Sport

Breen var Tour-stjerne for en dag

— Jeg hadde tenkt i flere uker at dette kunne bli en passende etappe, sa Vegard Breen.

Vegard Breen satte preg på søndagens Tour de France-etappe.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Først var han i brudd på hele etappen. Deretter bar det rett til fransk TV for Vegard Breen. Tour-debutanten fikk en fenomenal dag på den andre etappen av verdens aller hardeste ritt.

— Heldigvis var det noen i studio som snakket engelsk, ellers hadde det blitt kjedelig for dem, sa 26-åringen.

Maura-gutten er glad i å gå i brudd, og han var kjempehissig på å komme seg av gårde akkurat på denne etappen. Det er flere uker siden han blinket ut de 183 kilometerne fra Saint-Lô til Cherbourg.

— Jeg visste at dette ville bli en etappe der det kunne bli litt sånn luring bak i feltet om hvem skal ta ansvar og kjøre.

LES OGSÅ:

Les også

Nordmann satte preg på dramatisk etappe

Stakk umiddelbart

Derfor tråkket han til fra første kilometer.

— Det gikk greit å komme i brudd. Jeg satt i en klynge med mange gode venner fra Lotto (hans forrige lag), så de skjønte at jeg skulle i brudd. Jeg bare sa ”sperr bak meg”, og de ga meg plass. Da var det bare å kjøre, forklarte han.

Og som han og de tre bruddkameratene kjørte. Da det virkelig begynte å nærme seg mål og forspranget fremdeles var nesten tre minutter, var det mange som øynet en mulighet for at bruddet skulle holde helt inn.

— Jeg kjente ikke løype hundre prosent for vi har så dårlig internett på rommet og ikke mulighet til å se på streetview eller noenting. Profilen (som arrangøren lager) er så som så. Da vi kom på den store veien og så på speedometeret og så at vi lå i 65-70 km, så er det begrenset vor mye de kan ta inn. Så da skjønte jeg at vi hadde muligheten.

Ville ha klatretrøyen

For Breen lå også en mulig klatretrøye som et mål, og det var med på å motivere ham.

— Man lurer seg selv til å si at det kan gå for å kunne ta ut mer. Men i ettertid kan man selvsagt si at man skjønte det ville gå som det gjorde.

- Det kom noen gloser da du ble passert av feltet?

— Ja, det var veldig surt. Det var en fin dag, men jeg ville helst hatt med meg klatretrøya. Det var den jeg gikk for.

Han endte opp med bare ett poeng på den . Bruddkamerat jesper Stuyven stakk av med den.

Breen fikk naturlig nok masse skryt av sjefene sine i Fortuneo – Vital Concept.

Imponert sjef

Før Tour’en starter sa sportsdirektør Sebastian Hinault til Aftenposten at han var mektig imponert over kjørestyrken til nordmannen.

— Det er hans første Tour, så vi må være litt forsiktige. Men han skal få sine sjanser, forklarte franskmannen.

— Det er mange flere etapper som er potensielle for brudd i år, både fem, syv, åtte og ni. Men det har så mye å si hvilket lag som har ledetrøya. Hadde det vært Sagan i dag, tror jeg de ville begynt å kjøre tidligere, forklarte han.

Edvald Boasson Hagen var det store norske håpet på den andre etappen, og han skrøt av Breens innsats:

— Han viste at han forsvarer en plass på det laget, sa Boasson Hagen som selv ikke helt hadde det som skulle til i den siste bakken. Om det skyldtes velten på den første etappen ville han ikke spekulere på.

— Beina var ikke bra nok, og i tillegg var det vondt da jeg sto og spurtet. Så da vi kom til det bratteste punktet måtte jeg bare slippe. Jeg vet ikke om velten var veldig avgjørende, men det er jo ikke optimalt å legge seg ned i en spurt, humret Boasson Hagen.

Les mer om

  1. Tour de France