Sport

Underlig regelendring skapte reaksjoner i Danmark. Så kom gladmeldingen.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ville ikke la danske René Toft spille med albueskinne. De overlot til motstanderne å tillate det.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) ville ikke godkjenne René Tofts albueskinne. Det skapte reaksjoner i Danmark. Her er Toft med Mikkel Hansen.
  • Arne Hole

Etter årevis å ha spilt med albueskinne i serie og Champions League, ville ikke IHF på sitt tekniske møte torsdag tillate den danske forsvarskjempen å spille med albueskinne i VM – ikke uten at de andre landene i puljen godtok det.

Regelendringen har skapt stor ståhei i danske medier, og blant andre den danske kantspilleren Hans Lindeberg har langet ut mot håndballforbundets beslutning om at det er opp til motstanderne om René Toft kan spille med albuebeskyttelsen.

– Jeg syns det er latterlig, sa han til den danske avisen Ekstra Bladet.

Les også

Derfor provoserer denne mannen håndball-Europa: – Det er nesten ikke til å tro

Fikk ja fra tre land

Dermed måtte den danske legen Steen Bo Kalms, delegasjonsleder Jan Kampmann og strekspiller Jesper Nøddesbo lørdag morgen ut på en rundreise til andre hoteller i Paris. De oppsøkte legene hos Egypt, Qatar og Bahrain, og alle skrev under på at Toft kan bruke skinnen. Barcelona-spiller Nøddesbo ble med fordi han kjenner Qatars spansktalende lege.

– Det er fantastiske nyheter, og jeg er utrolig takknemlig for at de tre landene har vist fair play og sportsmanship, sier landslagstrener Gudmundur Gudmundsson til det danske forbundets nettside, etter at Toft måtte stå over Danmarks åpningskamp mot Argentina fredag kveld.

Nå mangler danskene bare underskrift fra nabolandet Sverige, som bor på samme hotell som danskene. Skinnen er fremvist for den svenske legen som har meddelt at avgjørelsen tas av det svenske forbundet.

– Det er merkelig at dette legges over på oss. Jeg håper virkelig ikke at det blir opp til oss å bestemme dette, sier Sveriges assistenttrener Martin Boquist til Ekstra Bladet.

Lørdag formiddag besluttet også Svenska Handbollsförbundet å godkjenne Tofts skinne. Det var nok til det beste for naboforholdet!

Mot ankelstivere også

Det danske kantspilleren Hans Lindberg sier til Ekstra Bladet at han frykter at IHFs neste fremstøt blir mot ankelstiverne, som halvparten av det danske laget benytter. Overtråkk er et kjent fenomen i håndball, og ankelstiverne beskytter mot dette. Men IHF mener at de er for harde, og at de må teipes over.

– IHF har innledet et korstog mot spillere som på grunn av sportens hardhet er tvunget til teknikk for å overleve, sier Lindberg, som mener at det er tøffere å treffe Tofts albue uten skinne enn med.

Regelryttere

IHF har også tredd en rekke nye andre regler ned over hodet på lagene.

Det dreier seg blant annet om lengden på strømpene og fargen på eventuelle lange ermer under spillerdrakten.

De fleste lagene bare rister på hodet av alt sammen. I tillegg måtte alle deltakere ha med tre forskjellige drakter til VM.

Det ga Norges Håndballforbund en ekstrautgift på vel 60.000 kroner.

IHF har en ganske lang liste over merkelige beslutninger opp gjennom årene. Utdelingen av wild card uten noen retningslinjer er en av dem. For første gang i et herre-VM benyttes også den nye regelen for innbytte av keeper og utespiller – en regel de fleste trenere og spillere forbanner.

Hør Aftenpodden sport:

Les mer om

  1. Håndball
  2. Håndball-VM