Henny Reistad matchvinner: Norge slo tilbake etter ny snuoperasjon

(Norge – Danmark 28–27) De kom fra det verste hjemmetapet på 33 år. Norge slo tilbake med den 16. strake seieren over danskene. Det er bare seks dager til EM-åpningen.

MATCHVINNER: Henny Reistad scoret tre sekunder før slutt.

Henny Reistad banket inn seiersmålet tre sekunder før slutt. Kaptein Stine Bredal Oftedal regisserte angrepet og Thale Rushfeldt Deila spilte opp Reistad. Hun ble nimålsscorer med å kline inn ballen fra distanse.

– Vi fikk satt opp angrepet perfekt, sier Henny Reistad til TV 2.

– Sånne seire føles best, følger Stine Bredal Oftedal opp i Stavanger.

– Det er alltid godt å slå danskene. Litt ekstra viktig, sier Vilde Ingstad som i likhet med Reistad har Danmark-trener Jesper Jensen som sjef i Team Esbjerg. Ingstad markerte at EM-formen er god med åtte mål på åtte skudd.

Danmark har ikke slått de norske håndballjentene siden 2014. Under EM i november møtes de i mellomrunden.

Norge lå på det meste under med seks mål, men klarte som for en måned siden å snu motgangen til en ny seier mot erkerivalen fra sør i en fullsatt DNB Arena.

FØRTE AN: Vilde Ingstad gikk foran da Danmark ble slått igjen. Her sammen med Henny Reistad.

Norge gikk på en skikkelig karamell torsdag. Håndballjentene har ikke blitt knust med flere mål siden Jugoslavia vant 23–12 på Støren i 1989.

– Jeg tar det for gitt at vi er revansjesugne, sa Thorir Hergeirsson til TV 2 før kampen.

– Det er ikke slik vi har lyst til å prestere to ganger, sa Henny Reistad.

Men Norge hang ikke med danskene mer enn til 3–3 før pause. Etter 20 minutter ledet gjestene 6–12 etter klare norske problemer både i forsvar og angrep.

Strekspiller Kathrine Heindahl og Danmark kom til den ene store sjansen etter den andre mot et norsk forsvar uten Maren Aardahl (skade i lår/lyske). De fleste ballene satt inn bak Katrine Lunde.

Nora Mørk ble også spart og Hergeirsson valgte å kjøre Stine Bredal Oftedal på høyresiden fra start i angrep. Det fungerte ikke. Norge fikk ikke opp farten før Henny Reistad overtok posisjonen.

Inn mot pause ble den danske ledelsen redusert til to mål: 12–14.

– Det er viktig å prøve ut ting før EM, sier trener Tonje Larsen.

STERK AVSLUTNING: Thale Rushfeldt Deila er i ferd med å etabelere seg på landslaget.

Den positive trenden fortsatte etter pause. Etter 36 minutter utlignet Norge til 15–15 etter å ha ligget under i en halvtime av kampen.

Henny Reistad, Vilde Ingstad og Stine Bredal Oftedal løftet nivået flere hakk. Et kvarter før slutt sendte Amalie Næs Andersen – spilt opp av Reistad – Norge endelig i ledelsen med en nydelig lobb.

Så kom den tette og dramatiske avslutningen hvor også Thale Rushfeldt Deila markerte seg i sin syvende landskamp.

Landslagssjefen er opptatt å bygge opp EM-laget stein for stein.

– Det er viktig å ha is i magen, sier den rutinerte Thorir Hergeirsson før mandagens avreise til EM med syv mesterskapsdebutanter i troppen.

Men det er mindre enn en uke til EM på Balkan.

Norge fortsetter EM-forberedelsene med generalprøve mot Brasil søndag. Mesterskapet åpner mot Kroatia i Ljubljana 4. november. De neste dagene er Sveits og Ungarn motstandere i gruppespillet.