Eiking leder Spania rundt: – Trodde det måtte et mirakel til

Med dagens gode etappe på Vuelta a España kan Odd Christian Eiking (26) ikle seg den røde ledertrøya. Det har bare en nordmann klart før ham, Thor Hushovd tilbake i 2006.

I TOPPEN: Odd Christian Eiking kjørte inn til en 5. plass på dagens etappe av Vuelta a España og kunne ikle seg den røde ledertrøya.

På de 189 kilometerne mellom Roquetas de Mar og Rincon de la Victoria i dag var den eneste norske deltakeren med da en gruppe fikk stikke, og ledelsen ble etter hvert stor. De ble hentet inn etter hvert, men nordmannen holdt seg i front på den 10. etappen. I mål var han nummer 5.

– Jeg var ni minutter bak og trodde det måtte et mirakel til for å ta ledertrøya. Dette er en bonus. Jeg sliter med å beskrive hvordan dette føles, men det er stort, sier Eiking etter å ha fått på seg den røde ledertrøya.

– Nå vil jeg forsvare ledertrøya så lenge jeg kan, sier askøyværingen.

Intermarche-rytteren lå på en 19. plass i sammendraget før dagens etappe, vel 9 minutter bak Primoz Roglic. Roglic prøvde å ta inn sekunder på nordmannen de siste kilometerne, men falt i en nedoverbakke. Dermed var han sjanseløs mot nordmannen i sammendraget.

Leder med nesten minuttet

Michael Storer (Team DSM) vant dagens etappe, hans andre etappeseier i årets Spania rundt.

Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step) ble nummer to, Clément Champoussin (AG2R-Citroën) nummer 3. De var 22 sekunder bak. Nordmannen fikk samme tid på 5. plass.

Norske ryttere har tidligere vunnet fem etapper av «vueltaen», Thor Hushovd står med tre etappeseirer. Han hadde den røde trøyen i tre dager i 2006.

Odd Christian Eiking leder nå i sammendraget, 58 sekunder foran Guillaume Martin og med 2.17 minutter ned til Primoz Roglic.

– Han har jobbet hardt, det er en bra belønning. Og det er bra for laget, sier lagkamerat til Eiking, Louis Meintjes.

– Det ble litt action. Tar du ingen sjanser så vinner du ingenting. Forhåpentligvis går dette bra, fortalte Roglic da han snakket om velten helt på tampen i et intervju vist på Eurosport etter målgang.