Sport

Bislett Games skal få Bolt tilbake til Norge: - Vi vil betale det det koster

Bislett Games skal samarbeide med Stockholms Diamond League-stevne, og vil strekke seg langt for å få Usain Bolt til Oslo neste år.

SUPERSTJERNE: Usain Bolt har i snart ti år vært friidrettens ubestrid største trekkplaster. Her fra Bislett Games i 2013. Nå vil Bislett-general Steinar Hoen ha ham tilbake til Oslo.
 • Daniel Røed-Johansen
  Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

Det tradisjonsrike friidrettstevnet «DN-galan» i Stockholm slet lenge med store økonomiske problemer. I år kom en ny sponsor på banen, og under navnet «Stockholm Bauhaus Athletics» satses det nå tungt på Sveriges Diamond League-stevne.

Fra neste år innledes et samarbeid med Oslos eget Diamond League-stevne: Bislett Games.

Stevnene skal de neste årene arrangeres rett etter hverandre i juni, og de vil sammen jobbe for å få tak i de største stjernene. Det største trekkplasteret er superstjernen Usain Bolt.

Les også

Er dette det største Bislett-øyeblikket?

— Verdt pengene

— Jeg tror vi får ham til Oslo neste år. Det er planen har vi hatt lenge. Vi mener det å ha Bolt hos oss fire uker før OL i Rio er verdt pengene. Det var det ikke i år, sier Bislett-general Steinar Hoen til Aftenposten.

Her ankommer Usain Bolt Bislett Games i Il Tempo Gigante.

— Jeg er villig til å betale det det koster for å få ham hit. Det er kanskje det siste året han løper, og det vil bety mye. Det er det viktigste vi jobber med, fastslår Hoen.Det er blitt spekulert på at Bolt tidligere har fått ca. 2 millioner kroner for å løpe i Oslo. Det vil si over halvparten av startpengene Bislett Alliansen har til rådighet.

Bolt står med verdensrekorden på 100 og 200 meter, og har fire individuelle OL-gull. I fjor hadde han et friår, og i år er det den to ganger dopingdømte Justin Gatlin som har vært verdens raskeste mann. 23. august møtes Bolt og Gatlin til duell på 100 meter i VM i Beijing.

Les også

Bolt-nei gir Bislett penger til verdensrekord

— OL-duell blir større enn alt annet

Hoen er klar på at dopingdømte Gatlin aldri vil bli invitert til Bislett Games. Bislett-generalen spår at Gatlin vil vinne knepent i Beijing, og han mener det vil gjøre oppbyggingen til OL i Rio helt spesiell.

Steinar Hoen spår en enorm duell mellom Usain Bolt og Justin Gatlin i OL i Rio i 2016. Her fra VM i Moskva i 2013.

— Da blir det kanskje den råeste oppbyggingen mot OL i Rio man kan drømme om mellom «the good and the bad». Verdens raskeste mann er større enn noen andre titler i verden. Hvis Bolt taper i Beijing, tror jeg han vil trene med en motivasjon som er helt vanvittig. Han har hatt alt, vunnet alt, og da gjelder det å ta det tilbake. Det er det friidretten må ha. Det kan bli større enn alt annet, og kommer til å tiltrekke seg et langt større publikum enn bare dem som følger friidrett, sier en engasjert Hoen.

Les også

Bolt glipper trolig for Bislett Games

Samarbeid gir større press på stjernene

I 2016 vil stevnet i Stockholm avvikles uken etter Bislett Games. Året etter skjer alt i samme uke: Bislett Games på torsdagen og «Stockholm Bauhaus Athletics» på søndagen.

BISLETT-SJEF: Steinar Hoen.

— Det er to fordeler. Vi vil kunne dele reisekostnadene for utøverne som reiser fra hele verden, og de pengene kan v bruke på å få flere internasjonale toppstjerner som Bolt og andre. Det andre er at utøverne vil gå glipp av åtte Diamond League-poeng hvis de ikke velger å være på den skandinaviske delen. Det blir er mye større press mot utøverne og trenerne, forklarer Hoen, som mener at samarbeidet mellom stevnene er på høy tid.Diamond League er en årlig serie med friidrettskonkurranser organisert av det internasjonale friidrettsforbundet. Det er 14 Diamond League-stevner i løpet av én sesong.

Bolt deltok i Bislett Games i tre år på rad fra 2011-2013, men de siste to årene har han glimret med sitt fravær. Sist gang jamaicaneren konkurrerte i Stockholm var i 2011. — Nå har vi de økonomiske mulighetene og vi vil alltid ha med de beste. Siden blir det et spørsmål om han kan og vil, sier Jan Kowalski, styreleder i Stockholm-stevnet, til Aftonbladet.

 1. Les også

  Bolt etter seier i comebacket: - Jeg har alltid vært den beste

 2. Les også

  Bolt imponerte i London

Les mer om

 1. Friidrett