«Meldingen var humoristisk ment. Men jeg ble besatt av å få til et møte med verdens beste fotballspiller»

BLOGG: Jeg husker latteren fortsatt. Den som forteller deg at dette vil du aldri klare. Bare så du vet det.

Endelig kom han ut fra behandling for skaden, og Aftenpostens Mette Bugge fikk sitt intervju med verdens beste fotballspiller Romario i Rio, regjerende verdensmester.
  • Mette Bugge

Gutta på jobben kunne ikke dy seg da jeg skulle reise og dekke VM i sandvolleyball, med Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide som klare favoritter. "Når du likevel skal til Rio, kan du vel prøve å få tak i verdens beste fotballspiller ..."

Les også

Ekspertene har talt: Slik blir Norges medaljefangst i OL

Det er februar 1995. Romario er nettopp kåret til verdens beste fotballspiller, som den første brasilianeren i historien. Han hadde ledet hjemlandet Brasil til VM-gull i fotball i USA få måneder i forveien, i mesterskapet han selv scoret fem mål.

Romario var den store stjernen på Brasil-laget som vant VM i USA i 1994. Her i duell med Italias Paolo Maldini.

Da er det 24 år siden det fotballgale landet hadde erobret VM-trofeet.Han ble toppscorer i Brasil i 1986,1987. Toppscorer i Nederland i 1989, 1990 og 1991 og det samme i Spania i 1994. Selv om han hadde scoret 30 mål for Barcelona den siste sesongen, kom han i klammeri med den spanske storklubben. Derfor ville brasilianeren hjem, og kontrakten med Flamengo i Rio lød på nærmere 60 millioner kroner den gangen.

Egentlig er han langt unna min sfære. Men den som ikke strekker seg, kan i alle fall ikke nå frem.

Jeg bestemmer meg for å finne ham.

Les også

Stuperen Espen Valheim sto på toppen av pallen og tenkte at det var slutt. Han skulle aldri komme til OL.

Så nær og så langt unna

"Vet du hvor Flamengo trener?" Spørsmålet går til en drosjesjåfør ved ankomsten. Fotograf Rolf M. Aagaard og jeg har fått vite at denne mannen er en fikser som hotellet benytter, en som snakker godt engelsk. Han viser seg å være perfekt.

Selvsagt vet han hvor Flamengo holder til. Problemet er bare at fotballaget samme kveld skal spille kamp.

Det ender med at vi drar dit, og får se 29 år gamle Romario i full utfoldelse. Fotografen får bilder, men jeg hadde bare billett og ikke tilgang til storspilleren etter kampen.

Dagen etter drar vi til treningsbanen. Jeg merker det sitrer da jeg ser stjernene på Rio-laget komme med bagene sine. Treningen starter. Ingen Romario er å se.

Hvordan er det mulig å være så nær, og likevel så langt unna? sier jeg til fotografen.

Men jeg føler at jeg er nødt til å spørre treneren om hvor han er før vi går.

Ankomst i sakte fart

Svaret er at Romario fikk en skade kvelden før, og at han snart skal på fysioterapi i klubbhuset like ved.

Da ser jeg ham komme slentrende. Verdensstjernen, utøveren som er rik og ettertraktet, og som er blitt skilt etter at en ung jente har stått frem og sagt at hun er elskerinnens hans.

Han sier ja – hvis jeg venter etter at behandlingen er over.

Les også

Han er pianisten som trekker folk inn på do og som elsker å trene

Drosjesjåføren er tolk. Vi venter i en time og får til slutt prate med legenden i 20 minutter. Spissen virker ikke veldig interessert, men svarer på spørsmålene.

Jeg aner at det kan bli min tur til å le.

Tilbake 21 år senere

Det er blitt august 2016. For andre gang skal jeg lete etter gode historier i Rio. Det er OL. Jeg lurer på om jeg treffer Romario.

Stolt pappa med datteren i 2007. Hun har Downs syndrom, og han har kjempet hennes kamp i Brasil. Her med kona Isabella, som han nå er skilt fra.

Han er blitt 50 år, og som 48-åring sto han frem med sin 19 år gamle kjæreste. Det andre ekteskapet gikk rett vest i 2012. Det var to år etter at han ble politiker. Nå er han senator. Han har kjempet for funksjonshemmedes rettigheter. Ett av hans barn har Downs syndrom.Spilleren som scoret sitt mål nummer 1000 i 2007, har stått frem som en kritiker av brasiliansk fotball, og da først og fremst fordi den er så korrupt.

Romario fikk selv oppleve å være OL-deltager, i Seoul 1988. — Det er et av de beste minnene mine, skriver han på sin Facebook-side, der han drømmer om det helt store under lekene på hjemmebane.

— Det er bittert at Brasil aldri har klart å ta et OL-gull i fotball. Kanskje klarer vi det i år?