Sport

Lærte spyd av å se på Thorkildsen på YouTube

Spyd er en komplisert øvelse. Men ikke for Ihab Abdelrahman El Sayed. Han kastet 83 meter før han hadde hørt ordet trener!

SPYDSPISSENE: Spyd blir en av de mest interessante øvelsene på Bislett. Her er fire av gutta som skal sørge for det. Fra venstre: Andreas Thorkildsen, Tero Pitkämäki, Vitezslav Veselý og den egyptiske overraskelsesmannen i 2014, Ihab Abdelrahman.
  • Arne Hole

89,21. Det var tallene som ga friidrettsfolket et lite sjokk 18. mai i år: Spydresultatet til den lite meritterte egypteren Ihab Abdelrahman (han går med på å sløyfe de to neste navnene).

På pressekonferansen før Bislett Games kunne han fortelle noe som var enda mer oppsiktsvekkende: Inntil han dro til den finske treneren Petteri Piironen i vinter, hadde han aldri vært sammen med en trener i lenger enn én måned. Og før han passerte 83 meter hadde han ikke hatt en trener i det hele tatt!

— Det var en skolelærer som så at jeg hadde kasttalent. Jeg kastet spydet 40 meter uten tilløp første gang jeg prøvde. Så trente jeg litt - og vant det nasjonale skolemester, forteller den pyramidestore egypteren.

— Senere fikk jeg litt kunnskap om styrketrening av en egyptisk diskoskaster.

Les også

- Jeg er bare fornøyd hvis jeg setter ny norsk rekord

Lærte spyd på YouTube

Ihab forteller at han lærte mye av å se spyd på YouTube, og kasterne han fulgte spesielt med på var Tero Pitkämäki og Andreas Thorkildsen.

— Også da jeg kom på de første stevnene med de to fulgte jeg veldig godt med på hvordan de gjorde det, sier 25-åringer og demonstrerer hvordan han vitebegjærlig glante på forbildene sine.

Ihab må ha sett godt etter, for i Shanghai forrige måned overrasket han alle – inkludert trener Piironen.

— Han sa at han trodde jeg kunne kaste over 87 meter, forteller afrikaneren og smiler. Med 89,21 satte han ny afrikarekord og er han nesten fire meter foran nestemann på årets verdensstatistikk. Og han har ikke kastet spyd mer enn i åtte år!

Frøs nesten i hjel

Ihab kommer fra den lille byen Sharkiya drøyt tre timers kjøring fra Kairo. Der er det ingen friidrettsstadion, så han må til hovedstaden hvis han vil trene under ordentlige forhold. Eller til Kourtane i Finland. Der fikk han kjølt seg ned.

— Jeg var der fra november til februar, men det var fryktelig kaldt. Jeg gjorde ikke annet enn å sove når jeg ikke trente. Det var ikke noe behagelig å være ute, røper mannen som foretrekker 40 varmegrader i Kairo.

- Hva er målet ditt?

— Å kaste over 90 meter og å vinne afrikamesterskapet i år.

Vinne på Bislett kan han kanskje også greie, for som vanlig er det mye skader blant kasterne. OL-mester Keshorn Walcott har meldt forfall, mens verdensmester Vitezslav Veselý har kneproblemer. Pitkämäki ble nylig operert i albuen og ble dessuten far mandag, så han er litt utslitt etter lite søvn den siste tiden.

Forresten er heller ikke Ihab Abdelrahmann helt i hundre. Han vred ankelen i et stevne i Beijing.

Så da kan vel Andreas Thorkildsen sette skapet på plass?

Les mer om

  1. Friidrett
  2. Andreas Thorkildsen