Sport

Disse favorittene hadde det enda verre enn Kristoff

Alexander Kristoff var på feil sted til feil tid på 28-årsdagen sin. Men det var han ikke alene om.

Nairo Quintana og Vincenzo Nibali har ambisjoner om gul trøye i Tour de France. Søndag fikk begge trøbbel.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

NEELTJE JANS, ZEELAND: Har noen lurt på hvorfor Team Sky alltid sitter så langt frem i et sykkelfelt? Ett av svarene fikk vi i regnbygene og vindkastene langs Nordsjøen.

Desto lenger bak du havner, desto større er sjansene for at du kan bli hindret. Enkel logikk.

Alexander Kristoff satt for langt bak og ble hindret av et velt da det avgjørende bruddet gikk.

Alexander Kristoff hadde håpet på en bedre bursdagsfeiring.

— Det var så lenge før mål, jeg trodde kanskje ikke det skulle bli avgjørende. Men kall det gjerne en taktisk bommert, innrømmet en meget skuffet Katjusja-rytter. Dette var den første, og samtidig kanskje en av de største, mulighetene han hadde til å få en etappeseier.

Les også

Kristoffs trener advarer: - Kan få katastrofale følger

Kommer flere sjanser

Men for nordmannen kommer det flere sjanser, den første allerede på tirsdagens brosteinsetappe. På mandagens etappe med mål på toppen av den fryktede Mur de Huy skal Katjusja sykle for Joaquim Rodriguez.

— Ja, han har en reell sjanse der. Det har ikke jeg, forklarte Kristoff.

Mye surere stemning var det i Astana- og Movistar-bussensøndag. Både fjorårsvinner Vincenzo Nibali og den colombianske superklatreren Nairo Quintana fikk en kraftig lærepenge. De tapte nesten halvannet minutt til rivalene Chris Froome og Alberto Contador.

Noe på grunn av uhell og uflaks, mye på grunn av posisjonering og udyktighet. Spesielt Quintana så utilpass flere ganger underveis.

Forholdene var utfordrende:

-Det var sykt glatt og sleipt. Det regnet mye, og jeg måtte pusse brillene stadig vekk for å se ordentlig. Dessuten var det flere rundkjøringer enn jeg visste om. Det var veldig vanskelig rent teknisk, forklarte Alexander Kristoff som også gikk glipp av viktige poeng i kampen om den grønne trøya.

Les også

Slik rangerer Kristoff sine fem beste spurter i karrieren

— Blir for tøft for meg

Bursdagsbarnet unngikk å velte selv, men like heldig var ikke Edvald Boasson Hagen.

— Noen veltet i en rundkjøring rett foran meg. De gikk jeg ned, jeg også. Jeg bare skled i gresset og skadet meg ikke i det hele tatt, sa Tourens andre nordmann. Boasson Hagen trillet rolig inn drøyt fem minutter bak vinneren. Heller ikke han har veldig store forventninger til etappen opp til Mur de Huy i dag.

— Den er sannsynligvis for tøff for meg, sa opplendingen.

Det var én stor taper til i går: Mark Cavendish. Briten lurte seg med i fronten da feltet for alvor sprakk med rundt fem mil igjen. Inn mot oppløpet var det nærmest en vedtatt sannhet i ekspertkorpset at han ville ta sin 26. etappeseier. Men spurtopptrekker Mark Renshaw måtte gi seg noen meter for tidlig, og Cavendish klarte ikke å holde ut i drøyt 200 meter. Fjerdeplassen var en kjempeskuffelse.

Tyske André Greipel var dagens største vinner da han krysset mållinjen først, men like viste veteranen Fabian Cancellara at han fremdeles er en mann å regne med.

- Tenker mest på VM

— Jeg sa før start at dette sannsynligvis er min siste Tour, og det var viktig for meg å komme herfra med noe, vise at jeg er god nok. Når jeg nå sitter her i den gule trøya, kan jeg senke skuldrene. Det som eventuelt måtte komme senere er bare ren bonus. Faktisk tenker jeg mest på VM akkurat nå. Det er en seier i fellesstart der jeg virkelig mangler, sa Cancellara.

Og for å ende der vi var i starten: Vi utroper også Team Skys Chris Froome til en vinner. Han ble nummer syv på etappen og klarte faktisk å knipe fire sekunder også på Alberto Contador på de siste meterne.

Les også

  1. Kristoff: - Det var surt. Jeg følte meg bra

  2. Kristoff: - Dette var et slag i trynet

  3. Tour de France direkte: Kristoff tok poeng på innlagt spurt

Les mer om

  1. Tour de France