Sport

OL-vinneren eksperimenterer: – Det er skummelt

Olympisk mester Maren Lundby ble overrasket da hun så hvor lite hun hoppet.

Maren Lundby avslutter snart sommerens internasjonale sesonger. Det går fort mot VM i Seefeld i februar.
  • Mette Bugge
    Journalist

Verdens beste hopper skal avslutte sommersesongen med renn i tyske Klingenthal onsdag.

Utøveren, som ved siden av OL-gullet vant verdenscupen sammenlagt, har eksperimentert foran kommende vinter.

  • FÅTT MED DEG DENNE? Endringer i terminlisten får Maren Lundby til å glise: – Utrolig gledelig

– Det var skremmende da jeg fikk statistikken, sier 24-åringen som bor på Lillehammer.

Hun sikter til tallene som forteller at hun fra 1. juni til nå har 115 hopp. På det meste hadde hun for få år siden over 400 hopp i samme periode.

– I fjor hadde jeg 289, og da følte jeg at jeg hadde veldig få hopp, sier hun.

Slik hun husker fra OL i Pyeongchang, som gullvinner i normalbakken.

Ville ha endring

Det er en bevisst plan bak dette grepet. Lundby har holdt på lenge som toppidrettsutøver og var med i VM første gang som 14-åring i Liberec i 2009.

Snart ti år senere hadde hun lyst på nye impulser, og ville dessuten styrke den delen av hoppingen som kan gi et nytt løft.

– Å gjøre det samme år etter år er kjedelig og lite spennende. Ved å redusere hoppmengden og prioritere mer fysisk og teknisk trening, har jeg fått mer utbytte. Selv om det er skummelt, er det også spennende.

Det som har skjedd er at utøveren fra Kolbukameratene i gjennomsnitt har høyere poengsum på hoppene enn hun hadde tidligere. Med færre hopp blir det mer fokus og bedre kvalitet.

– Det er lettere å holde øye med hva jeg gjør.

Nye og annerledes øvelser for å bli sterkere, mer balansert og spenstigere i kroppen.

Hopper høyere

Det Lundby og trenerne har registrert, er at hun har forbedret seg kraftig på spensten - og det for første gang på fire år.

De siste årene har det vært en «dupp» når det gjelder hopphøyde fordi hun har trent mye teknikk og ikke så mye spenst. Nå kunne utøveren fra Bøverbru prioritere høyde og spenst igjen.

Når det gjelder styrke har Lundby også klare forbedringer.

– Det er flere styrkeøkter enn før og hele tiden er målet å drive til maks utmattelse.

Har full oversikt

Alexander Henningsen er mannen som loggfører alle hennes hopp med lengder og poengsummer. Han er tilknyttet landslaget.

På hver økt gjør Lundby fire til seks hopp. Utenom det går mye av tiden til styrke- og spenst, og noen nye øvelser.

– Det blir første sesong som regjerende olympisk mester. Merker du noen forskjell?

– Det er forskjell, selv om mye er likt også.

Hun nevner flere forespørsler om utenomsportslige ting som kan ta energi, men prøver å løse det på best mulig måte. Dessuten jobber hun med nye sponsorer, og må stille opp for de hun har avtaler med.

– Jeg merker at det inn mot sesongen blir mer av det, men det er bra at det er sånn. For enkelte forespørsel må jeg lære meg å si nei.

– Har du vurdert en manager?

– Jeg liker best å fikse opp ting selv, men jeg tror nok jeg får hjelp av mamma og pappa i tiden fremover. Og så får vi inn en person som skal jobbe med å ta seg av noen henvendelser.

Fokus på hver økt. Maren Lundby har kontroll.

Nesten alltid på pallen

Norge valgte å stå over første renn i Sommer Grand Prix, og har ikke prioritert konkurransen på denne delen av året så høyt. Lundby ligger på 3.-plass sammenlagt før finalen.

– Jeg ble nummer seks i det første rennet jeg var med på, og har deretter bare vært på pallen. Listen ligger høyere enn før, men samtidig har jeg aldri gjort det så som i årets utgave.

Vinteren kommer fort. Allerede i månedsskiftet november/desember innleder kvinnene verdenscupsesongen på Lillehammer. Derfra blir det et tettpakket program.

– I VM-sesongen har vi 25 konkurranser mot 15 i fjor. Vi har aldri hatt så mange renn i løpet av en vinter tidligere, sier Lundby, som på slutten i fjor merket at hun var sliten. Med færre hopp i løpet av året håper hun å bevare overskuddet til langt ut i mars.

– Ja, jeg håper at endring av treningen kan gjøre at jeg er enda bedre rustet til vinteren, og holder sesongen ut på en ordentlig måte.

Lundby var riktignok på pallen i alle de 15 verdenscuprennene, inkludert ni seire. Dessuten ble det OL-gull. Så gjennomføringsevnen var det ikke så mye å utsette på.

Les mer om

  1. Maren Lundby
  2. Hopp
  3. Lillehammer
  4. Musikkvideoer
  5. Trening