OL-medaljen glapp for Duestad: – Hun skal ikke få lov til å være skuffet

Jeanette Hegg Duestad (22) lå på medaljeplass i store deler av OL-finalen i luftrifle, men måtte til slutt ta til takke med den bitre fjerdeplassen.

Jeanette Hegg Duestad vant kvalifiseringen i luftrifle i OL i Tokyo, og endte på fjerdeplass i finalen.
  • NTB
Skytebanen i Tokyo der kvinnenes luftrifle ble avgjort.

Duestad vant kvalifiseringen og lå lenge svært godt an til å sikre Norges første medalje i OL. Da femte siste finalist ble utslått var Duestad 0,2 poeng fra medaljeplass, men hun var den neste som røk ut. Da var det 0,6 poeng opp til tredjeplassen.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd, men det er selvfølgelig litt kjipt at jeg var så innmari nær. Særlig med tanke på kvalifiseringen. Sammenlagt er det enormt bra, og jeg er best i dag. Til syvende og sist er jeg nok fornøyd når jeg legger meg i kveld, sa Duestad til Discovery.

Prestasjonen hennes i OLs første finaleøvelse er uansett noe av det beste en kvinnelig norsk skytter har gjort. Kinesiske Yang Qian vant foran russiske Anastasia Galasjina og sveitsiske Nina Christen.

– Dette er stort. Det er nok det beste en norsk skytter noen gang har prestert, sa sportssjef i skytterforbundet Tor Idar Aune til NTB etter kvalifiseringen Duestad vant. Da satte hun europarekord med 632,9 poeng. Etter finalen sa Aune at han ikke er skuffet over at medaljen glapp.

– Jeg er målløs. Det er fantastisk. Hun skyter 80 skudd i tieren i en OL-konkurranse, med 10,1 som dårligste. Det trodde jeg ikke var mulig for en norsk skytter, sa Aune.

Bør ikke være skuffet

Sportssjefen slår fast at Duestad har mye stort i vente.

– Hun er bare 22 år og har mistet de to siste sesongene til korona, så hun har ikke fått konkurrert mot de beste siden august 2019. Vi vet at hun er en fantastisk idrettsutøver, og vi gleder oss til de neste årene, sa Aune.

– Jeanette kommer kanskje til å være skuffet, men jeg synes ikke hun skal få lov til det. Jeg synes hun skal kjenne godt etter og forstå at hun er en fantastisk idrettsutøver, sa sportssjefen.

Duestad sa selv at det viktigste for henne var å nyte opplevelsen i OL, og at hun skjønte tidlig i finalen at det var et skyhøyt nivå der medaljekampen ble svært jevn.

– Det stopper ikke her, det kommer flere OL og konkurranser, slo Duestad fast.

– Nå kan jeg slippe ned skuldrene og kose meg, men samtidig har jeg bevist at jeg er i rute og er i form, sa hun.

Den norske skytteren kom ikke like godt ut fra start i finalen som hun gjorde i kvalifiseringen, men var med i medaljekampen. Etter de første ti skuddene i finalen lå Tønsberg-jenta på delt 2.-plass.

Små marginer

Sørkoreanske Park Hee-moon, som var toer bak Duestad i kvalifiseringen, ble første kvinne som røk ut i finalen. Duestad lå på medaljeplass lenge, men med 10,2 og 10,3 midtveis i finalen falt hun ned til fjerdeplass.

Da det sto mellom henne og Nina Christen fra Sveits om å gå videre, klarte Duestad bare 10,4 to ganger, mens Christen klarte 10,5 og 10,7. Dermed var det Duestad som røk ut og endte på fjerdeplass, 0,6 poeng unna medaljeplassen.

– Hvis ting klaffer, kan jeg nå langt. Men jeg trenger tur på veien. Det er innmari små marginer i denne sporten, og det er veldig mange som har trent for dette over lang tid. Jeg forventer at jeg ikke er den eneste som kommer til Tokyo i form, sa Duestad til NTB før lekene startet.

Jenny Stene røk ut med 19.-plass i kvalifiseringen.

Favoritten gjenstår

Både Duestad og Stene skal senere i OL skyte rifle helmatch, der det skytes fra 50 meters hold, ikke 10 meter som i luftrifle. Det er den øvelsen det var knyttet mest håp til før OL.

Sportssjef Tor Idar Aune sier at skytterne kom til OL helt uten resultatmål.

– Jeg tror vi er i rute til Paris i 2024, det er det som er målet vårt. Vi har ingen resultatmål, men har mål om å bli best på alle de elementer som samlet utgjør vår idrett. Og det holder, ser vi, sier Aune.