Skadeplaget Ruud «gruset» svensken i thrillerkamp

(Ruud – Ymer 3–6, 7–6, 6–1) Casper Ruud (22) var storfavoritt, men slet med både svenske Mikael Ymer (22) og en vond skulder i kvartfinalen av ATP-turneringen i Kitzbühel.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Det første møtet på seniornivå mellom Ruud og jevngamle Ymer – ranket som nummer 99 i verden – var lenge en frustrerende opplevelse for nordmannen på grusen i Østerrike. Han slet både spillemessig og fysisk etter å ha vunnet to ATP-turneringer på rad. Men i det tredje og avgjørende settet var han overlegen.

– Mikael spilte veldig godt i de to første settene. Jeg har nok vært litt heldig her. Jeg synes Mikael fortjente å vinne. Det er ikke alltid den beste som vinner, sa en ydmyk Ruud da han ble intervjuet av arrangøren etter seieren.

Nå er spørsmålet hvordan han er fysisk før fredagens semifinale mot franske Arthur Rinderknech – rangert som nummer 91 i verden. Den kampen sendes direkte på VG+.

– Rinderknech er en verre motstander enn Ymer. Men jeg syns det Ymer leverer i første og delvis andre sett var absolutt toppnivå. Grunnen til at han er ranket som nummer 99 i verden er at han kaster bort kamper, slik som i dag. Rinderknech er litt annerledes, sier Sverre Krogh Sundbø etter å ha kommentert kampen. 

– Jeg har aldri sett Rinderknech mot en type spiller som Ruud, så det er vidåpent.

Tidlig i andre sett måtte Ruud få behandling i noen minutter med det som så ut til å være en skade i høyre skulder, eller overarm.

– Armen føltes ikke så bra i dag, men det er en del av gamet. I dag var den ekstra vond, men jeg ble litt bedre etter å ha fått behandling. Vi får se, men jeg tror jeg kan føle meg bedre i morgen, la Ruud til.

På det tidspunktet hadde Ymer vunnet første sett meget fortjent etter at han brøt Ruud i nordmannens andre servegame, og vant 6–3. Men Ruud ledet 2–1 i andre sett, og fortsatte til tross for problemene.

Brudd på brudd

Da hadde de to brutt hverandre én gang, og de fulgte hverandre tett til 4–4. Da rotet Ruud det til i eget servegame, og svensken hadde kommandoen igjen. Enn så lenge.

Ymer misbrukte en matchball, og surret det til med en dobbelt servefeil som sørget for at Ruud brøt tilbake til 5–5. Ruud klarte ikke å ta kommandoen i settet, og Ymer brøt tilbake til 6–5. Ruud holdt seg likevel inne i kampen, og sikret 6–6 og tiebreak.

Ruud ledet 3–1, og sikret seg to settballer på 6–4. Ymer servet inn reduseringen, men så leverte Ruud en herlig forehand og tok settet.

STERK MOTSTAND: Mikael Ymer var nær en semifinale i ATP-turneringen på bekostning av Casper Ruud.

Overlegen i tredje sett

I det tredje settet brøt Ruud umiddelbart, og plutselig hadde han all flyt i verden. Ruud var raskt oppe i 5–0. Ymer brøt riktignok til 1–5. Ruud skaffet seg to matchballer, og på andre forsøk slo Ymer ut.

Dermed kunne en lettet Ruud juble etter 2–1 sammenlagt.

Ruud måtte slite seg til seier i den andre runde mot Mario Vilella, men da snudde han og vant. Det har uansett vært noen fantastiske uker for Ruud, som hadde to strake turneringsseirer på ATP-touren.

Turneringen i Kitzbühel er den siste grusturneringen på ATP-touren i år.

Den norske stjernespilleren er for øyeblikket rangert som nummer 14 i verden, og hans neste store mål er US Open i slutten av august.