Ruud til VG etter Djokovic-tapet: – Jeg har mye å lære

TORINO/OSLO (VG) Casper Ruud (22) yppet seg mot Novak Djokovic (34) og mener fortsatt at avansement i superturneringen er mulig.

22-åringen tapte til slutt klart mot verdensener Novak Djokovic (6–7, 2–6) i den første ATP Finals-kampen, men er klar på at erfaringene han drar med seg i turneringen blir gull verdt fremover.

– Absolutt. Dette er den beste indikasjonen man kan få på hva jeg kan bli bedre på. Man kan selv si at jeg er blant verdens beste. Det er de åtte beste denne sesongen som er her, og jeg er blant dem, sa Ruud til VG på pressekonferansen.

Sammen med Roger Federer og Rafael Nadal har den serbiske superstjernen dominert tennissirkuset i snart 20 år. Djokovic er den eneste av trioen som spiller årets ATP-sluttspill, etter at de to andre måtte avslutte sesongen tidlig grunnet skader.

Les også

Djokovic slo tilbake mot Ruud: – Et par nummer for stor

STOR OPPLEVELSE: Casper Ruud (t.v.) takker Novak Djokovic for kampen etter tapet i åpningsoppgjøret.

– Jeg får en god indikasjon på hvor god Djokovic er og hvor god han har vært de siste 15 årene. Det er en god erfaring, men også en mulighet til å være kritisk med meg selv og se hva man må klare for å komme opp på det nivået.

– Jeg har mye å lære av en spiller som ham og disse tre legendene som har dominert. Djokovic er en komplett spiller og det har vært gøy å møte ham to ganger nå, sa Ruud.

To møter, to tap

Han tapte semifinalen i Roma i september i fjor, også den gang med 2–0 i sett. I Torino mandag ettermiddag holdt han følge med Djokovic til tie break i første sett, men det raknet i det andre.

– Det var en stor opplevelse å være der ute. Jeg visste det ville bli en morsom opplevelse. Jeg følte jeg fikk til mye bra, men det var flere ting jeg kan sette fingeren på og være kritisk til, oppsummerte Casper Ruud.

Pappa Christian Ruud snakket med VG rett etter kampen, og var totalt sett fornøyd med junior.

– Jeg synes han bet godt fra seg i første sett, og det er veldig tøft at han klarer å vise sitt beste spill i en så viktig kamp.

– Han var kanskje nærmere første gang han møtte Djokovic, men det var på grus. Nå viser han at han kan matche de beste også på hardcourt, er Christian Ruuds dom.

Kan fortsatt gå videre

Stefanos Tsitsipas og Andrej Rubljov blir Caspers to neste motstandere, og det er fortsatt mulighet for å komme seg til en semifinale.

– Da må han nok vinne begge kampene. Det er ekstremt gøy hvis han klarer det, men ingen skuffelse hvis ikke. Det er jevnt over bedre innendørsspillere han møter her.

– For å vinne de to neste kampene, er det slurvefeil som må vekk og jeg må serve bedre, sa Ruud selv om de to kommende kampene.

– Jeg har hatt problemer med å slå de to før (Rubljov og Tsitsipas). Jeg må ta med meg mitt beste spill hvis jeg vil ha en sjanse til å vinne kampene og ta meg videre fra gruppespillet.

I overkant av 10.000 tilskuere var på plass i Pala Alpitour i Torino og så den norske outsiderens duell med verdensstjernen. Han fikk også publikum med seg i perioder av kampen, fortjent nok.

– Hva kan du si om rammene rundt denne turneringen?

– Jeg har bare opplevd det som turist da jeg var i London i 2017, og syntes det var veldig gøy. At Casper har kommet med her i så ung alder er nesten utrolig. Vi trodde ikke det skulle gå så fort, sa pappa Ruud som oppsummerte deltagelsen slik:

– Dette hadde vi ikke trodd tidligere i år, altså. Jeg må klype meg i armen. Denne erfaringen er noe Casper vil strekke seg etter. Det sitter i bakhodet når han har kommet seg med én gang.