Sport

Kristoffs trener: - Dette får dramatiske konsekvenser for Alexander

Kristoffs viktigste hjelperytter har testet positivt for bruk av kokain. Rytterne har fått munnkurv.

svp://100344?view=sa
  • Mats Slaastad Birkelund
  • Torgrim Gotland Bakke
  • Espen Hansen
    Aftenposten
Vinner Gent-Wevelgem 2015

Katjusja bekrefter i en pressemelding at en av de viktigste hjelperytterne til Alexander Kristoff, Luca Paolini (38), har testet positivt for bruk av kokain. Laget ble informert av UCI (det internasjonale sykkelforbundet) fredag kveld.

Les også

  1. Antidoping Norge: - Kan gi to års utestengelse

  2. Pressesjefen om dopingtatt rytter: - Han sier han ikke bruker kokain

Paolini var kanskje regnet som den aller viktigste hjelperytteren til Kristoff. For å få suksess på den legendariske sisteetappen i Tour de France, og spurte inn til seier på Champs-Élysées, var Paolini regnet som helt nødvendig og en viktig bidragsyter.

— For Kristoffs del får dette dramatiske konsekvenser. Spesielt for Champs-Élysées-etappen. Vi så det i fjor, hva han manglet på den etappen. Det kommer til å mangle nå også, sier Ørn, som fredag kveld ikke hadde rukket å snakke med Kristoff.

— Mine første tanker at det er et personlig problem som er avduket. Jeg tror vi kan utelukke at dette har noe med laget å gjøre. Men det er på ingen måte ønskelig. Det er tragisk og trist, sier Ørn.

Her spiser Katjusja-laget etter nyheten om at en av rytterne er dopingtatt.

Katjusjas ryttere har fått munnkurv, og får ikke lov til å uttale seg om saken. Aftenposten var tilstede da laget spiste middag fredag kveld. — Snakker du i morgen?

— Ja, da får vi kanskje lov, var Kristoffs korte kommentar til Aftenposten.

Pressesjefen forklarer seg til journalistene.

Rett hjemPaolini er sendt hjem av Katjusja og suspendert på ubestemt tid, etter prøven som ble tatt 7. juli.

— Han er sjokkert. Han forventet ikke dette. Han sier han aldri bruker kokain. Det er kke noe hyggelig, men vi sendte han hjem for å unngå alt oppstyr her. Men han måtte hjem uansett, forteller Team Katjusjas pressesjef Phillip Maertens.

Paolini fikk beskjed om den positive prøven klokken 19.45 fredag kveld og ble sendt hjem umiddelbart. Resten av laget ble informert i et møte rundt 20.20. — Ingen sa noen ting. Alle var stille, og i sjokk. Da var saken allerede ute, så noen hadde allerede lest om det, sier presssjef Maertens.

- Har du snakket noe med Alexander Kristoff om dette?

— Jeg har ikke tatt tid til å snakke med han etter møtet vi hadde med hele laget. Det eneste han har sagt er at han har fått mange telefoner.

Kan få sparken

Siden Paolini nekter for å bruke kokain, har ikke Maertens noen god forklaring på hvordan han kan ha fått i seg stoffet.

— Han kan ha fått det i seg på en måte, men hvordan? Av å røyke en sigarett ute eller ved å drikke noe ute på en bar? Jeg vet ikke, han vet ikke. Men han er en syklist i Tour de France. Han sitter ikke på en bar eller røyker, sier pressesjefen.

Etter regelverket er Paolini suspendert med umiddelbar virkning. Team Katjusja vil ennå ikke si hva som vil skje videre med italieneren.

— La oss først se hva som skjer med B-prøven. Men med en positiv B-prøve, vil han normalt sett få sparken. Men vi får se. Kanskje det dukker opp en forklaring. Vi vil ikke sparke Luca. Vi er veldig fornøyd med han, sier Maertens.

— Vi vet ingenting om analysen. Om det var mye eller mikroskopiske spor, legger han til.

Katjusja er fast bestemt på å samarbeide med anti-doping-byrående for å løse denne saken.

- Ekstremt skuffende

Alexander Kristoffs (t.h.) med Luca Paolini (t.v.).

— Jeg fikk sjokk. Det er helt utrolig at det går ann. Men akkurat nå vet jeg ikke så mye mer om dette enn dere. For Katjusja som lag er dette forferdelig, og noe som garantert kommer til å påvirke dem. Også for Kristoff er dette tragisk. Han mister den beste hjelperytteren, og dette vil definitivt svekke mulighetene hans senere i Touren, sier Dag Otto Lauritzen til Aftenbladet.Tour des Fjords-sjef og tidligere syklist Roy Hegreberg er sjokkert over nyheten.

— Det er ekstremt skuffende og utrolig trist. Kokain og toppidrett henger ikke sammen på noen måte, sier Hegreberg. Han er også svært overrasket over at dette skjer med en Katusja-rytter.

— Jeg kjenner Katusja litt gjennom Alexander Kristoff, og han har fortalt at de er klare og tydelige i laget om antidopingarbeid. Da sjokkerer det meg at enkeltryttere gjør slikt, sier han

Veldig ødeleggende

Den positive dopingprøven rammer ikke bare Paolini, men hele Katusja-laget. Og Alexander Kristoff mister en av sine fremste hjelperyttere.

— Han har vært en veldig viktig rytter for Alexander, men han er sterk nok til å klare å hevde seg uten Paolini, mener Hegreberg. Han tror derimot alt oppstyret rundt den positive prøven vil være mer ødeleggende.

— Dette må han sikkert svare på spørsmål om i flere dager, så jeg syns veldig synd på Alexander nå. Det ødelegger mye for hele laget å få en sånn sak i fanget. De har jobbet lenge og hardt for å få et godt rykte når det gjelder antidopingarbeid. En slik sak under Tour de France, er skadelig for det ryktet, sier Hegreberg.

Har vært mistenkt før

Paolinis positive prøve er den første i årets Tour de France.

Ifølge dopingreglementet er ikke kokain forbudt utenfor konkurranse i dopingsammenheng, men det er ulovlig i konkurranse.

Italieneren, som vant Gent-Wevelgem tidligere i år, er «løytnanten» på Alexander Kristoffs lag. Han har ene og alene vært Aleksander Kristoffs opptrekker i flere viktige ritt og etapper. Eksempelvis under fjorårets Milano-Sanremo.

Paolini har tidligere vært under mistanke for doping, og fikk hjemmet sitt ransaket som en del av etterforskningen i Operazione Athena, men ble ikke dømt for noe.

Les også

Tour de France-rytternes grumsete dopingfortid

Det var franskeL'Equipe som tidligere fredag kveld meldte at Paolini har testet positivt på kokain. Den positive prøven ble avgitt for tre dager siden.

Les også

Kristoffs hjelpeløse hjelpere

svp://100344?view=sa

Les mer om

  1. Tour de France