Sport

Oilers-oppryddingen: Mange spillere er på vei ut

Oilers har muligheten til å kvitte seg med nesten hele troppen etter fiaskosesongen. Flere spillere er allerede ferdige i klubben.

Pål Haukali Higson har en tøff jobb foran seg. 16 av de etablerte spillerne i klubben er på utgående kontrakt. Hvem får bli med videre?
  • Kristian Oftedal Kvendseth

Oilers-ledelsen kaster ikke bort tiden.

Det har bare gått noen dager siden kvartfinaletapet mot Frisk, men Pål Haukali Higson er allerede i gang med oppryddingsarbeidet.

Les også

  1. Historien om Oilers-fiaskoen: Hva gikk galt? Hva skjedde? Hvordan gikk Oilers fra tronen til middelmådighet på 11 måneder?

  2. Oilers-fiaskoen: Slik avgjøres Gulbrandsens skjebne

Det var hektisk møtevirksomhet i DNB Arena onsdag. Nå skal sesongen oppsummeres og spillernes prestasjoner evalueres. Bare et fåtall i troppen har kontrakt neste sesong. Det gir sportssjefen nærmest fritt spillerom til å rydde opp.

Solberg legger opp

Henrik Holm, Mats Larsen Mostue, Daniel Bøen Rokseth, Dennis Sveum, Kristian Forsberg og Henrik Medhus er de eneste i spillergruppen som i dag har kontrakter videre.

Holm var egentlig på utgående avtale, men målvakten ble tirsdag enig med klubben om en ny toårskontrakt. Målvakten vraket blant annet et tilbud fra en tysk eliteserieklubb for å bli i Stavanger.

– Jeg følte at det ville blitt feil å dra etter den tøffe sesongen vi har hatt. Da fristet det mer å ta ansvar og spille Oilers tilbake til toppen, forklarer Holm.

Oilers-målvakten må imidlertid klare seg uten sin kanskje beste back neste sesong. Henrik Solberg (30) ga onsdag ettermiddag beskjed om at han legger opp som hockeyspiller.

Backen har slitt med store skadeproblemer de siste sesongene, men har likevel stått fram som kanskje den beste defensive spilleren i eliteserien. Nå er karrieren over. Etter 549 kamper og sju NM-gull er det slutt. Skadene tvinger Solberg til å legge opp.

– Skuldrene mine blir bare verre og verre. Jeg tror ikke de hadde tålt en sesong til. Jeg har også slitt med albuen siden oktober. Vi vet fortsatt ikke om den noen gang kommer til å bli bra, sier Solberg til Aftenbladet.

Gedig til Tyskland

Curtis Gedig svingte voldsomt i prestasjonene gjennom sesongen og slo vel aldri helt an i Oilers etter overgangen fra Sveits i fjor. Etter det Aftenbladet kjenner til signerte den superoffensive backen for en tysk klubb for flere uker siden. Dermed ble det med ett år i Stavanger for Gedig som bare glimtvis fikk vist fram sitt offensive register som Oilers-spiller.

Trolig får han følge av flere spillere ut dørene i DNB Arena i løpet av de neste ukene.

Verken Jonas Djupvik Løvlie (27), Villiam Strøm (27) eller Erik Børresen (26) klarte å bli viktige bidragsytere i sine første sesonger som Oilers-spillere. Trioen kom til Stavanger i fjor sommer fra andre norske klubber og var tiltenkt å bli en del av den norske stammen i Oilers.

Curtis Gedig leverte 32 poeng på 45 grunnseriekamper for Oilers denne sesongen. Defensivt var han ikke alltid like sterk. Her fra en kamp mot M/S.

Både Løvlie og Strøm var landslagsaktuelle da de gikk til Stavanger. Den defensive backen Strøm var sågar den siste som ble kuttet fra den norske VM-troppen i fjor før mesterskapet dro i gang. I Oilers slet de imidlertid med å ta viktige roller i et kollektiv som hadde åpenbare problemer gjennom store deler av sesongen.

Jonas Djupvik Løvlie leverte eksempelvis bare 12 poeng på 48 kamper for Oilers i serie og sluttspill. Eirik Børresen, på sin side, noterte seg for seks poeng på 44 kamper. For begge løperne var poengfangsten langt under det Oilers hadde håpet på.

Strøm klarte heller aldri å bli en viktig mann i det defensive. Mot slutten av sesongen var han ofte 7. back og sjelden på isen.

Kontrakter med opsjoner

Sammen med Børresen signerte både Strøm og Løvlie såkalte 1+1-kontrakter i fjor, ifølge klubbledelsen. Det betyr at partene nå står fritt til å bryte samarbeidet.

Overfor Aftenbladet bekrefter sportssjef Pål Haukali Higson at Oilers vurderer framtiden til disse spillerne.

– Alle spillerne som ikke har kontrakt er til vurdering, skriver Higson i en tekstmelding til Aftenbladet.

Selv om store utskiftninger har vært normalen i Oilers de siste årene, er det liten tvil om at klubbledelsen har en spesielt stor og vanskelig oppgave foran seg når de nå skal bygge neste sesongs lag.

Krevende oppgave for Higson

15 av spillerne som avsluttet sesongen med å tape 1–4 i den femte NM-kvartfinalen mot Frisk står uten kontrakt videre. Mathias Trettenes spiller definitivt ikke i Oilers neste sesong. Han forhandler om en ny avtale med tyske Krefeld Pinguine og fortsetter karrieren i utlandet.

De 14 aandre spillerne på utløpende kontrakt som klubbledelsen nå vurderer er: Spencer Humphries, Johannes Johannesen, Villiam Strøm, Eirik Børresen, Philippe Cornet, Jonas Djupvik Løvlie, Anders Tangen Henriksen, Magnus Hoff, Lassi Kokkola, Peter Lorentzen, William Rapuzzi, Eirik Salsten, Josh Soares og Markus Søberg.

Hvor mange enkeltspillere skal skiftes ut? Hvor mange spillere led under at kollektivet ikke fungerte? Hvor mange av disse 14 spillerne vil levere bedre neste sesong hvis de får bli med videre?

Eirik Salsten er trolig tapt for Oilers. 23-åringen er sterkt ønsket av en rekke andre klubber. Neste uke slutter han seg til det norske landslaget som starter oppkjøringen til VM.

Etter det Aftenbladet erfarer skal alle de utenlandske spillerne henge i en tynn tråd når Oilers nå gjør sine vurderinger. Trolig forsvinner samtlige fra Oilers før neste sesong. I tillegg skal Eirik Salsten ha flere interessante tilbud fra andre klubber. Trolig er også han tapt.

Forhaster seg ikke

Både Higson og eier Tore Christiansen har signalisert at de skal bruke god tid og ikke ta kjappe avgjørelser når de prøver å finne ut hvordan sesongen kunne ende som den gjorde. Det gjelder også trenerspørsmålet. Trolig vil ikke en konklusjon foreligge før om flere uker.

Pål Gulbrandsen vant NM-tittelen i sitt første år som hovedtrener, men hadde også ansvaret da Oilers samlet sett leverte sin svakeste prestasjon noensinne denne sesongen – gitt forutsetningene.

6. plass i serien og ut i NM-kvartfinalen er langt fra det Oilers-styret satte som mål før seriestart.

I likhet med flertallet av spillerne er også Gulbrandsen på utgående kontrakt. Han har riktignok opsjon på ytterligere to sesonger, men også her står partene fritt til å bryte samarbeidet nå.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. DNB Arena
  3. Stavanger Oilers