Sport

11-åring får delta i OL. Det får idrettspresidenten til å reagere.

En 11 år gammel jente fra Syria kan bli den yngste OL-utøveren på 52 år. Idrettspresident Berit Kjøll mener det er problematisk.

Hend Zaza blir den første fra Syria til å delta i bordtennis i et OL.
  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

Den syriske bordtennisspilleren Hend Zaza kan bli den yngste utøveren i De olympiske lekene på 52 år.

Den 11 år gamle jenta kvalifiserte seg nylig til OL i Tokyo, som etter planen starter 24. juli. Hun får muligheten til å delta etter å ha slått 42-åringen Mariana Sahakian fra Libanon i kvalifiseringsturneringen for utøvere fra Vest-Asia.

Zaza ble født i 2009 og var rangert som den 155. beste spilleren i verden før turneringen, ifølge The Guardian.

At 11-åringer kvalifiserer seg til OL hører til sjeldenhetene. Zaza blir den femte yngste utøveren i historien til å delta, skriver den engelske avisen.

Ikke siden den rumenske kunstløperen Beatrice Hustio deltok i 1968, har noen vært yngre. Det er hele 52 år siden.

  • LES OGSÅ: X Games i Norge lar 11-åring konkurrere mot voksne: – Hvis de unge er gode nok, er de gamle nok
11-åringen slo en 42-åring fra Libanon i kvalifiseringsfinalen.

Kunne aldri skjedd i Norge

I OL finnes det i utgangspunktet ingen aldersgrense. Det er hvert internasjonale særforbund som setter grensene. I bordtennis kan alle som er gode nok delta.

Kristin Kloster Aasen er medlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC). Hun kjenner ikke til Zazas resultat og ønsker derfor å uttale seg på generelt grunnlag, men bekrefter at IOC forholder seg til reglene som er satt.

– Det er sånn at det er de internasjonale særforbundene og de olympiske komiteene som setter rammer for sportslig og nasjonal deltagelse. Det er dét som gjelder, sier Aasen.

I Norge gjør barneidrettsbestemmelsene at ingen barn kan konkurrere utenfor Norden før fylte 13 år. Reglene er strengere enn i andre land.

– Det finnes knapt noe idrettsarrangement i verden med større press enn et OL. Det prestasjonspresset skal 11-åringer få slippe å ha, forteller idrettspresident Berit Kjøll.

Kjøll mener det er problematisk at så unge utøvere deltar.

– Hun har sikkert det idrettslige nivået inne, men jeg synes hun skulle få lov til å være barn – og bare barn – i stedet for å delta i OL, sier hun.

Berit Kjøll er president i Norges idrettsforbund (Nif)

– Ekstremt tilfelle

Bengt Paulsen i Norges Bordtennisforbund minner om at selv om Zaza nå er klar for OL, har 11-åringen fortsatt et stykke igjen for å nå verdenstoppen.

I bordtennis begynner de beste å hevde seg i toppen først i starten av 20-årene.

– Dette er et ekstremt tilfelle. Det er kvalifiseringssystemet og kvoter som gjør det mulig for henne å delta. Det hadde nok ikke vært mulig i Europa, forteller Paulsen.

I det som er blant verdens største individuelle idretter, er det kun de færreste som får delta i OL. 64 utøvere får sjansen om å kjempe om medaljene. Han trekker frem Kina og Japan som de to mest talentfulle nasjonene.

– Mange trener fra de er 5–6 år gamle. Det er litt som med turn, det er en teknisk idrett som krever mye terping, sier Paulssen.

– I Norge har vi ingen kandidater til å kvalifisere seg blant de funksjonsfriske i OL, dessverre. Det er et enormt nivå, legger han til.

Les mer om

  1. Berit Kjøll
  2. IOC
  3. OL
  4. Barneidrett