Nedtur for svært kritisk Kilde: – Det var komisk rett og slett

Kilde falt fra medaljeplass til en 22. plass under krevende forholdt. Alexis Pinturault fra Frankrike og Bergen vant.

Aleksander Aamodt Kilde var sjanseløs på en VM-medalje.

ÅRE/OSLO: Aleksander Aamodt Kilde lå best an av de norske etter utfordelen med en tredjeplass. Men det fungerte overhodet ikke i slalåmdelen. Det mener han arrangørene har mye av skylden for.

– Det var komisk rett og slett. Når vi utforkjørere får den utfordringen at vi skal kjøre slalåm, og det i tillegg blir tøffe forhold, så blir det veldig tøft å kjøre.

Han er vanligvis ikke en løper som skylder på utenforliggende forhold. I dag klarte ikke Kilde å holde seg. Men han er også klar på at fallet fra 3. til 22. plass også har noe med han som står på skiene.

– Det er fortsatt litt dårlig timing i slalåmen. Det var vanskelig, men det er han oppe på skiene som avgjør, men i dag var det utfordrende. Jeg så hvor mye de andre tapte og skjønte det. Jeg har for lite erfaring med slalåm.

Kilde var heller ikke fornøyd med måten løypa ble preparert.

– Det var helt unødvendig å vanne i forkant. De hadde jo en bra såle fra før. Men alle kan gjøre feil, og sånn er det nå en gang, sa Kilde.

Merkelige forhold

Han syntes det ble en merkelig konkurranse. Utfordelen var kortet kraftig ned, og slalåmdelen var også kortere enn vanlig. Når det i tillegg ble svært oppkjørt mot slutten på grunn av det mange mente var feilpreparering, fikk fartskjørerne som kjørte sist veldig krevende forhold.

Bakken i Åre som etter vanning og salting ble en vel stor ufordring for de beste fartskjørerne.

– Pinturault kjører fort i både fart og slalåm, så han fortjente det. Men du ser jo at det er tre slalåmkjørere som står på toppen.

Han får støtte av en som vet mye om nettopp dette.

– Forholdene i slalåm ble fryktelig merkelige, og jeg tror selv Marcel Hirscher ville ha fått problemer mot slutten her, sa NRK-ekspert Kjetil André Aamodt.

Kjetil Jansrud fulgte rennet fra sletta. Han ga også klar beskjed på NRK om at vanning og salting av løypa bare var tull.

Halvt norsk seier

Alexis Pinturault var favoritt til å vinne den superkombinasjonen i Åre. Han innfridde forventningene, men det var ingen selvfølge. Han lå helt nede på 24. plass etter første omgang.

Pinturault er oppvokst i Frankrike, kjører for Frankrike, men har både norsk og fransk pass. Hans mor er norsk fra Bergen.

Pinturault kjørte en sterk slalåmomgang og hadde den nest beste tiden i omgangen.

Nå skal det sies at Pinturault og de beste slalåmkjørerne som kjørte tidlige i konkurransen, hadde klart bedre forhold enn utforspesialistene som kom slutten av rennet. Det ble meget oppkjørt og vanskelig i bakken etter det som mange mener var en arrangørtabbe.

Satset på pallen, ble nummer 13

Rasmus Windingstad hadde gått offensivt ut på NRK før rennet og sagt at pallen var målet til tross for at han aldri hadde stått på pallen i verdenscupen noen gang tidligere. Han kjørte inn til en 19. plass i utfordelen og var 1,19 sekunder bak ledende Dominik Paris.

Rasmus Windingstad ned slalåmløypa i Åre. Han ble til slutt beste norske på en 13. plass.

Han lovet på gi «full gass» i slalåmdelen. Dessverre ble det litt for mye gass og dermed gikk han på to alvorlige feil. De verste like før målgang. Dermed havnet han lenger nede på resultatlisten enn nødvendig. Til slutt var han beste norske med en 13. plass.

– Jeg prøvde, men var rett og slett for dårlig her nede. Jeg gjorde en feil på toppen som ødela mye av rytmen, sa han etterpå.

Uten disse feilene ville han trolig ha havnet noe nærmere det som var målsettingen før han kjørte – en plass på pallen.

– Jeg føler jo at jeg viste at jeg var i nærheten. Med en halvbra omgang så hadde jeg vært nummer fem og på premieutdeling.

Adrian Smiseth Sejersted hadde en niendeplass og kjørte med startnummer 22 i annen omgang. Han brukte mye tid på å snakke ned slalåmformen før han satte utfor bakken i Åre. Og det fungerte ikke helt. Fartsløperen fra Bærum havnet på en 16. plass.

– Det var utfordrende og moro. Det er ikke så mange dagene man har på slalåmski, Sejersted etter løpet.

Han ville ikke si så mye om forholdene.

– Jeg er ikke bedre i slalåm, og det er derfor jeg spesialiserer meg i utfor og super-G.

Alexis Pinturault kjørte seg langt opp etter utfordelen av kombinasjonen.