Sport

Aksel Lund Svindal sendt til sykehus med helikopter etter dramatisk fall

— Det første han spurte om etter fallet var hvordan han lå an ved mellomtiden.

  • Espen Hansen
    Aftenposten
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

KITZBÜHEL/OSLO (Aftenposten): Aksel Lund Svindal risikerte alt for å vinne sitt første utforrenn i Kitzbühel. Etter Hausbergkante mistet han imidlertid kontrollen. Svindal ble kastet rundt og dundret inn i sikkerhetsnettet.

— Jeg ble helt satt ut nå, sa NRK-kommentator Andreas Toft.

Fallet så stygt ut, men publikum kunne puste lettet ut da Svindal reiste seg for egen maskin.

Bjørn Svindal følger med utenfor sykestua der sønnen får behandling. Foto: ESPEN HANSEN

Et helikopter var på vei for å hente Svindal, men snudde. I stedet ble Svindal fraktet ned løypa med scooter. Han ble fraktet ned til målområdet for en legesjekk. TV-bildene viste at Svindal var kraftig forslått og at han blødde fra nesa. Nede ved målområdet lå Svindal rett ut inne i en provisorisk sykestue.Pappa Bjørn Svindal fulgte med fra utenfor sykestua. «Bjørn, det er ikke så ille», var beskjeden han fikk fra Norges støtteapparat.

— Det var helt jævlig å se på. Nå blir han fløyet til Innsbruck for mer utredning der. Jeg vet ikke mer enn det. Han var veldig forslått. Det ene kneet er hovedskaden, sier Bjørn Svindal til Aftenposten.

- Han er ved godt mot

— Han er ved godt mot og smiler. Det første han spurte om var hvordan han lå an ved mellomtiden. Han har vondt og er forslått, men utover det smiler han. Vi kommer tilbake med mer informasjon når vi vet mer, sier landslagets fysiske trener Lars Mæland.

Peter Fill vant rennet. Svindal lå 24 hundredeler bak Fill da han mistet kontrollen og ble kastet rundt i Kitzbühel-løypa.

Les også

Bekreftet: Svindal stiller i klassikeren tross skaden

Manuellterapeut Lars Rønningen ble med Svindal til Innsbruck og følger ham hele veien. Landslagssjef Christian Mitter forteller at Svindal skal undersøkes av den samme legen som undersøkte akkilesskaden han pådro seg før forrige sesong.

— Det var litt dårlig lys og annerledes snøforhold enn normalt i enkelte partier, men det var forsvarlig å kjøre, sier Mitter.

Mitter sto oppe i et tre like ved der fallet skjedde. Han begynte å gå ned fra treet, men snudde da han skjønte at Svindal hadde reist seg opp.

— Hvordan han kjørte før fallet er helt uten bedtydning nå, men han hadde vunnet. Han var bare tre tiendeler bak over Hasubergkante, sier Mitter.

Det var en stund usikkert om Svindal i det hele tatt ville stille til start. Han hektet og falt i fredagens slalåmdel av superkombinasjonen og ble umiddelbart sendt til behandling. Han hadde fått en strekk i hamstringmuskelen bak på venstre lår, og skadestedet ble raskt iset ned. Lørdag morgen ble det imidlertid bekreftet at Svindal ville stille til start.

— Det er jo en strekkskade, så det sitter liksom en knyttneve inni der, sa Svindal før rennet.

To østerrikere falt

SJEKKES: Aksel Lund Svindal ble sjekket i en provisorisk sykestue i Kitzbühel. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Die Streif-løypen i Kitzbühel er beryktet. Det blir sett på som den mest ekstreme utforløypen i verdenscupen. Og lørdagens renn var preget av vanskelige værforhold. Også to østerrikere falt tidligere i rennet. Georg Streitberger og favoritten Hannes Reichelt ble begge fraktet bort fra løypa med helikopter etter at de føk inn i sikkerhetsnettet etter Hausbergkante, samme sted som Svindal mistet kontrollen.Det var helt stille i langs løypene etter Reichelts fall. Reichelt kom seg imidlertid på beina til stor jubel, men måtte igjen legge seg ned og ble fraktet bort fra løypa med helikopter.

Kjetil Jansrud kjørte kort tid etter Svindal, men havnet langt bak.

— Det var veldig vanskelige forhold med mye vind og lite sikt. Jeg så nesten ingenting og måtte kjøre ut fra besiktegelsen, sier Jansrud til NRK.

Aksel Lund Svindal falt stygt i utforen i Kitzbühel. Foto: NRK (med tillatelse)

— Jeg så det ikke, men hørte på lyden at noe hadde skjedd. Jeg visste at det det hadde skjedd noe, og det er ikke gøy å stå på start da. Når du ser at flere faller, er det vanskelig å mobilisere. Vi får håpe at alt er bra med Aksel, fortsetter Jansrud.Aleksander Aamodt Kilde kjørte fra startnummer to og suste inn til ledelse. Den ledelsen holdt frem til startnummer ti. Kilde endte på sjetteplass.

— Det var en bra debut. Jeg er fornøyd med rennet. Det var veldig gøy å stå på toppen der. Det er en bra folkemengde her og god stemning, sier Kilde til Aftenposten.

Les også

Svindal kritisk til rennprogrammet: - Det er helt i grenseland

Rennet utsatt

Rennet ble utsatt to ganger på grunn av mye vind på toppen. Da rennet til slutt startet, var løypen forkortet med drøye 200 meter. Det er tredje år på rad at Kitzbühel-utforen kjøres i forkortet løype.

I fjor, da Kjetil Jansrud var den dominerende fartskjøreren og vant i Kitzbühel, var det et ekstraordinært kort renn. Vinnertiden var da på bare 58.16 sekunder.

Utforen i Kitzbühel er verdenscupsesongens aller gjeveste renn for fartskjørerne. Svindal har tidligere uttalt at bare et VM— eller OL-gull er større enn utforseieren i Kitzbühel.

Svindal leder fortsatt verdenscupen sammenlagt, men Marcel Hirscher har gode muligheter til å knappe inn på forspranget de kommende dagene. Det er slalåmrenn i Kitzbühel søndag og i Schladming tirsdag.

— Sesongen videre er ubetydelig akkurat nå. Det viktigste er at gutten har det bra. Så får vi ta det med sesongen senere, sier landslagstrener Christian Mitter.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri:

Les også

  1. Svindal trosser smertene - kjører lørdagens utforrenn

  2. Ny Svindal-triumf: - Man blir nesten målløs

Les mer om

  1. Alpint
  2. Aksel Lund Svindal