Sport

Hegh Arntzen fulgte pappas ordre og tok sjefsrollen. Da kom storspillet.

På åtte minutter i annen omgang scoret Hegh Arntzen fem ganger og hjalp håndballjentene over kneika. For i angrep er den der fortsatt.

Emilie Hegh Arntzen fikk prisen som banens beste spiller etter seieren mot Ungarn.
  • Arne Hole

HELSINGBORG: Etter to bomskudd og én teknisk feil i første omgang, var Byåsen-jenta forberedt på å starte på benken etter pause. Men Thorir Hergeirsson hadde andre planer.

– «Vikki» (Veronica Kristiansen) var utvist, så da måtte vi ha en venstreback. Jeg rakk ikke å tenke før jeg ble sendt utpå, og noen ganger kan det være det beste, sier 22-åringen, som for første gang i et mesterskap ble kåret til Norges beste spiller. Men hun ville ikke kalle seg selv for noen matchvinner.

– Vi drar det i land som et lag, og Nora (Mørk) kommer jo også inn mot slutten og finner Marit (Malm Frafjord) på streken, sier Emilie for liksom å fordele skrytet. Men hun satte personlig scoringsrekord i et mesterskap med fem treffere da det buttet skikkelig for Norge.

Les også

Frode Kyvåg roser Nora Mørk: - Et fyrverkeri!

Fulgte pappas råd

Da Hegh Arntzen prikket inn sin første, hadde Ungarn til og med tatt ledelsen. Men så gjorde hun som pappa Ketil Arntzen – tidligere assistenttrener på kvinnelandslaget, nå Gjerpen-trener – hadde bedt henne om.

– Både før denne kampen og tidligere har han bedt meg om å ta sjefsrollen, den jeg har hjemme i Byåsen. Det er han jeg har de mest faglige diskusjonene med. Og så kommer mamma (den tidligere landslagskjempen Hanne Hegh) med lykkønskningene, forteller Norges beste, som spiller sitt tredje mesterskap.

Hun debuterte i EM 2014, men kom ikke med på VM-laget i fjor. Til OL i Rio var hun tilbake, og Hergeirsson vil nok ha med seg en skytter, som også har blikk for innspill, til VM i Tyskland neste år.

– Ønskemotstander i semifinalen?

– Semi’n blir tøff uansett. Jeg har fokus på Tsjekkia (i kveld). Det er viktig å få med seg en god følelse inn i semifinalen.

– Hvor blir det av kontringene?

– De er der. Vi må bare fortsette å trykke etter. Men de andre lagene er blitt bedre og ikke minst flinkere til å løpe hjem. Vi kan rette på andre ting, som å bli mer presise og løpe mindre sidelengs. Nå er det for lett å lese oss, sier jenta med det gode håndballhodet.

Les også

Her gjør Norges målvakt det utrolige: - Rett i mål!

Uventet slitekamp

Ungarn har ofte blitt et slaktoffer mot Norge, og denne gang lå det i alle fall til det. Madjarene mangler syv av sine beste spillere og lå med null poeng i pulje to i hovedrunden. Kanskje ikke så rart at Norsk Tipping ga 1,05 i odds for norsk seier og startet handicapspillet sitt på seksmålsseier til Norge.

Alt så da også «normalt» ut da Norge gikk opp til 10–6 etter 20 minutter. Men bomskuddene og de tekniske feilene var mange, åtte av hver i første omgang. Godt da at Kari Aalvik Grimsbø leverte varene.

Men selv om Grimsbø før pause levde opp til «verdens beste»-stempelet mange har satt på henne, greide ikke Norge å dra fra frem til pause. Kanskje bidro heller ikke Thorir Hergeirssons byttetaktikk? Det ble mange ferske på banen samtidig. Samtidig kan man forstå ham litt. Superrekken med Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk hadde tre mål og seks tekniske feil på 16 angrep før pause.

Les også

Tre norske spillere får sju på børsen

Emilie Hegh Arntzen spilte en fantastisk andre omgang.

Holder Norge som favoritt

Annen omgang ble ikke det omslaget mange hadde trodd. Tvert imot overtok Ungarn ledelsen en kort periode – før Hegh Arntzen viste at Norge også har en skytter.

Ikke før to minutter gjensto greide Ungarn-baserte Nora Mørk å skaffe Norge en tomålsledelse. Da Ungarn kuttet ned til 23–24, var det ikke mer tid å gjøre det på for laget til danske Kim Rasmussen. Da jublet ungarerne etter å ha fått et så hederlig resultat mot stormakten Norge.

– Det er alltid det beste laget som vinner slike kamper. Og Norge har en ener som Nora Mørk som kan avgjøre. Men jeg er veldig fornøyd med at vi gjorde det vanskelig for Norge å finne en balanse i spillet, sa Rasmussen, som ser en klar favoritt til EM-gullet.

– Romania begynner å bli slitne, og Nederland har vært i en pulje hvor de ikke har møtt noe forsvar. De skal få merke det mot Norge. Og Frankrike har sine mangler. Norge er storfavoritt, sier Kim Rasmussen.

Hør Aftenpodden Sport, der noen av temaene er MMA-slåssing, russisk doping og millionkuttene til toppene i NIF: