Sport

Fortsatt helt i Canada

Mannen som ga Sara Renner en stav, dukker nå opp i canadisk TV-reklame under OL.

Bjørnar Haakensmoen var tidligere sportssjef i Norges Skiforbund. Nå er han hyppig å se på canadisk TV.
  • Kurt B.M. Haugli

— Han er min venn. Han vil alltid være min venn, sier Sara Renner og bryter ut i stort, bredt og hjertelig smil når vi nevner navnet Bjørnar Håkensmoen.

Mannen som ga canadiske Sara Renner en stav under sprintstafetten i Torino-OL for fire år siden, er Canadas mest kjente nordmann. Han blir fortsatt invitert til mottagelser i den canadiske ambassaden i Oslo. Kredittkortgiganten og olympisk sponsor, Visa, har gjort ham sentral i en av sine viktigste OL-reklamer på canadisk TV. Se videoen her

Den berømte staven.

Bjørnar Håkensmoen har tatt plass i løypa under sprintstafetten i Torino-OL for fire år siden. Treneren for det norske laget har som vanlig med seg et par staver. Det er tøff kamp mellom Canada, Sverige, Finland og Norge om medaljene. Sara Renner brekker staven. Håkensmoen gir henne en av sine staver. - Jeg gjorde jo bare det som var helt naturlig for meg. Som skitrener har jeg gitt fra meg mange staver, men denne staven fikk større konsekvenser enn jeg kunne drømme om, forteller Bjørnar Håkensmoen til Aftenposten. Sara Renner gikk inn til sølv på den stafetten sammen med Beckie Scott. Bjørnar Håkonsmoen ble hedret med gullkantede hyllingstaler, fem tonn lønnesirup og fire ukers gratis ferie for hele familien i Canada. Canada kunne ikke få nok av mannen som de mente levde opp til det olympiske idealet mer enn noen. –.Jeg har hatt utrolig mye moro og møtt utrolig mange hyggelige mennesker på grunn av det som skjedde for fire år siden, sier Bjørnar Håkensmoen.

Sentral i reklame

Det må han gjøre på telefon fra Elverum til Whistler. Selv om det ble gratis ferie i Canada i 2006, var det ingen invitasjon som kom hans vei når canadierne selv skulle ha OL. Ikke det at han er fornærmet av den grunn. Noen burde kanskje ha tenkt på å invitere ham. Visa er en av IOCs virkelige tungvektssponsorer. I beste sendetid har kortselskapet laget en TV-reklame med hvor Bjørnar Håkensmoens fair-play-gest er sentral. De forteller historien om store olympiske øyeblikk. Dette er ett av dem. Reklamen blir sett av millioner. Etter at hockeykampen Canada-Norge var over på den canadiske TV-kanalen med olympiske rettigheter, dukket sjefen for Daldata på Elverum opp på skjermen. –.Det er jo bare morsomt. Jeg visste ikke at de kom til å bruke den. Men nå kan jeg kanskje begynne å kreve noe, sier Håkensmoen og ler. Han er klar til å reise på kort varsel. Sara Renner blir i hvert fall glad for å treffe ham.

Lokket smilet frem

  • Det ville vært veldig morsomt å treffe Bjørnar igjen. Det han gjorde i Torino var stort, sier Sara Renner. Hun deltar fortsatt OL. Onsdag ble en skuffende dag for henne. Hun kom ikke videre fra prologen på sprinten. Skuffende når OL nå en gang arrangeres på hjemmebane. Gjennom skuffelsen smiler hun likevel mot oss når hun snakker om den ukjente mannen som ga henne en stav. Hun fikk en stav og en hun fikk en venn for livet, mener hun.

Les mer om

  1. OL