Årsbeste etter øl og lørdagsgrilling

Vladimir Vukicevic (31) ler godt av sin spesielle og fullstendig uvante oppladning til årsbesteløpet han presterte på korthekken i Berlin søndag ettermiddag.

KORT GRILLKVELD: Vladimir Vukicevic takket lørdag kveld ja til 13 sekunder korthekkløp fremfor en lengre grillkveld på balkongen. Bildet er fra friidretts-EM forrige måned i München.

– Det forteller en del om det mentale aspektet i friidrett. Vi har kanskje en tendens til overtenke litt. Vi er ikke lagd av glass og tåler mer enn vi tror, sier han til VG på vei hjem fra Berlin mandag morgen.

Lørdag kveld sto han med en øl i hånden på balkongen i Oslo. Han holdt et øye med grillen – der favoritten marinert kylling godgjorde seg – samtidig som han kikket på spisebord i en møbelkatalog. Etter å ha fullført overtagelsen av ny leilighet, hadde han planlagt en rolig helg på hjemmebane.

– Da ringte agenten min, klokka åtte (20.00), og fortalte at det var en ledig plass i Berlin. Jeg hadde egentlig ikke lyst, jeg holdt på med helt andre ting. Men jeg hadde heller ingenting å tape, sier Vladimir Vukicevic.

Som sagt, så gjort.

Han hadde sett for seg «to til tre øl». Det ble med den ene han hadde påbegynt, og knapt den. Kyllingen gled ned på høykant, rett til sengs. Flytoget søndag morgen og tidlig flyavgang Gardermoen. Fremme ved Olympiastadion tre timer før starten hans på 110 meter hekk i Berlins ISTAF-stevne (som VGTV sendte, inkludert Karsten Warholms «knusende seier»).

– Jeg har aldri før reist samme dag som jeg har løpt. Det har å gjøre med at du ofte får en hevelse i føttene som følge av flyturen, påpeker Vladimir Vukicevic.

Det gikk imidlertid så det suste.

– Et av mine fem-seks beste løp i karrieren, understreker han.

Tiden 13,55 sekunder, fra ikke fordelaktige bane én, er den beste han har oppnådd i år. I september i fjor fikk han 13,70 samme sted, en måned etter at han i Sveits satte sin personlige rekord 13,42. Til ytterligere sammenligning løp han på 13,75 da han forrige måned med 1/100 margin kvalifiserte seg til EM-semifinalen, der han fikk 13,64 – 1/100 raskere enn i EM-kvalifiseringen for 10 år siden.

– Gårsdagens løp, litt ut av det blå og 13/100 bak «pers», viser at jeg holder bra nivå. Jeg har hatt en stigende formkurve etter at jeg på grunn av skader begynte å konkurrere i slutten av juli denne sesongen, sier Vladimir Vukicevic – NRK-kommentator Christina Vukicevic Demidovs lillebror.

Han pådro seg en strekkskade i januar. Den tok det tre måneder å lege. Så slo han den opp under et stevne i Polen, før Bisletts Diamond League-stevne 16. juni. Da røk i praksis også VM-deltagelsen i juli.

Nå skal Vladimir Vukicevic avslutte konkurransesesongen med et stevne i Zagreb neste helg. Deretter skal han se om han får til å redusere antall steg før første hekk – fra åtte til syv – så er det inne-EM i mars neste år, VM i Budapest i august 2023, EM og Paris-OL i 2024 ...

– Du er 31, men har ikke tenkt å gi deg?

– Nei nei, jeg er ferdig utdannet og har gode rammer for å drive med friidrett. Det er nå eller aldri, svarer han.