Sport

I dag skal Tour-rytterne opp fjellet som har krevd liv: - Det er brutalt

Etappen opp mystiske Mont Ventoux er kortet ned med seks kilometer på grunn av sterk vind.

Chris Froome knuste konkurrentene på vei mot toppen i 2013.
  • Marthe Ihle
  • DIREKTE 12.15: FØLG 12. ETAPPE .

På dagens etappe skal Tour de France-rytterne klatre mystiske Mont Ventoux — «Det forblåste fjellet». Stigningen er høyestekategorisert, og de drøye 15,7 kilometerne med 8,8 % stigning er brutale.

NRK-ekspert Dag Erik Pedersen, som for tiden kommenterer rittet på NRK P1, har aldri syklet Tour de France. Men han har syklet opp Mont Ventoux i forbindelse med andre ritt.

— Jeg kjenner fjellet som hardt og brutalt. Og det ligger masse historie der, og det er noe man kjenner på når man sykler. Man får en litt ydmyk følelse oppe på platået, sier Pedersen til Aftenposten.

Tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen har besteget Mont Ventoux.

Det skjer alltid noe på vei opp Mont Ventoux, selv om de i dag ikke skal helt til toppen. Det er også på grunn av det at fjellet har fått en mytisk plass i Tour de France-historien.

Les også

Boasson Hagen tapte spurten: - Litt surt

Tom Simpsons dødsfall

Men dagens etappe er altså kortet ned, da arrangøren frykter vind helt opp mot 100 kilomter i timen. Det vil si at rytterne aldri kommer ut over tregrensen og ut i det ørkenlignende landskapet på toppen av fjellet. De passerer heller ikke minnesmerket etter Tom Simpson, som døde på vei opp 13. juli 1967. Den britiske syklisten som blant annet hadde blitt verdensmester to år før, ønsket virkelig å vinne Tour de France. Han lå på syvendeplass sammenlagt da han gikk løs på etappen opp Mont Ventoux på det som var en ekstremt varm sommerdag.

Rytterne på vei opp gjennom månelandskapet i 2013.

Derfor syklet han det han var kar om for å nå igjen de fem rytterne han hadde foran seg.

Så begynte han å miste kontroll over sykkelen og kjøre vinglete. Han veltet også, men nektet å gi seg. Han fortsatte i omtrent 500 meter før han kollapset og senere ble erklært død på sykehuset. Simpson skal også ha vært påvirket av amfetamin og alkohol.

To kilometer før mål står minnesteinen. Det er en uskreven regel blant rytterne at de skal hilse til hjelmen idet de passerer den.

Raskeste tid: 55 minutter og 51 sekunder

Fjellet har blitt klatret ni ganger i Tour de France. Sykkellegenden Eddy Merckx er blant dem som har vært først på toppen, også han på randen til kollaps.

Sist fjellet ble klatret var i 2013. Da var årets Tour-leder og senere vinner Chris Froome først på toppen. Han imponerte en hel sykkelverden — og viste hva vi hadde i vente - da han regelrett knuste de andre konkurrentene på vei opp.

Iban Mayo har den raskeste tiden opp det brutale fjellet.

Froome ble da beskyldt for å være dopet, men hvis man så nærmere på tidene rytterne har brukt opp fjellet gjennom årene, havnet han helt nede på en 23. plass.

Iban Mayo er den syklisten som har vært raskest opp fjellet, da han brukte 55 minutter og 51 sekunder på de 12 kilometerne i 2004. ## — Ventetiden er over

— Mont Ventoux kunne vel aldri levd bedre opp til ryktet sitt enn i dag, når de må korte ned på grunn av heftig vind. I tillegg pleier det å være forferdelig varmt der i juli, selv på toppen. Der blir man grillet og stekt. I tillegg er det bratt. Grisebratt, sier Dag Erik Pedersen.

Les også:

Les også

Froome sjokkerte konkurrentene og rykket i utforkjøring

Den tidligere sykkelproffen og NRK-eksperten mener det verste av bakken står igjen selv om rytterne ikke skal helt til toppen.

— Det er slakere opp mot toppen, så det bratteste står igjen. Jeg tenker at etappen på mange måter også blir enda mer interessant. De ti knallharde kilometerne som skal kjøres er mer enn nok til å sprenge feltet i filler, sier Pedersen.

Nå forventer han at duellen mellom Chris Froome og Nairo Quintana - som de to største sammenlagtfavorittene - virkelig starter.

Tour-leder Chris Froome.

— Nå er Quintana for første gang inne i sitt terreng. Tidligere i Touren har vi jo sett Froome briljere der vi minst hadde trodd - for eksempel i utforkjøringen og ikke minst i går, da han rykket fra feltet og ble nummer fire. Det viser at han han brukt de mulighetene han har, for han frykter Quintana i bakken. Hver sekund teller, sier Pedersen.

Les også:

Les også

Sagan sikret etappeseier - spurtslo Chris Froome

Han fortsetter:

— I Pyreneene satt Quintana og ventet. Men nå er ventetiden over, tror jeg. I dag kan han ta verdifulle sekunder. Jeg tror det blir et jævlig tøft løp, og håper det blir litt spektakulært. Jeg tror sykkelfansen har mye å glede seg til i dag, avslutter Pedersen.

Les også

  1. Nedslående nyheter for Kristoff og kompani: Lagkamerat må bryte Touren

Les mer om

  1. Tour de France