Sport

Legkovs advokat i brev til medaljevinnerne i OL: – Dere bør føle dere lurt

IOC stanset Aleksandr Legkovs OL-deltagelse. Nå går advokaten til den russiske stjernen til angrep på OL-utøverne i et krast brev.

Norge var mestvinnende nasjon i OL. Medaljefangsten var spesielt sterk i langrenn.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Onsdag kveld opphevet IOC utestengelsen av Russland fra fremtidige olympiske leker.

Da hadde det gått tre måneder siden de ble utestengt etter «systematisk manipulasjon av antidoping-regler og systemer.»

Opphevelsen kommer rett etter OL i Sør-Korea har avsluttet. Russland som nasjon fikk ikke delta, men flere utøvere har deltatt under det olympiske flagget.

Det fikk ikke Aleksandr Legkov, som er koblet til dopingsaken etter Sotsji-OL.

Les også

Reagerer kraftig på at Russland er tilbake i varmen: – En parodi

– Bør føle dere lurt

Nå har Legkovs advokat, Christof Wieschemann, sendt et krast brev til IOC, og mener at alle utøvere som vant en medalje bør føle seg lurt.

– Jeg ønsker at dere hadde vunnet mot de beste utøverne fra Russland. Men nå får dere aldri vite om dere hadde tatt medalje mot Viktor An, Anton Sjipulin, Sergej Ustjugov eller Aleksandr Legkov. Dere må leve med det faktum at OL i 2018 ikke gikk rett for seg. Dere er blitt fralurt en fullstendig seier, står det i brevet.

Aleksandr Legkov fikk ikke delta i OL etter utestengelsen fra IOC.
Les også

Det var et trist OL for Russland – med to store unntak

Han fortsetter med å skrive at utøverne er blitt fralurt en ren og fullstendig seier, og at de er offer for det største angrepet mot den olympiske integriteten noensinne.

– IOC og Wada bryr seg ikke om rene utøvere, eller om utøvernes egne interesser. De bryr seg om seg selv, og det største angrepet mot OL kom fra innsiden, fra IOC og Wada, skriver han videre i brevet.

Les også

Lørdag blir Russlands skjebne bestemt: – Frykter avgjørelsen er tatt for lenge siden

Hevder Rodchenkov lyver

Han gjør det klart at han ikke representerer russiske myndigheter, men to russiske utøvere, blant annet Legkov. Han mener at store deler av Grigory Rodchenkovs forklaring ikke er sann. Det er Rodchenkovs forklaringer som er hovedbeviset i saken mot Russland.

Flere av utøverne ble frikjent av Cas i februar før mesterskapet startet, siden domstolen mente at bevisene for brudd på antidopingreglene ikke var sterke nok. Likevel ble utestengelsen av mange russiske utøvere i OL opprettholdt.

Les også

Ulvang hevder dopingtatte langrennsløpere slapp unna: – En ubehagelig opplevelse

Norsk medalje etter dopingsak

168 utøvere konkurrerte i OL som nøytrale utøvere. De fikk to gullmedaljer, seks sølv og ni bronsemedaljer. To russiske utøvere ble tatt for dopingbruk under mesterskapet, blant annet en av to utøvere på det russiske laget i mixed curling.

Det førte til at de norske utøverne Magnus Nedregotten og Kristin Moen Skaslien fikk tildelt bronsemedaljen på slutten av mesterskapet.

Les mer om

  1. IOC
  2. Sergej Ustjugov
  3. OL