Sport

Fredag møter idretten den nye kulturministeren – dette skal de diskutere

Fredag møter den nye kulturministeren, Trine Skei Grande, ledelsen i Norges Idrettsforbund.

Idrettspresident Tom Tvedt (t.v.) og generalsekretær Karen Kvalevåg vil diskutere anleggssituasjonen med Trine Skei Grande.
  • Halvor Ekeland

GARDERMOEN: Tilliten til Norges idrettsforbund (NIF) har i løpet av de siste par årene blitt vesentlig svekket. Penger er blitt brukt på ting de ikke skulle vært brukt på.

Det har blant annet ført til at administrasjonen i NIF har fått bevilget vesentlig mindre penger enn de hadde håpet på av den forrige kulturministeren.

Les også

Tom Tvedt om presset på ham og Ap-samboeren: – Vi finner rom til å ta vare på hverandre

Onsdag møttes ledere i idrettskretser og særforbund i Norges idrettsforbund på Gardermoen for å diskutere og informere om norsk idretts fremtid.

Fredag skal idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Karen Kvalevåg også møte den nye kulturministeren. Da skal de diskutere veien videre.

En ny start?

Det har lenge vært dårlig skjult hemmelighet at den forrige kulturministeren, Linda Hofstad Helleland (H), og idrettspresident Tom Tvedt ikke har hatt verdens beste forhold. Fredag starter altså jobben med å sikre et bedre forhold til den nye kulturministeren.

– Det var noen utfordringer med den forrige kulturministeren. Men der var vi uenige om en del saker, som for eksempel proffboksingen. Det er helt fair. Det som er viktig for oss er at norsk idrett totalt har fått mer penger. Vi har fått mindre til administrasjonen, understreker Tom Tvedt.

Les også

NIF kaller inn til oppvaskmøte, men kretser fastholder kravet om endringer

Hofstad Helleland var flere ganger ute og var klokkeklar i sine uttalelser om NIF. Pengebruk og åpenhet var viktige punkter for den forrige ministeren.

Møtet på fredag vil naturligvis brukes til å skape en god dialog med Skei Grande, men vel så viktig er det å diskutere hvor norsk idrett er på vei. Og hvor de bør være på vei.

– Vårt fokus er på fremtiden. Mitt ansvar er å ha et godt forhold og diskutere både enighet og uenighet med enhver kulturminister, sier Tvedt.

Målet for norsk idrett vil naturligvis være å legge til rette for mest mulig aktivitet og best mulig topper. Men da trenger de også mest mulig penger.

– Vi har ikke fått noen signaler på videre kutt. Nå må vi gjøre en god jobb, på en troverdig måte, og sørge for at de fortsatt ser hvor viktig idretten er. Så må vi bygge videre på det, sier Kvalevåg.

- Det som er viktig for oss er at norsk idrett totalt har fått mer penger, understreker Tom Tvedt.

Ønsker flere anlegg

Norsk idrett har også et voldsomt behov for flere idrettsanlegg, mener de to lederne i NIF. Det vil de også legge vekt på når de møter opp hos Kulturdepartementet fredag klokken 14.30.

– Vi er opptatt av at vi sammen må bygge flere anlegg, da får vi ned medlemskontingenten, som gjør at flere kan være med i idretten. Inne i det ligger det også finansiering. Det vil være en viktig diskusjon som vi ser frem til, sier Tvedt.

Les også

Jeg tror Bjørgens svar om Tom Tvedt speiler folkets holdning

Så må man også gjøre store endringen i organiseringen av norsk idrett. Man har hatt samme organisasjonsmodell siden andre verdenskrig. Den er så definitivt klar for en oppussing.

– Det som går på å modernisere norsk idrett og det vil også være viktig å digitalisere idretten. Det kommer vi til å være tydelige på, hvordan løser vi dette i fellesskap, sier Tvedt.

For i regjeringsplattformen til den nye regjeringen, vil modernisering og digitalisering være viktig i samfunnet generelt. Akkurat som generalsekretæren i NIF tidligere har understreket at blir viktig også for idretten.

– Det vi er opptatt av nå fornyelse i norsk idrett. Vi må få de til å være med på det, at vi kan gjøre det sammen, sier Kvalevåg.

Les mer om

  1. Norges Idrettsforbund (NIF)
  2. Norges Idrettsforbund
  3. Idrett
  4. Tom Tvedt
  5. Kulturdepartementet