Froome: Mitt livs største seier

Sammenlagtlederen var igjen utilnærmelig, og kom alene til mål på legendariske Mont Ventoux.

BUNNSOLID: Chris Froome gjør som han vil med resten av Tour de France-feltet.
  • Nicholas Bergh

Det var ventet at etappen opp til Mont Ventoux skulle bli en alle tiders mulighet for å angripe sammenlagtfavoritt Chris Froome.

De øvrige lagene ble nok ekstra motiver av at Sky-laget hadde vist store svakheter tidligere i rittet.

Søndag skulle imidlertid bli dagen da Sky-laget slo knallhardt tilbake. Først gjorde Richie Porte og Peter Kennaugh en formidabel jobb for Froome, som gjorde at kun Alberto Contador fulgte briten.

Deretter parkerte Froome Contador med et minneverdig rykk, og han ser dermed mer og mer ut som en suveren sammenlagtvinner.

Mannen som ga Froome mest kamp om etappeseieren var Movistar-rytteren Nairo Quintana, som rykket allerede i starten av stigningen. Men med én kilometer igjen måtte også colombianeren overgi seg til suverene Froome.

— Trodde ikke på etappeseier

Briten har nå en luke på over fire minutter til andremann i sammendraget, Bauke Mollema.

Med søndagens triumfferd ble Froome også den første brite til å vinne på Mont Vetoux.

— I dag var målet mitt å styrke min ledelse i sammendraget. Jeg tenkte ikke på å vinne etappen. Jeg trodde Quintana ville vinne etappen. På de siste to kilometerne føltes beina mine bedre, og jeg prøvde å få mest mulig overtak. Dette er en utrolig dag. Dette er mitt livs største seier, å vinne på Mont Ventoux. Det er det viktigste fjellet i sykkelsporten, sier Froome ifølge velonews.

Det ble relativt få endringer på topp ti-listen i sammendraget. I tillegg til at Froome styrket ledelsen, hoppet Quintana fra 8. plass til 6. plass.

I tillegg ble det dårlig dag for Michal Kwiatkowski, som syklet i den hvite ungdomstrøya. Han lå på 7. plass sammenlagt ved start, men er ute av topp ti etter Mont Ventoux.

Sterk etappe av Nordhaug

Det ble nok en vellykket dag for Mollemas Belkin-lag, der norske Lars Petter Nordhaug er en viktig hjelperytter. Opp til Mont Ventoux hadde Nordhaug sin kanskje beste etappe så langt.

- Det var tung, men det var ikke bare bakken. Fra start til mål var det råkjør. Jeg har ikke hatt så vondt i beina siden sist søndag, sier Nordhaug til TV2. Nordhaug gjorde en bra jobb for Belkins kapteiner Bauke Mollema og Laurens Ten Dam.

— Jeg er fornøyd med egen kjøring, Jeg var med til det bare var 20 mann igjen, forteller Nordhaug.

Stjernefall

Feltet ble som ventet sprengt i fillebiter, med små grupper som passerte over målstreken lenge, lenge etter Froome. En av de som fikk det overraskende tøft var Cadel Evans, som var sjanseløs i forsøket på å forbedre sin 13. plass sammenlagt.

— Det er vanskelig å ha store forventninger til deg, når du er utslitt før bakken starter, sier Evans etter målgang.

Sammenlagtvinneren fra 2011 kom over åtte minutter bak. Enda verre ble det for Andy Schleck, som kom i mål rundt to minutter etter Evans.

Movistar-kjør

Movistar hadde en blytung dag fredag, da kaptein Alejandro Valverdes sammenlagtforhåpninger falt i grus. Søndag virket de revansjelystne, og lå i front av feltet under store deler av etappen, antageligvis for å legge til rette for et angrep fra deres godt plasserte colombianer, Nairo Quintana.

Movistars kjør gjorde det vanskelig for den ni mann store gruppen å skape den nødvendige avstanden før det fryktede fjellet. Blant de ni var Peter Sagan, som showet med å steile på bakhjulet da han ble tatt igjen av hovedfeltet, rundt 17 kilometer før toppen.

Sky-lagets svakheter har blitt dekket til det kjedsommelige så langt i Tour de France, og når det gjenstod 15 kilometer var det kun Peter Kennaugh og Richie Porte som satt med sammenlagtleder Chris Froome.

Men det var flere enn Skys hjelperyttere som slet. En tilsynelatende kaputt Andy Schleck måtte slippe allerede tidlig i bakken.

Quintana rykket

Den første meritterte klatreren som støtet på Mont Ventoux var Euskaltel-rytteren Mikel Nieve. Men Chris Froome syntes nok ikke det ble ordentlig hett før noen minutter senere.

Da lettet nemlig den fjærlette colombianeren Nairo Quintana på bakken. Å støte såpass tidlig i bakken var utvilsomt frisk satsning fra den åttende plasserte rytteren (5:18 bak Froome) før søndagens etappe. Noen kilometer lenger opp i fjellet hadde han tatt igjen Nieve.

Bak, i det som knapt kunne kalles hovedfeltet lenger, satt Kennaugh og gjorde en kjempejobb ved å begrense avstanden til tetduoen.

Da favorittene syklet under tikilometersseglet var det om lag 20 mann igjen i gruppen.

Porte i slag

Det skulle også komme flere positive nyheter for Quintana, da Omega Pharma-Quick Steps Michal Kwiatkowsi, leder i ungdomskonkurransen, måtte slippe favorittgruppen 9 kilometer før mål. Det gjorde at colombianeren var på vei mot den hvite trøya.

Det var langt fra bare Kwiatkowski som slet på dette tidspunktet. Richie Porte var utvilsomt tilbake på sitt beste, og sprengte favorittgruppen. Det var kun Alberto Contador, og nødvendigvis Portes kaptein Froome, som klarte å følge.

Det betydde at en gruppe på 6-7 mann ble dannet bak, der blant annet andreplasserte Bauke Mollema satt.

Vanvittig støt

Med syv kilometer igjen ble Porte beordret til å tyne ut det siste han hadde av krefter. Når han var tom, satte Froome inn støtet. Og for et rykk det var.

Alberto Contador var sjanseløs til å følge, og det tok ikke lang tid før Froome var oppe på hjulet til etappelederen Quintana.

Det la til rette for en flott tvekamp mellom de to rytterne som har vist seg som tourens beste klatrere så langt.

Duell

Det tok ikke lang tid før Froome prøvde å også parkere Quintana, men colombianeren var seig nok til å få kontakt med briten igjen.

Froome virket ikke interessert i å nøye seg med nok et sammenlagtjafs. Med tre kilometer igjen satte han inn nok et rykk, men nok en gang fulgte Quintana.

Dermed fulgte noen litt roligere kilometere der Quintana satt klistret på bakhjulet til Froome, som gjorde det han kunne for å sanke inn sekunder på de øvrige sammenlagtfavorittene.

Quintana hadde vært som en katt som ni liv siden Froome hentet han inn, men med en drøy kilometer igjen kom spikeren i kista.

Nok en fartsøkning fra briten ble for mye for Quintana, og dermed kunne Froome fullføre paradamarsjen i månelandskapet på Mont Ventoux i ensom majestet.

Rodriguez-rykk

Quintana kom like ensom til mål, og 23-åringen kan utvilsomt sove godt i natt, etter en meget sterk andreplass. Han tok også over ledelsen i ungdomskonkurransen.

Joaquim Rodriquez var en av de store favorittene før rittet startet, men slet den første uken. På Mont Ventoux fikk imidlertid Alexander Kristoffs lagkamerat en liten revansje.

Han rykket i fra favorittgruppen en snau kilometer før mål, og spiste dermed sekunder på blant andre Bauke Mollema og Laurens Ten Dam.

Rodriguez kom i mål like bak Mikel Nieve, som stod distansen imponerende godt.

Alberto Contador fikk det tøft på slutten, og ble til slutt tatt igjen av den større gruppen av favoritter.

Topp 10 på etappen til Mont Ventoux:

1. Christopher Froome Sky

2. Nairo Alexander Quintana Rojas Movistar

3. Mikel Nieve Ituralde Euskaltel-Euskadi

4. Joaquim Rodriguez Oliver Katjusja

5. Roman Kreuziger Saxo-Tinkoff

6. Alberto Contador Velasco Saxo-Tinkoff

7. Jakob Fuglsang Astana

8. Laurens Ten Dam Belkin

9. Jean-Christophe Peraud AG2R

10. Bart De Clercq Lotto Belisol

Sammenlagt etter etappen

1. Christopher Froome Sky 61:11:43

2. Bauke Mollema Belkin 0:04:14

3. Alberto Contador Velasco Saxo-Tinkoff 0:04:25

4. Roman Kreuziger Saxo-Tinkoff 0:04:28

5. Laurens Ten Dam Belkin 0:04:54

6. Nairo Alexander Quintana Rojas Movistar 0:05:47

7. Jakob Fuglsang Astana 0:06:22

8. Joaquim Rodriguez Oliver Katusha 0:07:11

9. Jean-Christophe Peraud AG2R 0:07:47

10. Daniel Martin Garmin-Sharp 0:08:28