Sport

Disse tre bergenserne har grunn til å tro på OL-medalje

– Det betyr utrolig mye at noen har tro på deg, sier Håvard Haukenes.

Sven Martin Skagestad (fra venstre), Håvard Haukenes og Isabelle Pedersen er med i Friidrettsforbundets satsingsgruppe mot OL i Tokyo.
  • Øystein Vik

Norges Friidrettsforbund presenterte onsdag sin satsingsgruppe frem mot neste OL–Tokyo 2020. Av de ti utøverne på Team Tokyo, er tre fra Bergen og Hordaland: Isabelle Pedersen (hekkeløp), Sven Martin Skagestad (diskos) og Håvard Haukenes (kappgang).

– De som er plukket ut i Team Tokyo er de utøverne vi anser at har sjanse til å ta medalje eller komme til finalen i OL, sier friidrettspresident Tore Hordnes.

Les også

Isabelle Pedersen etter nakenvideoen: - Ingen turte å slenge dritt denne gangen

Friidrettsforbundet skal bruke fire millioner kroner årlig på å legge til rette for at de prioriterte utøverne skal kunne reise på treningsopphold og at trenerne deres skal bli kjøpt fri til å være med utøverne. De prioriterte utøverne får også tilgang på alle fasiliteter hos Olympiatoppen. Ingen utøvere får lønn av Friidrettsforbundet.

– Vi tror dette vil gi utøverne som blir prioritert, et betydelig løft, sier Håvard Tjørhom, toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund.

– Betydelig spissing

Samtidig som Team Tokyo ble presentert, la Friidrettsforbundet også frem Team Berlin (EM 2018). Det består av 22 utøvere, men disse er så langt ikke tilgodesett med noen økonomisk støtte i hele tatt. Alle pengene er lagt inn på de ti beste, som man anser at har størst potensial.

– Det er ingen tvil om at det ligger en betydelig spissing i dette, og det er rettet inn mot de unge og fremadstormende, sier Hordnes.

Les også

Friidrettsstjernen advarer: – Driver barnet ditt med bare én idrett, kan det miste gleden

Hvem som er prioritert og ikke er ikke skrevet i stein. Utøvere kan rykke opp og ned mellom Team Tokyo og Team Berlin.

Hordnes sier en hovedgrunn til å satse slik forbundet nå gjør, er å unngå at utøverne trener og jobber for mye for seg selv.

– Vi bygger lag og ønsker at utøverne skal gjøre mye sammen, selv om treningen til en sprinter og kaster selvsagt er nokså ulik. Vi tror samarbeid kan bidra til en enda bedre satsing, sier friidrettspresidenten.

Ulempen med å spisse er selvsagt at noen får mindre, men vi forbundet har valgt å prioritere hardt for å oppnå målet om medalje i hvert eneste internasjonale mesterskap.

– Vi har begrensede ressurser og vil prioritere de ressursene vi har. Det er nødvendig å spisse for at satsingen skal få effekt for dem som blir prioritert, sier Tjørhom.

Fire millioner kroner årlig kan høres ut som et betydelig budsjett, men dersom man deler det på ti utøvere og ti trenere, er det ikke så mye igjen når det skal kompenseres for tapt arbeidstid og betales for treningsleirer i utlandet.

Les også

Den nye Brann-spilleren har en uvanlig fotballdrøm

Haukenes er nå i Australia der han forbereder seg til 2017-sesongen. I Brisbane går han rundt 180 kilometer i uken, og han trener sammen med bronsevinner på 20 kilometer kappgang, Dane Bird-Smith.

– I dag har jeg gått 30 kilometer. Det er fantastiske forhold her og veldig motiverende å gå i sol og 29 grader slik det er her nå, forteller Haukenes.

Han synes det er fantastisk å bli satset på, og lover å gjøre alt han kan for å oppnå drømmen om medalje i Tokyo-OL.

– Å vite at jeg er med i et team som heter Team Tokyo er veldig motiverende. Det virker som om Friidrettsforbundet tenker fremover, og det liker jeg.

Får gode skussmål

De tre bergenserne som er tatt ut til Team Tokyo blir vurdert slik av sportssjef Tjørhom:

Håvard Haukenes, kappgang: Håvard har hatt begrensede ressurser, men ble nummer syv i OL på 50 km, han har oppnådd mye. Jeg tror denne ekstra støtten vil gi ham et betydelig løft.

Sven Martin Skagestad, diskos: Har et voldsomt potensial. Det han har vist så langt (kastet 65,20 meter i år, og deltok i EM og OL) gjør at han blir utrolig spennende å følge.

Isabelle Pedersen: Hun er fortsatt tilknyttet USA, men er nå Oslo-basert og det gjør det lettere å følge henne opp. Hun er blant dem vi håper skal være helt der oppe.

Les også

  1. Northug tatt ut til Tour de Ski - men det er ikke sikkert at han går

  2. - Tour de Ski uten Northug? Det blir jo som julaften uten nissen.

  3. Røthe: - Eg har sjølvinnsikt og er ikkje overraska

  4. «Denne signeringen viser at Branns intensjon er å være i toppen»

Les mer om

  1. OL