Sport

Kulturministerens dom: Fortsatt ikke fornøyd med svarene fra idrettstoppene

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var heller ikke fornøyd med svarene hun fikk fra idrettstoppene i mandagens møte om åpenhet.

INN PÅ TEPPET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland har innkalt idrettstoppene til møte.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

OSLO: Klokken 08.30 i dag gikk idrettspresident Tom Tvedt inn til møtet med kulturminister Linda Hofstad Helleland sammen med generalsekretær Inge Andersen og visepresident Kristin Kloster Aasen. Der skulle idrettstoppene legge frem konkrete tiltak for mer åpenhet i idretten.

Les også

Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

Dette skjer etter at kulturministeren ikke var fornøyd med svarene hun fikk fra den øverste ledelsen i norsk idrett under et det forrige møtet 1. april.

Etter det timelange møtet gjorde Tom Tvedt det klart at idrettsforbundet vil sette ned et åpenhetsutvalg, ledet av John G. Bernander. I tillegg sier han at hans og generalsekretær Andersens reiseregninger skal offentliggjøres i løpet av dagen.

Adresseavisen var i kontakt med kulturministeren kort tid etter møtet. Der gjør hun det klart at hun fortsatt ikke er hundre prosent fornøyd med svarene hun fikk.

Vurderer ytterligere tiltak

— Det jeg kan si er at det er i idrettens interesse å opprettholde høy tillit i hele det norske samfunnet. Hvis jeg opplever at det ikke er slik, er det min plikt å iverksette tiltak, sier Helleland til Adresseavisen.

— Ut fra det kom Norges Idrettsforbund med noen initiativ. Slik situasjonen er nå, må jeg vurdere ytterligere tiltak. Det skal jeg bruke dagen og natta på å se på, fortsetter hun.

- Betyr det at du fortsatt ikke er helt fornøyd med svarene du fikk?

— Det ligger i det ja, sier Helleland, som ikke vil si noe mer om hvordan hun opplevde dagens møte.

Adresseavisen konfronterte Tvedt med Hellelands svar.

— Det er jo ministerens utsagt, og så får vi avvente det.

Slaktet idrettstoppene

Den siste tiden har toppledelsen i norsk idrett fått massiv kritikk for manglende åpenhet. Tidligere leder i RBKs kontrollkomité Inge Five regelrett slakter måten toppene har håndtert saken på.

LES OGSÅ: Ryddet opp i Rosenborg – slakter idrettstoppene

Tom Tvedt.

Den mest omstridte saken i debatten rundt pengebruk og åpenhet i norsk idrett er fotballforbundets generalsekretær Kjetil Siems reiseregninger. Etter at det ble kjent at Siem reiste for nesten en halv million kroner i 2015, er hans reiseregninger fortsatt ikke lagt på bordet.

— Kan svekke forbundet

Fotballtoppen mener full offentliggjøring av reiseregningene er problematisk. Siem frykter de blir brukt som sosialpornografisk underholdning, samt at full åpenhet om alle reiser kan svekke fotballforbundet i forhandlingssituasjoner i fremtiden.

Adresseavisens sportskommentator Kjetil Kroksæter var helt tydelig på hva som burde skje før dagens møte:

— Når alltid blide Linda Helleland blir stram i statsrådsmaska og kaller idretten inn på teppet, så er det fordi hun har kjennskap til ting hun ikke liker. I morgen gjør idretten klokt i å vise ydmykhet og flytte noen grenser for å tilfredsstille statsrådens krav om mer åpenhet, skriver Kroksæter.

LES OGSÅ: La det single i idrettens glasshus

- Påvirker grasrota

Adresseavisen var i helga i kontakt med Eivind Selven, leder for Trøndelag Fotballkrets. Han sier at saken også påvirker grasrota.

— Det påvirker oss på en slik måte at alt det positive på grasrota kommer litt i skyggen i mediene. Det er synd at fotballen og fotballforbundet blir veldig negativt fremstilt. Alt det positive på grasrota drukner litt.

LES OGSÅ: Kretsleder: - Alt det positive på grasrota drukner

Selven er er helt på linje med det styreleder Ivar Koteng i Rosenborg tidligere har uttalt og mener full åpenhet om idrettstoppenes reiseregninger er det eneste riktige.

Idrettspresident Tom Tvedt la i forrige uke ikke skjul på at han misliker vendingen debatten har tatt, med et voldsomt fokus på reiseregninger.

LES OGSÅ: Presidenten misliker fokuset på reiseregninger

– Jeg har registrert at man har løftet dette prinsipielle spørsmålet om åpenhet til å bli et spørsmål om reiseregninger. Åpenhet måles ikke ut fra om reiseregninger legges ut eller ikke, det er et mye større spørsmål enn det. På generelt grunnlag er det helt klart at vår måte å kommunisere på gjennom mange år tydeligvis ikke har vært god nok, uttalte han i forbindelse med at RBK-sjef Tove Moe Dyrhaug ga Adresseavisen innsyn i alle sine reiseregninger i forrige uke.

Les mer om

  1. Tom Tvedt