Sport

Omfattende helsesjekk for alle boksere: Brækhus må testes for HIV og graviditet før hun kan gå i ringen

Vi ble med boksedronningen da hun sjekket synet. Det var bare starten på en hel rekke tester hun må gjennom.

Det finnes en fare for at netthinnen kan løsne for boksere som får harde slag mot hodet. Cecilia Brækhus har sjekket synet og alt er OK. Hun prøver briller i forbindelse med synstesten, men trenger bare briller med svak styrke.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Cecilia Brækhus (36) har øynene vidåpne bak apparatet. Hun skulle ønske at hun hadde øyne i bakhodet også.

Før storkampen mot Michaela Laurén (41) må bokseren sjekkes nøye.

Brækhus driver en risikosport. Slag mot hodet kan være fatalt, men de aktive og støtteapparatet vet akkurat det. Derfor er det påbudt med en medisinsk helsjekk foran hver eneste kamp. Den inkluderer også synet.

– Spør meg heller om hva som ikke sjekkes, sier innehaveren av fem verdensmesterbelter, belter som Brækhus skal forsvare mot svensken lørdag 21. oktober. Det skjer i Stokke i Vestfold, på det store kongressenteret som eies av Smiths venner.

Mye å gå igjennom før kamp

Bergensbokseren, som har et eget promotionselskap, ramser opp det hun skal igjennom:

– Ulike blodprøver der det blir sjekket for både HIV og hepatitt, blodtrykk, hjerte, MRT, som er skanning av hodet, reflekser og graviditetstest. Dessuten er det en generell legeundersøkelse der legen tar på deg for å finne ut om det er noe som er forstuet eller brukket. Alt må være på plass. Boksere må være sunnere enn de fleste.

Brækhus kan ikke annet enn å flire når hun legger til:

– Graviditetstesten kommer nærmere kampen, så det ikke skal være noe lureri der. Du må ikke foreta deg noen sprell før du skal i ringen.

Cecilie Brækhus på synstest. Det var starten på en dag med mange sjekker.
Les også

Svensk skiskytter fryktet han skulle bli blind: – Jeg hadde flaks

Kjenner ikke smerte i øyet

Hun er i strålende humør. I møte med optiker Trine Johnsen i Oslo blir Brækhus fortalt hva hun skal være oppmerksom på.

– Ved gjentatte slag mot hodet er det en fare for at netthinnen kan løsne, og da ødelegger man synet. Derfor er det så viktig å vite om symptomene:

– Det typiske er at man får lysglimt, nesten som lyn, og det i farger. Så kan man få svarte, små flekker som man kan se. Det er ikke bra når det brått blir mange. Det siste, og da er man kommet ganske langt, er at man i synsfeltet ser en gardin som henger og slenger.

Optikeren forteller at det er mye ved idrettsutøvere og deres øyne som fascinerer henne. En av dem er alpinisten Aksel Lund Svindal som kan kjøre ned en utforløype i to minutter og kun blunke én gang.

– Jeg skulle gjerne undersøkt sammensetningen av tårefilmen hans, sier hun.

Les også

Les hva som er spesielt med Svindal: Her blir Aksel hjernetestet

Men nå er det Brækhus som gjelder, og Johnsen passer på å informere boksedronningen om at man ikke kjenner smerter på innsiden av øyet. Nettopp derfor må den ubeseirede være så bevisst på disse symptomene.

Etter den nitide undersøkelsen kommer det kjapt fra optikeren:

– Du ser som en ørn og har syn langt over gjennomsnittet.

Brækhus smiler enda mer, men det har ikke alltid vært slik.

Selv den ubestridte verdensmesteren får slag mot hodet hver gang hun går ringen. Her fra kampen i Bergen da hun forsvarte sine tittelbelter mot Erica Annabella Farias.

Måtte ta laseroperasjon

– Som amatør i kickboksing og boksing hadde jeg dårlig syn, omtrent minus fire. Jeg brukte linser, og det hendte fra tid til annen at de falt ut i løpet av kampen. Da ble det mye vanskeligere. Så jeg vet hvordan det er å gå kamper uten 100 prosent syn. Det er et handicap.

Hun fikk foretatt en laseroperasjon for omtrent ti år siden.

– Synet er vårt viktigste våpen i ringen. Reaksjonstiden er på et millisekund. Jeg må være så fokusert hele tiden, men noen ganger skulle jeg ønske at jeg også hadde øyne i bakhodet.

– Boksere ser vel stjerner en gang iblant. Har du gjort det?

– Ja, jeg skal jo ikke lyve. Jeg har sett både Jupiter og Mars.

Proffer er mest utsatt

Overlege dr.med. Ingunn Rise Kirkeby ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet, sier at sjansene for å få alvorlige skader i boksing er større i proffboksing enn i amatørboksing.

– I en undersøkelse fra Italia i 2005, fikk 41 % av undersøkte boksere øyenskade i løpet av en 16-års periode, mot 3 % i kontrollgruppen. Boksere kan også bli blinde etter slag mot øyet. Netthinneløsninger én av skadene som kan inntreffe og som kan gi redusert syn.

Brækhus har opplysninger om dette, men når vi spør om hun er bekymret for mulige skader, også senskader, svarer hun:

– Nei, vi gjør alt vi kan for å forebygge skader, men på den andre siden: Jeg har valgt å satse på toppidrett, som er en tøff greie. Da kan det smelle uansett.

Hun fortsetter:

– Jeg føler at boksere er godt ivaretatt. Jeg følges nærmest av en lege hele veien. Under stevner er det lege og ambulansepersonell til stede.

Les også

Nye angrep mot Brækhus: – Et utrolig falskt og usympatisk menneske

Risiko øker med alderen

Kirkeby legger til at det er de harde slagene mot hodet som kan bli alvorlige.

– Å hevde at grundige medisinske undersøkelser i forkant av en kamp vil redusere skadevirkningene av slagene mot hodet, er å kaste blår i øynene på utøverne. Dessuten: Jo lengre en proffbokser er aktiv, desto flere kamper og slag mot hodet utsettes vedkommende for. Dermed øker risikoen for å utvikle boksedemens. Imidlertid er dette forandringer som kommer over tid og de påvises oftest ikke før etter fylte 50 år.

Til dette, svarer Brækhus:

– At det ligger en risiko ved å drive på med boksing er alle utøvere selv helt klar over. Proffboksing er en tøff sport. Ingen tvil om det. Norge går foran med de strengeste antidoping og helsekrav i verden for å beskytte bokserne. Det er jeg veldig stolt over.

Les mer om

  1. Boksing
  2. Toppidrett
  3. Cecilia Brækhus
  4. Sport