Sjakkekspertens smarte trekk for å unngå koronakø på tur

Torstein Bae er mest kjent som NRKs sjakkekspert. På fritiden leter han etter poster i skogen.

Torstein Bae og sønnen Anton har funnet posten. Da er de fornøyd. Og det vanker en sjokoladebit.

Denne saken ble først publisert 5. april.

Når Bae tar med kona og to små unger ut i naturen, skal de drive med turorientering.

Den idretten er en godt bevart hemmelighet for mange, men er plutselig blitt «superhot» i disse koronatider som en av idrettsaktivitetene som fortsatt er i gang her i landet.

– Turorientering er et fint avbrekk som passer for alle, mener Torstein Bae.

Sånn kan det se ut i skogen. Jakten på det røde og hvite symbolet interesser mange. Og det er god plass til alle i skogen.

Ingen ukjent sport i familien

Han ble kjent med idretten som ung. I barndommen var det «Stifinner’n» i Nordmarka i Oslo som foreldrene til Bae og deres tre unger holdt på med.

Nå bor Torstein Bae, kone og de to barna Anton (4) og Matilda (2) på Rustad i Oslo. Familien er medlem av Oppsal IF Orientering og har det moro med tur-o-opplegget «Ola Dilt».

Naboklubben på østkanten, Lillomarka O-lag, arrangerer sin egen «Lill-O-Dilt». Ellers er det mange klubber, spesielt i Oslo og Viken, som tilbyr denne sporten.

– Det går an å sykle og gå til fots når man driver med turorientering. Det er alltid gøy med konkurranse. Jeg drev jo det et stykke innenfor sjakken også, underdriver Bae.

Et kart rundt halsen. Slik lærer fireåringen å orientere seg.

I brettspillet ble han i 2007 tildelt tittelen Internasjonal mester etter at han kom over 2400 poeng i en turnering i Danmark.

I dag blir juristen flittig benyttet som sjakkekspert hver gang Magnus Carlsen flytter brikkene i VM. 41-åringen samler selv poeng i turorientering.

– Det å finne postene, samle koder og så til slutt melde inn, er en fin aktivitet. Vi tok sølv i fjor, men går for gull denne sesongen. Da må vi ha hundre poeng.

Får en kartpose

Familien har kjøpt kart og er jevnlig ute. Ungene fraktes i bæremeis og vogn.

– Gevinsten når vi finner posten er en liten sjokoladebit, forteller pappa.

Hittil i år har de funnet tre poster, og var ute senest for få dager siden. Da måtte kvartetten avbryte på grunn av hagl.

– Det som også er fint, er at man kommer på litt andre steder. Det er syv-åtte kart i en pakke.

I pakken er det mange kart. Mye å velge mellom.

– Har sjakk og turorientering noe til felles?

– Ja. I begge sporter driver vi med visualisering, se for seg det neste trekket. Jeg er ikke spesielt god i turorientering, men jeg prøver å se på tegningen av en liten stein eller en bekk på kartet, for å finne ut hvordan vi skal komme oss til posten.

Bae merker at når han snakker om turorientering til andre, vet de ikke hva det er.

– Flere burde prøve seg. Du får en ekstra piff på turen.

Turgåere blir spredt

Torgeir Stenstad har vært turorienteringsansvarlig i klubben Oppsal i 15 år. Vanligvis selger han årlig 1300 konvolutter med kart. Nå når utsalgsstedene ikke selger turorientering, blir han nedringt av ivrige «stamkunder».

Torgeir Stenstad mener at turorientering egner seg godt nå, fordi turfolket går ut til ulike tider og i ulikt tempo.

– Vi merker hvor populært det er. Fordelen med turorientering er at man får spredt folk utover, og at ikke alle går i den samme traseen, sier Stenstad.

Klubben har satt i gang spesielle smitteverntiltak, for at turorientererne skal være trygge.

– Vi kjører helt berøringsfrie poster, og stifteklemmene er teipet ned, så folk ikke kan bruke dem. Dessuten oppfordrer vi til å være spesielt forsiktige og holde avstand i skogen.