Sport

Mercedes-sjef Toto Wolff: – Jeg har slitt psykisk. Jeg gjør det fortsatt

Toto Wolff (50) har hatt over 500 timer hos psykolog.

ÅPEN: Toto Wolff åpnet opp om at han har slitt psykisk i et intervju med Sunday Times.
  • Camilla Vesteng, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Wolff passerte i januar ni år som sjef for Mercedes Petronas Formel 1-team. Akkurat dobbelt så lenge har han gått til psykolog.

– Jeg har aldri hatt noe problem med stigmatisering. Noen av de mest suksessrike menneskene er veldig, veldig følsomme og veldig, veldig følsomme betyr veldig, veldig sårbare, sier Wolff i et intervju med The Sunday Times, som også er gjengitt på på teamets hjemmeside.

50-åringen har vært sjef for et Formel 1-eventyr. Lewis Hamilton tok seks VM-titler på syv år fra 2014, den siste tok Nico Rosberg (2016). I sesongens første løp denne helgen ble Hamilton nummer tre og George Russell nummer fire.

– Jeg har gått til psykolog siden 2004. Jeg tror jeg har hatt mer enn 500 timer terapi. Jeg har slitt psykisk. Jeg gjør det fortsatt. Å få hjelp har vært en måte å bekjempe mine utfordringer, og det har hjulpet meg å få tilgang til mitt ubenyttede potensial, sier Wolff.

PS: Denne sesongen kan du følge Formel 1 i VG Live.

VERDENSMESTER: Lewis Hamilton feirer sin syvende VM-tittel (den sjette med Mercedes) sammen med teamsjef Toto Wolff i Istanbul i november i 2020.

Han mener det fortsatt er veldig stigmatiserende blant altfor mange å søke hjelp for mentale utfordringer. Derfor sier han det er veldig viktig at kjente idrettsutøvere snakker åpent om psykisk helse.

– Uten å gi for mange detaljer, men det å føle seg deprimert og å føle seg ufullstendig - alt henger sammen med hvordan du ser deg selv. Høyprofilerte mennesker som tilsynelatende har alt, men de sliter. Jeg mener vi er forpliktet til å se at vi får hjelp og at det er ok å få hjelp. Simone Biles og Naomi Osaka fortjener masse kred for hvordan de har snakket om dette, sier Wolff gjengitt på thesportsrush.com.

Søndag startet årets VM-sesong i Bahrain. Det er 22 løp fordelt på fire verdensdeler. Tidligere i mars møtte han studenter ved Harvard-universitetet i USA og snakket med økonomistudentene om hemmelighetene bak suksessen i Formel 1.

– Ekstremt stress oppleves ulikt for alle. Jobbmessig er det åpenbart at å reise til 22 løp hvert år med «jet lag», å forsøke og prestere til hver eneste økt og løpet på søndager er en stress-faktor, sier Wolff.

Etter at Netflix-serien «Drive 2 Survive» ble en megahit, er Wolff blitt en superstjerne. Han er også kjent for sine mange feider med Red Bull-sjef Christian Horner.

50-åringen har en tre år gammel sønn med kona Susi Wolff. Han innrømmer at det ikke alltid er like gøy å leke med sønnen.

– Når jeg opplever for stort press og og jeg ikke koser meg med å bygge LEGO etter 20 minutter, så sier jeg til meg selv: Du er ikke en underholder og du er ikke en barnehagelærer. Det tar vekk noe av presset for meg, sier Wolff.

KAMPHANER: Mercedes-sjef Toto Wolff (t.v.) og Red Bull-sjef Christian Horner møtte pressen foran VM-finalen i Abu Dhabi i desember i fjor.

Forrige sesong endte ekstremt dramatisk da Max Verstappen kjørte forbi Lewis Hamilton i siste runde etter bilkrasj, sikkerhetsbil og regelkrøll løpslederen. Verstappen ble verdensmester.

Tilstedeværelse er et stikkord for Mercedes-sjefen.

– Når jeg våkner, hvordan vannet føles på ryggen. Pusse tennene. Øyeblikket eksisterer bare en gang. Vi har ett liv, det tar slutt heller før enn siden, sier Wolff.

Les også

  1. Biles hylles for å prioritere sin mentale helse - trekker seg også fra mangekampen

  2. Sjokkexit for Osaka: – Vet ikke hvordan jeg skal håndtere presset

  3. Hamilton før første løp: – Jeg vet akkurat hva jeg vil ha

  4. Snakker ut om vanskelig tid: – Trengte virkelig å trekke meg litt tilbake

Les mer om

  1. Motorsport
  2. Formel 1
  3. Mercedes F1
  4. Mental Helse