Ekspertene tror ikke på norsk gull

Den hardeste løypen på rundt 20 år. Regnet skal bøtte ned. Det gjør det ikke lettere å plukke ut den neste verdensmesteren.

F.v. Lars Petter Nordhaug, Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd er Norges menn i sykkel-VM.

FIRENZE (Aftenposten): Aftenposten ba syv norske eksperter forutsi løpsutviklingen og plukke en vinner i dagens proff-VM. Spanjolen Alejandro Valverde og Fabian Cancellara fikk flest stemmer.

  • Følg løpet direkte her!

Alle håpet, men ingen våget helt å tro på at en nordmann krysser mållinjen først ved 17-tiden i ettermiddag.

Heller ikke bookmakerne har de norske spesielt høyt oppe på sine lister. De aller fleste av dem har Fabian Cancellara som den store favoritten. Deretter følger i tur og orden: Peter Sagan, Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Chris Froome, Joaquim Rodriguez, Dan Martin og så endelig Edvald Boasson Hagen.

Dag Otto Lauritzen, TV 2-profil og tidligere proff

— Ingenting er umulig. Jeg håper selvsagt at Thor (Hushovd) eller Edvald (Boasson Hagen) er med inn. Eller at det går inn et brudd der Lars Petter Nordhaug sitter. Men skal jeg plukke en vinner blir det Peter Sagan. Jeg tror nasjoner som Spania og Italia kommer til å gjøre løpet veldig hardt, men at de ikke klarer å kvitte seg med Sagan. Kan jeg putte inn et par navn til? Fabian Cancellara og Alejandro Valverde.

Johan Kaggestad, TV 2-ekspert

— Nei, Cancellara har jeg ingen tro på. Han kommer til å få stive ben når det nærmer seg slutten. Jeg tror det blir kjørt hardt av nasjoner som Spania og Italia, og at det sitter en liten gjeng sammen når avgjørelsen faller. Jeg har mange mulige vinnere som Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Philpppe Gilbert, Diego Ulissi og Jan Bakelants. Men når jeg blir presset tror jeg på Alejandro Valverde.

Kurt Asle Arvesen, tidligere proff og nå sportsdirektør i Team Sky

— Noen lag, som Colombia, Spania og Storbritannia, kommer med skarpskodde klatrere mens andre, som Sveits, Belgia og Norge kommer med klassikertypene. Den norske taktikken må handle om å vente, vente og vente. Jeg tror Norge med fordel kan spille på bl.a. Sveits som har en vinnerkandidat i Fabian Cancellara. Men min favoritt er Alejandro Valverde.

Dag Erik Pedersen, NRK-profil og tidligere proff

— Dette er veldig, veldig åpent. I en slik fellesstart er det så utrolig mange variabler. Det er så mye som kan skje, men jeg tror på hjemmefavoritten Vincenzo Nibali. Han har vist kjempeform, har støtte fra det italienske laget og er god i de tekniske utforkjøringene. Men se også opp for spanjolene Joaquim Rodriguez og Alejandro Valverde.

Mads Kaggestad, TV2-ekspert og tidligere proff

— Italia, Storbritannia og Spania vil kjøre knallhardt for å riste av seg spurterne og må holde liv i rittet hele veien. Vi får tidlig et svar på om noen av våre blir å regne med i avslutningen. Om Sagan henger med inn blir han tøff å slå. Men ryttere som Nibali, Froome, Cancellara, Rodriguez og Valverde kan kjøre ifra og enten vinne solo eller via små grupper på 2–5 mann. Tipset blir Cancellara.

Gino Van Oudenhove, sportsdirektør i Joker Merida

— Det blir avgjort på de siste seks kilometerne. Jeg tror det lenge blir et defensivt løp. Det er i utgangspunktet så hardt at mange vil spare krefter til finalen. Det spørs hvem som sitter med over den bratte bakken siste gang. Deretter blir det spennende taktikk mot slutten. Har f.eks. noen med seg en lagkamerat? Jeg tror mest på Fabian Cancellara.

Jarle Fredagsvik fra Viasat og procycling.no.

— Storbritannia, Italia og Spania kommer til å gjøre det som hardt som mulig inne i de avsluttende rundene for å få vekk Sagan, Boasson Hagen, Degnkolb og andre raske menn. Over den siste bakken kommer Cancellara, Gilbert, Valverde og Nibali. De må prøve å holde unna for det bitte lille hovedfeltet som sitter igjen. Vanskelig å tippe vinner, men disse tre ender på podiet: Gilbert, Ulissi og Valverde.

PS! Se VM-fellesstarten på Viasat 4 fra kl. 09.30.