Sport

Seier for Nadal etter nesten fem timer med US Open-finale

Spanske Rafael Nadal nedkjempet til slutt russiske Daniil Medvedev og tok sin fjerde tittel i US Open søndag 3-2 i sett, med sifrene 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4.

Rafael Nadal var helt slått ut etter nesten fem timers hard kamp mot Daniil Medvedev søndag på Arthur Ashe Stadium i New York.
  • NTB

Dette var Nadals femte Grand Slam-seier etter å ha rundet 30 år. Det er ny rekord. Erkerivaler Roger Federer og Novak Djokovic har fire. Nadal er dessuten nest eldste US Open-vinner siden Ken Rosewall vant in 1970 som 35-åring. Etter å ha ledet 2-0 i sett, blitt innhentet til 2-2- og til slutt vunnet 3-2, var Nadal ganske så rørt da han fikk pokalen.

– Dette er en av de mest følelsesladede kveldene i karrieren min, sa en tårevåt 33-åring i seiersintervjuet.

Finalen mot ti år yngre Daniil Medvedev varte i fire timer og 49 minutter søndag kveld i New York. Med seieren sikret Nadal seg 3,85 millioner dollar, omtrent 34 millioner norske kroner. Medvedev fikk halvparten, litt over 17 millioner kroner.

  • Mange har lest denne saken. Har du? Svenskene var langt nede etter det norske sjokket: - Pinlig for nasjonen
Rafael Nadal fra Spania fikk tøff motstand fra Daniil Medvedev søndag på Arthur Ashe Stadium i New York.

Fleipet med gapet

Medvedev gratulerte også sin overmann og spøkte om videoen som ble vist i forkant av premieseremonien, som viser høydepunkter fra spanjolens 19 Grand Slam-seiere. For Medvedevs del var første gang han spilte en finale av det store slaget.

– Jeg tenkte for meg selv «Hvis jeg hadde vunnet, hva hadde de vist da?»

Andreseedede Nadal og da femteseedede Medvedev åpnet søndag med et jevnt sett, som endte 7-5 i Nadals favør. Deretter så spanjolen ut til å ha overtaket, 23-åringen fra Russland gjorde flere feil og Nadal tok andresett 6-3.

Så skjedde det noe i tredje sett, og Medvedev forklarte for publikum etter kampen hva han tenkte da han lå under 0-2 i sett.

– I det tredje settet, da var det dere som drev meg, fordi dere ville se mer tennis, og på grunn av dere kjempet jeg som et helvete.

Han satte standard for resten av kampen med å åpne med et serveess. De hadde han i alt fjorten av i kampen, mot Nadals fem.

Russiske Daniil Medvedev kjempet hardt og lenge mot Rafael Nadal i finalen i årets US Open i New York.

Intenst

På stillingen 3-2 til Nadal i tredje sett brøt Medvedev Nadals servegame og utlignet, og folk reiste seg for russeren på tribunen. Med en ny besluttsomhet i blikket klinte han inn det neste gamet sitt til 4-3.

Det skal likevel mer til enn å ta seg litt ekstra sammen mot Nadal. De fulgte hverandre tett, begge holdt sine server til Medvedev klart å ta tredje sett da han brøt Nadals serve i 12. game, 7-5.

I fjerde sett hadde Medvedev mulighet til å bryte Nadals serve og ta settet på stillingen 5-4, hvilket han også gjorde. Plutselig var kampen helt snudd, fra 2-0 i sett til 2-2.

New York-publikummet danset allerede på tribunen som takk for stor underholdning.

På sin vei mot finalen hadde Nadal kun tapt ett sett. Søndag skulle det bli to til.

Maktdemonstrasjon

Nadal hadde utvilsomt tallene på sin side da de startet det femte settet: I kamper der han har startet med å ta de første to settene har han i sin karriere kun tapt én kamp og vunnet 208 av dem.

Medvedev gikk på banen vel vitende om at han har tapt fire av fire finaler som har gått til femte sett, men det så ikke ut til å prege ham.

Nadal virket sterk og på stillingen 5-2 skulle det bare vært det bare for ham å holde egen serve inn til 6-2, game, sett, match. Dommeren prøvde å roe ned publikums taktfaste rop: «Rafa! Rafa! Rafa!».

Men i en sterkt presset situasjon, der Medvedev spilte til seg mulighet til å bryte Nadals serve, strakk spanjolen igjen tiden for langt med sitt ritual med bevegelser før serven. Han måtte gå rett på andreserven, som han misset på. Gamet gikk til Medvedev, som deretter tok sitt eget, og stillingen var 5-4 til Nadal.

I det som skulle bli kampens siste game, spilte Medvedev seg til ny bruddmulighet, men klarte ikke å bruke den. I stedet ble det Nadal som til slutt servet inn seieren. Fullstendig utslitt kollapset han på hardcourten etter nesten fem timers spill.

Rafael Nadal var lykkelig etter seieren i US Open.

De tre store dominerer

23 år gamle Medvedev er første russer i en US Open-finale siden Marat Safin vant turneringen i 2000.

Han ville ha blitt den første utenom de tre store i tennisens verden til å vinne en Grand Slam-turnering siden Stan Wawrinka vant US open i 2016, men slik gikk det altså ikke.

Sveitsiske Federer, Djokovic fra Serbia og Nadal har nå vunnet alle de 12 Grand Slam-titlene siden US Open-finalen for tre år siden.

Nadal roste sin motspiller varmt etter kampen.

– I kveld så folk hvorfor han er verdens nye nummer fire. Måten han var i stand til å kjempe for en mulighet til å vinne kampen på, var utrolig, sa Nadal.

Les mer om

  1. Rafael Nadal
  2. Tennis