Sport

Forrige VM endte i bitter ordkrig. Nå vil ikke landslagssjefen velge mellom Boasson Hagen og Kristoff.

– Noe annet ville vært galskap.

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Da Alexander Kristoff ble valgt som Norges kaptein før VM i fjor, endte det med en offentlig skittentøyvask. Kristoff anklaget Edvald Boasson Hagen for å ha gitt blaffen i hjelperytterrollen – og heller kjørt for egne sjanser.

Takket være Tour de France-etappeseieren er det Edvald Boasson Hagen – og ikke Kristoff – som nå er Norges heteste sykkelrytter. Men i VM-fellesstarten om to måneder stiller Norge uten en klar kaptein. Det forteller landslagssjef Stig Kristiansen til Aftenposten.

– Kristoff og Boasson Hagen hadde forskjellig hell under Tour de France. Får det noen innvirkning inn mot VM?

– Nei. De hadde ikke forskjellig hell. Hvis vi snakker om Tour de France, var Edvald noen få prosent bedre. Resultatene lyver ikke. Når vi kommer til VM, kan situasjonen være helt annerledes, sier Kristiansen, som skal ta ut troppen i samråd med sportssjef Hans Falk.

Les også

Da suksessen uteble, merket Boasson Hagen folks tvil: – Mange har vært negative

– Noe annet ville vært galskap

Løypeprofilen i Bergen passer perfekt for Norges to største sykkelstjerner. Tidligere har det vært snakket om at Boasson Hagen og Kristoff skal dele på kapteinsrollen. Den formuleringen vil imidlertid ikke Kristiansen bruke.

– Altså, vi snakker om et annet type ritt. Det er veldig åpenbart. Å unngå å ta i bruk de positive faktorene i Sykkel-Norge, ville vært galskap. Belgia kommer ikke til VM uten å satse på Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet. Så vi snakker ikke om delt kapteinsrolle. Her er det snakk om å bruke styrkene våre og prøve å få uttelling, sier Kristiansen.

– Kommer laget til å kjøre for noen andre enn de to?

– Nei, det blir i utgangspunktet de to. Men mye kan skje i sykkelsporten, med velt for eksempel. Pr. nå er det de to beskyttede rytterne. Men får vi med ni mann, kan det være aktuelt at én rytter får en fri rolle i tillegg.

Her trekker Edvald Boasson Hagen på Alexander Kristoff i Qatar-VM i fjor. I etterkant ble det ordkrig.

Før Qatar-VM i fjor var imidlertid tonen en annen. Da skulle hele laget kjøre for Kristoff. Da feltet rullet inn på oppløpet derimot, slo den norske planen sprekker. Kristoffs dom over Boasson Hagens opptrekkerjobb var klokkeklar: «Jeg føler meg sveket», sa han.

Stig Kristiansen har imidlertid ingen betenkeligheter rundt samarbeidet mellom Kristoff og Boasson Hagen under VM på hjemmebane.

– Vi har hatt noen veldig fine samtaler, og fått det på armlengdes avstand.

Les også

TV-profil hevder sikkerhetsvakter gikk fysisk til verks mot Froome: – De prøvde å kaste ham ut

Får støtte fra TV 2-ekspert

Kristiansen utroper altså hverken Kristoff eller Boasson Hagen til hjelperytter foran årets VM. Det tror TV 2-ekspert Mads Kaggestad er klokt.

– Jeg hadde også vært forsiktig med å gå ut og snakke om hvem som er kaptein i VM hvis jeg var Stig Kristiansen nå. Jeg tror det er veldig riktig av han ikke å ta en forhastet konklusjon på bakgrunn av Tour de France, sier Kaggestad, som selv har kjørt VM for Norge.

Kaggestad minner om at mye kan skje på to måneder.

– Vi har både Edvald og Kristoff som er i bra form. Det blir spennende å følge utviklingen utover høsten, på om vi får et tydeligere svar på hvem som er i form i VM. Det går kanskje an å velge en tydeligere kaptein når VM nærmer seg, sier Kaggestad.

Han får støtte fra Gabriel Rasch, som blant annet har vært hjelperytter for Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen i tidligere VM.

– Man kan ikke si at den ene er foran den andre så lenge før VM. Det er for tidlig å si nå. Mye kan skje før VM. Det er ikke sikkert at de to stiller til start engang. Man kan bli syk eller skadet.

De tidligere landslagsrytterne Mads Kaggestad og Gabriel Rasch har forståelse for at Stig Kristiansen ikke vil utrope en kaptein.

– Ikke ugunstig

Rasch, som nå jobber som sportsdirektør i Team Sky, tror det kan fungere ikke å ha en klar kaptein.

– Det er ikke ugunstig å ha to stykker. Jeg ville ikke ødelagt sjansene ved å si at den ene er foran den andre. Jeg ville gått gjennom alle de forskjellige scenarioene som kan dukke opp på slutten, og så snakket om hva man skal gjøre i de forskjellige situasjonene, sier Rasch.

Mads Kaggestad ser problemer ved en delt kapteinsløsning.

– Det beste er jo selvfølgelig å ha en klar kaptein. Det er en utfordring i VM, fordi de normalt ikke kjører på lag. Jeg tror ikke utgangspunktet er helt topp for å få de to til å samarbeide dersom begge er i vinnerposisjon, sier Kaggestad.

Kan få full kvote

Allerede neste uke er det sykkel-EM i Herning, Danmark. Landslagsledelsen har planer om at EM skal fungere som en slags generalprøve til VM. Kristiansen understreker riktignok at løypen er annerledes og at sidevind kan bli en større faktor i Herning.

Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff er tatt ut i den norske EM-troppen.

Les også

Da Sky-sjefen fikk øye på journalisten, kokte det over. Oppførselen vekker oppsikt

VM-troppen tas først ut den første uken i september. For øyeblikket ligger Norge an til å få stille med ni ryttere i VM. Størrelsen på kvoten avhenger imidlertid av de norske rytternes resultater frem mot VM.

– Vi kommer uansett til å bruke hele kvoten på hjemmebane. Profiler som Edvald og Kristoff er sterke nok til å fortjene full støtte. Det har de bevist de siste seks årene, sier Stig Kristiansen.

Han er uansett trygg på at Norge sitter med minst to gode kort når fellesstarten skal avgjøres.

– Vi er dekket opp på begge fronter. Blir det brudd, har vi Edvald med den ekstra kjørestyrken på det området, sier Kristiansen.

VM-fellesstarten arrangeres 24. september i Bergen.

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen
  2. Alexander Kristoff