt at jeg syns det var skikkelig dårlig. Jeg hadde uflaks. Det er veldig dårlig at man må låne rulleski, så er de dårlige når man låner dem, sier hun til VG.

– Trist og lei

Bjørnar Myhren er sponsorsjef i Swix, som er leverandør av rulleskiene til konkurransene under Toppidrettsveka. Han beklager det som har skjedd.

– Det er feil med vulkaniseringen av festene. Vi må bare beklage. Vi går tilbake til vårt produksjonsverksted og gjør noe med det. Vi har aldri vært borti problemet før. Jeg er trist og lei meg. Vi ønsker ikke at det skal skje slike ting, sier Myhren til Adresseavisen.

Etter løpet var han den første som kom bort til skistjernen.

– Hun var ikke særlig happy. Vi har pratet sammen og vi er gode venner. Men det er trist for henne, sier Myhren.

Ifølge NRK fikk minst ti løpere løpet ødelagt på grunn av hjultrøbbel hvor gummien løsnet. Blant dem torsdagens seierherre, russiske Alexander Bolsjunov. Overfor VG anslår Niklas Dyrhaug at Bolsjunov hadde en hastighet på 50–60 kilometer i timen da han gikk i bakken.

– Det kunne vært karrieretruende, mente Dyrhaug.

Sponsorssjef i Swix, Bjørnar Myhren.

Annullerte resultatene

Arrangementssjef Harald Fladseth sier han ser alvorlig på saken.

– Vi vet at flere utøvere har hatt store problemer med rulleskiene. Vi vet ikke hvor mange det er, men det er noen som har brutt konkurransen. Vi ser svært alvorlig på det. Framfor alt med tanke på løpernes sikkerhet, sier Fladseth til VG.

Etter glippen valgte arrangøren å annullere resultatene fra fredagens etapper. Dermed fikk ingen løpere poeng i sammendraget, men de løperne som fikk pengepremier for sine resultater, får beholde disse. Videre opplyses det at juryen har bestemt seg for å endre stilart på sprintkonkurransene fredag ettermiddag. Disse vil gjennomføres i klassisk stil.

«På grunn av problemer med noe av utstyret under Aure – Brekka, har juryen besluttet at rennet ikke teller i sammendraget for Toppidrettsveka. Dette betyr at ingen får poeng, men alle beholder pengepremier etter resultat», uttaler Toppidrettsveka på sitt nettsted.

Bjornsen-triumf

Selve konkurransen for kvinnenes del ble vunnet av amerikaneren Sadie Bjornsen. Hun bestemte seg så sent som fredag morgen for å delta på 25-kilometeren, og den beslutningen traff hun bra med.

Bjornsen vant løpet i Aure med 4,7 sekunders margin til toeren, Anna Comerella fra Italia. Marte Skaanes gikk inn til en sterk 3.-plass, 16,7 sekunder bak Bjornsen.

De neste fire plassene ble også fylt opp av norske løpere: Astrid Stav ble nummer fire foran Johanne Hauge Harviken, Kathrine Harsem og Alise Einmo.

Topp tre i herreklassen: Alexey Chervotkin (midten), Dario Cologna (t. v.) og Didrik Tønset (t. h.).

Ny russisk seier

Blant herrene ble det russisk seier for annen etappe på rad. Og for annen etappe på rad ble Didrik Tønseth beste nordmann.

Aleksej Tsjervotkin vant 5,1 sekunder foran Dario Cologna, mens Tønseth ble nummer tre. Trønderen havnet 7,8 sekunder bak den russiske vinneren.

Det ble 4.-plass til Thomas Bucher-Johannessen og 5.-plass til Erland Kvisle.

(Adressa / 100% Sport / ©NTB/)

Les mer om

  1. Toppidrettsveka 2019