Sport

Norges beste trener bytter ut Jansrud og Svindal med skoleelever

Etter fem år med suksess som alpinsjef, begynner Håvard Tjørhom som lærer i Stavanger.

Tidligere landslagstrener Håvard Tjørhom (t.h) hadde stor suksess med alpinistene Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal. Foto: NTB Scanpix

 • Stig Nilssen
  Stig Nilssen

JÅTTAVÅGEN: — Det blir en ny epoke med nye utfordringer. Jeg gleder meg til å veilede og tilrettelegge for at yngre utøvere skal få utvikling, sier Håvard Tjørhom (34) til Aftenbladet.

1. august begynner Håvard Tjørhom som lærer ved idrettslinjen på Jåttå. - Elevene der satser mot toppen. Jeg gleder meg til å bidra, sier 34-åringen. Foto: Jon Ingemundsen

I januar i år ble Sirdal-karen kårets til årets trener under Idrettsgallaen på Hamar. Han fikk utmerkelsen etter flere år med sterke resultater som alpinsjef. Under Tjørhom har utøvere som Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud blomstret og vunnet omtrent alt som er mulig å vinne. Rekrutteringen bak de to essene er også god.Derfor var overraskelsen stor da 34-åringen i mars ga seg som alpinsjef. Tjørhom er far til to små barn og merket hvor vanskelig det var å kombinere 230 reisedøgn i året med familielivet. Spesielt når han ofte var borte to måneder i strekk.

Les også

Svindal om alpinguttas nye sjef: - Klokt med intern ansettelse

Utdannet lektor

Nyheten om Tjørhoms avgang som alpinsjef, og at han ønsket å slå seg til ro her i området, ble kjapt snappet opp på Jåttå videregående skole. Nylig takket han ja til jobb som lærer i fast stilling ved skolens idrettslinje. Familien bygger også nytt hus på Sørnes i Sola kommune.

— Det blir bra å lande her. Jeg har hatt en flott periode med landslaget, men ser fram til å bli en del av et veldig bra team med erfarne lærere på Jåttå videregående skole, forklarer mannen som også er utdannet lektor ved idrettshøyskolen.

Les også

Tidenes norske verdenscupsesong: - Helt utrolig at de klarte det uten Svindal

— Hvordan blir det å bytte fra et ekstremt vinnermiljø med Lund Svindal og Jansrud til kvisete tenåringer?

— Det blir veldig spennende. Selv om det ikke er alpinistelever ved skolen neste år, har jeg jobbet med toppidrettsutøvere i åtte år. Det inkluderer arbeid med holdninger, trening og fokus som kan strekkes på tvers av idretter. Dessuten har jeg alltid visst at jeg ikke kunne jobbe som landslagstrener hele karrieren, svarer Tjørhom som nylig en henvendelse fra det amerikanske alpinlandslaget, men takket nei til den flørten.

Talenter mot toppen

Tobarnsfaren starter i sin nye jobb 1. august. Han skal være kontaktlærer for elevene i 2. klasse på idrettsfag, være aktivitetslærer, ha kroppsøving og ha ansvaret for "Talenter mot toppen".

Dette er en liten gruppe elever som i regi Olympiatoppen får et spisset opplegg inn mot sin idrett. Fram til nå har hockeyspillere dominert denne gruppen.

Mette Seglem Aasen er avdelingsleder for idrettsfag ved skolen. Hun setter stor pris på at Tjørhom, som også har mastergrad i coaching, blir en del av skolens lærerstab.

— Håvard har en veldig spennende bakgrunn og skal nå bruke sin kompetanse mot våre elever. Det er beundringsverdig å bli kåret til årets trener og så hoppe av det sirkuset for å bli lærer, sier Seglem Aasen.

 1. Les også

  Henrik Kristoffersen slo voldsomt tilbake - klatret 16 plasser

 2. Les også

  Jansrud: − Det var helt nydelig

Les mer om

 1. Alpint
 2. Kjetil Jansrud
 3. Aksel Lund Svindal

Relevante artikler

 1. SPORT

  Sirdøl skal overføre alpinistenes vinneroppskrift til friidrett

 2. SPORT

  Har samarbeidet med Ingebrigtsen, Warholm og Svindal. Nå har han fått ny jobb.

 3. SPORT

  Tjørhom takket nei til friidrettsforbundet

 4. SPORT

  Svindal om alpinguttas nye sjef: - Klokt med intern ansettelse

 5. SPORT

  Jansrud og Lund Svindals suksesstrener har fått ny jobb

 6. SPORT

  Friidrettsforbundet står uten hovedsponsor. Det betyr spisset satsing på de beste.