Tollefsen snakker ut om hodeskaden - frykter at han aldri vil fungere som normalt igjen

Hockeyprofilen åpner opp om skaden han pådro seg i februar i svensk avis.

SYKEMELDT: Ole-Kristian Tollefsen er fortsatt ikke frisk etter hodeskaden han pådro seg på trening i februar.

På en trening i februar kolliderte landslagskaptein Ole-Kristian Tollefsen med en av sine lagkamerater i svenske Färjestad. Nordmannen dundret i isen.

Han kjente noen smerter i nakken, og trodde ikke kollisjonen hadde ført med seg noe mer alvorlig enn det. 33-åringen spratt opp på skøytene igjen. Han fortsatte treningen.

Les også

Den russiske gullvinneren utestengt fra OL på livstid: - Jeg ønsker ikke å be om unnskyldning

Nå, åtte måneder senere, husker han svært lite av hva som egentlig skjedde. Han husker dagen før og dagen etter, bare bruddstykker av selve treningen.

Nakkesmerter var nemlig ikke det eneste han pådro seg i smellen. Den kraftige hjernerystelsen var langt mer alvorlig, og har holdt ham borte fra isen siden.

Bekymret for fremtiden

I et stort intervju med svenske Expressen åpner hockeyprofilen opp om tilværelsen som sykemeldt. Den er blitt langt tyngre enn han hadde sett for seg.

– Når man har en hjerneskade kan man se helt frisk ut på utsiden, men det er mye verre enn bare en hodeverk. Det handler om følelser, hvordan det går, hvordan man forandrer seg. Humøret. Jeg kan lett bli aggressiv eller nedstemt. Det er en berg-og-dal-bane, sier Tollefsen.

I intervjuet forteller han at fortsatt ikke er seg selv. Han kan ikke anstrenge seg uten å få hodeverk.

Les også

Zucca med assist da Rangers tok ny seier

KAPTEIN: Ole-Kristian Tollefsen har vært en viktig brikke på det norske hockeylandslaget i en årrekke.

– Det eneste jeg ønsker er å bli det mennesket jeg var før hjernerystelsen. Jeg vil leve et normalt liv igjen, sier han.

Landslagskapteinen hadde før ulykken sett for seg å spille hockey til han var 36 år, og hadde drømt om å jobbe med idretten deretter.

Nå ser han langt mørkere på fremtiden.

– Det som uroer meg mest er at jeg ikke vet hva som kommer til å skje. Vil jeg noensinne bli helt frisk? Orker jeg å være med på min sønns hockeytreninger to ganger i uken? Det vanskeligste er å ikke vite. Akkurat nå er jeg sykemeldt på fulltid. Jeg er bare 33 år, sier Tollefsen.

Har begynt å tvile

Råtassen innrømmer at han har begynt å miste troen på seg selv.

– Jeg har alltid vært en sterk person, som aldri har sett på noe som et problem. Selv om jeg har tapt åtte kamper på rad, har jeg forsøkt å være positiv. Nå har jeg begynt å tvile på meg selv, så jeg kjenner ikke meg selv igjen. Jeg kan gå tre dager på rad og bli positiv, så kommer en dårlig dag og da begynner jeg å tvile, forklarer Tollefsen.

Han får hjelp av psykolog for å takle motgangen.

– Det er viktig å ta imot hjelp. Første gang det var snakk om en psykolog, slo den macho hockeyspilleren inn og sa: «Det trengs ikke, jeg har alltid klart meg selv». Men noen ting klarer man ikke å bli kvitt selv. Å snakke med en psykolog kan være veldig bra, sier landslagskapteinen.

Kameraten kjenner seg igjen

– Man blir jo usikker, men etter en stund lærer man å leve med det, sier Marius Holtet til Aftenposten.

Tollefsens tidligere lagkamerat måtte for to år siden legge skøytene på hyllen grunnet en hodeskade. Hjernerystelsen han pådro seg i en eliteseriekamp mot Leksand to år tidligere, ble han aldri helt kvitt.

Les også

Keeperstjerne vraket til VM: – Det var ikke noe lett valg

MÅTTE LEGGE OPP: Marius Holtet måtte gi seg som hockeyspiller grunnet hodeskader.

Fortsatt kjenner han på smerter etter smellen.

– Jeg sliter fortsatt med det, og har store humørsvingninger, men jeg har lært meg tilpasse dagene etter dem. Jeg tar ikke ting like tungt nå som for to år siden, sier Holtet.

Den tidligere hockeyspilleren er nabo med Tollefsen i Karlstad, og har hatt mange samtaler med ham etter treningsulykken i februar. Men selve skaden har de snakket svært lite om.

– Jeg har delt mine erfaringer, men jeg husker selv hvordan det var å være i hans situasjon. Han prater om skaden med mange, så jeg vil helst ikke mase på ham. Når han er med meg skal han få slippe, sier Holtet.

– Må respektere hodeskader

Kameraten ønsker ikke å spekulere i om Tollefsen noen gang kommer tilbake på isen, det må 33-åringen bestemme selv. Det viktigste, mener Holtet, er at han finner seg noe å gjøre - uansett hva det er.

– Han må sysselsettes på et vis. Det verste er å ligge på sofaen uten noe å gjøre, sier Holtet.

Les også

Ståle Solbakken kaster seg inn i innvandringsdebatten: – Jeg forstår ikke at politikerne gjør det

Han håper at fokuset på hodeskader blir større fremover. Færrest mulig bør lide samme skjebne som ham og Tollefsen.

– Hockeyen er blitt rask og full av sterke menn, så selv om det harde utstyret gjør at man ikke kjenner om man blir truffet feil i en takling, kan man ha fått seg en ordentlig smell. Hvis man merker noe til det, bør man gi beskjed tidlig, sier Holtet, som håper det blir en del av alle spilleres bevissthet - særlig unge.

– Man lytter gjerne ikke til kroppen før den er ordentlig dårlig, men da kan det jo være for sent. Derfor må man lære unge spillere å respektere hodeskader, de må følge andres anbefalinger og ta den hvilen som kreves, sier han.