Verås Larsen fikk munnkurv av Olympiatoppen etter Aftenposten-intervju

Her er hans kritikk av måten norsk toppidrett er organisert.

Olympiatoppens leder Tore Øvrebrø (t.h) liker dårlig at Eirik Verås Larsen uttaler seg om idrettspolitikk.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas

Debatten om norsk toppidrett er godt i gang etter den mislykkede innsatsen i Rio-OL. Fire bronsemedaljer var langt under både forventninger og målsetninger.

Flere har tatt til orde for å skille Olympiatoppen ut fra Norges Idrettsforbund. Først ute var den dobbelte OL-mester Eirik Verås Larsen i et intervju med Aftenposten.

Da NRK tirsdag ville få Verås Larsen, som nå jobber som fagkonsulent ved Olympiatoppen, til å utdype, hadde han fått munnkurv av sin øverste leder, toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Les også

Etter OL-fiaskoen: Ber Tvedt gi fra seg makten over toppidretten

Han mener det ikke ligger til den gamle storpadlerens rolle i organisasjonen å uttale seg om slike spørsmål offentlig.

I intervjuet var Verås Larsen kritisk til dagens modell.

— Det er mye som har forandret seg i forhold til hvordan Olympiatoppen jobbet for 10-15 år siden. Man må se på om det er forandringer som har hjulpet utøverne eller ikke, sa han til Aftenposten.

— Det jeg er mest usikker på er om organiseringen vi har i Norge, hvor Olympiatoppen og Idrettsforbundet er i samme organisasjon, er den beste måten å organisere toppidretten på. Norge én av få nasjoner som har det sånn. Det er noe det er lurt å se på, gjerne før man begynner på andre ting, sa Verås Larsen i intervjuet.

Vil ha tøffere prioriteringer

Her er han på bølgelengde med tidligere formann i Norges Idrettsforbund (NIF), Hans B. Skaset, som mener en fristilling av Olympiatoppen fra NIF er ytterst nødvendig. Frem til 1996 var Olympiatoppen underlagt Norges olympiske komité (NOK). I 1996 ble NIF og NOK slått sammen. Skaset sa i Aftenposten tirsdag at sammenslåingen var en ulykke for norsk toppidrett.

Verås Larsen mener prioriteringene kan bli tøffere og bedre med et skille.

— Fordelen er at man kan gjøre de tingene man mener er mest hensiktsmessig for å få gode utøvere og være enda tøffere i prioriteringene om hvem man skal satse på. Når andre skal bestemme kan det fort få politisk karakter. I stedet for å tørre prioritere de miljøene og særforbundene som har mulighet og kultur til å gjøre det bra, så ender man på å satse mer på andre ting, som for eksempel bredden, sa Verås Larsen søndag.

For mye penger til administrasjon

Andreas Thorkildsen gikk i et intervju på TV 2 ut med knallhard kritikk av Olympiatoppen, som han mener er blitt altfor byråkratisk og tungrodd. For mange sitter med e-poster hele dagen, mener den dobbelte olympiamesteren.

Verås Larsen mener man bør undersøke om dette stemmer.

Jeg kjenner ikke detaljene, men det er helt klart viktig å se på det. Budsjettene er blitt økt, da må man se på hvor pengene blir brukt. Er det til unge utøvere, parautøvere, toppidrettsutøvere eller til administrasjon? Det er feil retning om økningene går til administrasjon, sa han til Aftenposten.

NRKspurte Verås Larsen tirsdag om han kunne utdype synspunktene.

— Det kan jeg dessverre ikke. Jeg kan ikke si noe om det lenger, svarte sørlendingen.

På spørsmål fra NRK om han har fått munnkurv, svarte Verås Larsen:

— Jeg er blitt påminnet om de spillereglene som vi har i Olympiatoppen, så derfor blir det dumt av meg å si noe mer.

Derfor sier sjefen nei

Toppidrettssjef Øvrebø svarer slik på hvorfor han ikke lar Verås Larsen komme med sine innspill til hvordan norsk idrett kan bli bedre i den offentlige debatten:

Tore Øvrebø fikk mange kritiserte spørsmål da han møtte norsk presse i etterkant av det som har vært de svakeste sommerlekene på 52 år.

— Eirik kan uttale seg om det som har med faget hans å gjøre, men idrettspolitikk ligger andre steder i organisasjonen. Han har mange muligheter til å uttale seg om hvor man mener skoen trykker faglig i de idrettene han har kunnskap om, sier Øvrebø til NRK.På spørsmål fra NRK om disponering av ressurser ikke er Verås Larsens bord, svarer Øvrebø at det «det ligger ikke til hans rolle i organisasjonen å ha meninger om det offentlig», og legger til at den ansatte står fritt til å komme med sine innspill internt.

Kjetil Jansrud sa til VG tirsdag at han også mener at Olympiatoppen bør ut av Norges Idrettsforbund, og heller bli en frittstående organisasjon av norsk toppidrett.

— Slik kunne Olympiatoppen blitt styrt idrettslig, ikke politisk, sier alpinisten. Han mener også at man bør se til USA hvor idretten er en naturlig del av de store utdanningsinstitusjonene.

Idrettstoppene vil ikke gi fra seg Olympiatoppen

Idrettspresident Tom Tvedt ser ingen grunn til å skille Olympiatoppen ut av Norges Idrettsforbund. En diskusjon om hvordan man er organisert er ikke det norsk idrett trenger nå, mener han.

— Jeg hørte ingen snakke om organiseringen da vi kom hjem fra Sotsji som verdens beste vinteridrettsnasjon. Vi følger fortsatt tiårsstrategien som ble lagt etter OL og Paralympics i London 2012. Denne er godt forankret i særforbundene, sa han til Aftenposten mandag.

— Jeg mener vi er organisert på en moderne og riktig måte. Mange land ser til Norge for nettopp måten vi er organisert på.

Heller ikke NIFs generalsekretær, Inge Andersen ser noen grunn til å se på organiseringen av norsk toppidrett nå:

— Vi har nettopp hatt en stor gjennomgang av organiseringen av norsk toppidrett. Det var en prosess fra 2012 til 2015 med stor involvering fra organisasjonen. Det ble lagt et tiårig løp, den første milepælen i det løpet var OL i Sotsji, og planen går helt frem til OL i 2024. — Det er gjort endringer i denne perioden for å videreutvikle toppidrettskulturen i Norge, og det var stor enighet i den norske befolkning og idrettsorganisasjonene om at 2016 har vært den beste toppidrettssesongen på vinteridrettssiden. Så må vi på bakgrunn av den evalueringen som Olympiatoppen og utvalget gjør nå, se hvordan man bygger opp den generasjonen toppidrettsutøvere som skal representere Norge i OL og Paralympics i 2020.