Fra bibelskole til proffsirkus: – Troen gir meg trygghet

Søndag sykler sykkelproffen Daniel Hoelgaard VM-fellesstart i norske farger.

– Troen gjør meg mer avslappet og du ser at selv om sykling er gøy, så er det ikke alt her i livet, sier Daniel Hoelgaard.

BERGEN: Ikke lenge etter at han var ferdig på Bildøy bibelskole, ikke langt fra Bergen, ble Daniel Hoelgaard proff i det store franske profflaget FDJ. En stor overgang skulle man tro. Men 24-åringen fra Ålgård i Rogaland har funnet en viktig støttespiller i troen.

– Troen gjør det litt mer avslappende. Den gir trygghet. For meg betyr det at du får et litt annet perspektiv på syklingen. Dersom et løp ikke går bra, så ser du at det er noe som er viktigere og større enn syklingen. Du får rett og slett mer senkede skuldre, forteller han.

Les også

Da det var Bergen-vær i Oslo og halve feltet veltet: – Det var helt vilt

En bærebjelke

Søndag er en han en av ni norske ryttere som skal ut i den tøffe VM-løypa i Bergen.

For ham handler det om hjelperytterjobben. Til daglig er han mannen som hjelper en av FDJs store stjerner, Arnaud Démare, til seiere. Søndag skal han hjelpe Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff til norsk suksess.

Han ønsker norsk suksess. Men dersom det skulle virkelig galt vet han hvor han henter støtte. Troen er en bærebjelke i livet.

– Hvis du får deg en skikkelig slag i fleisen, så kommer du deg greit over det. For sykling er ikke alt i livet. Det er gøy å holde på med, men det er ikke alt. Til tider føler jeg at troen er til god hjelp.

Fikk forlenget kontrakt

Da de ni norske rytterne møtte mediene fredag morgen foran VM-starten, var det ikke så mange medier som ville snakke med mannen fra Ålgård.

Daniel Hoelgaard er en av de syv norske rytterne som skal ofre alt for at Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen vinner søndag. Han holder seg i bakgrunnen når mediene vrimler rundt lagets to store stjerner.

Han har syklet to sesonger i FDJ og har nå signert en ny toårskontrakt. Nå blir han lagets eneste nordmann etter at Odd Christian Eiking skifter lag etter denne sesongen. Han tror ikke det skal by på problemer.

– Jeg har lært meg sykkelfransk og forstår det som blir sagt på lagmøtene. Dessuten trives jeg godt på laget. Det er ikke så erkefransk som mange mener, sier han.

Oppgavene ikke fordelt

Han hadde fredag morgen ennå ikke fått spesifikke arbeidsoppgaver.

– Detaljene rundt hvordan vi skal løse oppgavene, tar vi litt nærmere rittet. Min styrke er ikke å taue på resten av feltet i 150 kilometer. Det kan være at jeg blir satt til å gjøre det, men jeg er nok sterkest på den tekniske delen av løypen. Jeg er jo en kjapp rytter. Dersom noen trenger å komme seg fort frem i løpet av en kilometer, kan jeg ta den jobben.

Hvem som til slutt blir den som Norge satser alt på når finalen blir syklet i sentrum av Bergen og opp Birkelundsbakken på en av de siste rundene, kommer alt an på hvordan det hele utvikler seg.

– Jeg gleder meg uansett. Og var det mye folk på tempoen onsdag, kan du sikkert gange det med ti på søndag. Det blir en fest.

Er sykkel-VM i Bergen et VM i bergensk selvgodhet eller en sykkelfest? Og hva er det Ronny Deila gjør galt i Vålerenga? Hør Aftenpodden Sport her nå: