Henrik Ingebrigtsen interessert i å forsøke høydehus

Det norske forbudet kan bli opphevet i sommer.

Henrik Ingebrigtsen stiller seg positiv til bruk av høydehus, dersom det blir tillatt etter idrettstinget i juni. Han sier han kanskje kan komme til å bruke det i oppkjøringen mot Rio-OL neste år.

Norges Idrettsforbund skal diskutere opphevelse av forbudet mot bruk av høydehus på tinget i juni. Tre store særforbund går inn for å tillate slike hus.

Det er forslag fra Norges Friidrettsforbund, Norges Svømmeforbund og Norges Skiskytterforbund som er bakgrunnen for at dette blir en sak på idrettstinget i Trondheim i begynnelsen av juni.

Den kanskje fremste norske friidrettsutøveren i øyeblikket, Henrik Ingebrigtsen, stiller seg positiv.

— Inn mot kommende sesong vil det være helt uaktuelt å bruke høydehus. Jeg hiver meg ikke rundt og satser på noe nytt midt i sesongen, men det kan være interessant å forsøke høydehus inn mot neste sesong, dersom idrettstinget vedtar at det skal være tillatt, sier Henrik Ingebrigtsen til friidrett.no.

Det er helt klart at dette kommer til å bli en av de mest interessante sakene idrettstinget, som går fra 5. til 7. juni, må ta stilling til. I Norge har bruk av høydehus vært forbudt siden 2001.

Les også

Løpergutten med x-faktoren

Effekt

Henrik Ingebrigtsen sier at han aldri har vært inne i et høydehus, men han har sett bilde av et som ligger i Trysil.

— Jeg har sett høydehus på bilder og hørt at det skal være et hotell med en slik installasjon i Trysil, sier den norske mellomdistanseløperen. Han er i full gang med forberedelsene til en ny sesong. Den skal han starte i Palo Alto i California 2. mai, men han vet ikke om det blir 1500 meter eller en engelsk mil (1609 meter) han skal løpe.

For Henrik Ingebrigtsen og de andre eliteutøverne i friidrett er det VM i «Fugleredet» i Beijing i august som blir årets høydepunkt.

Les også

Buraas vil ha høydetelt

Uansett forbereder han seg til sesongen på gamlemåten, uten bruk av høydehus. De kommer først til å bli tillatt etter idrettstinget en gang, hvis tingdelegatene synes bruken av slike hus er i orden.

Gråsone

Da idrettstinget vedtok forbudet mot bruken av høydehus i 2001, mente majoriteten av delegatene at bruk av slike hus var i en gråsone rent etisk. Det var også mange som mente at bruken av høydehus kunne sammenlignes med dopingmisbruk.

Det som er helt klart er at Verdens Antidopingbyrå (WADA) aldri har hatt innsigelser mot bruken av høydehus. Det forbudet man har i Norge, er det ikke så mange andre land som har, og det er på mange måter et særnorsk forbud.

Det høydehuset som finnes i Trysil har vært brukt av amerikanske skøyteløpere flere ganger. Det tar, blant andre, Henrik Ingebrigtsen som et bevis på at bruken av slike hus har god effekt.

Skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen har også tatt til orde for at høydehus må bli tillatt i Norge, men det var først i 2012 at idrettsstyret mente saken var moden for debatt. Nå kommer den opp i sin fulle bredde i begynnelsen av juni.

(©NTB)