Sport

Semenya får ikke forsvare VM-tittelen i Qatar

Mellomdistanseløper Caster Semenya får ikke løpe 800 meter i VM i Qatar uten å ta hormonbehandling. Sørafrikaneren er skuffet over avgjørelsen.

Caster Semenya fra da hun vant VM-gull på 800 meter i London i 2017.
  • NTB-AFP-TT

Det bekrefter representanter for Semenya tirsdag. Sveits' føderale domstol har bestemt at den kontroversielle regelen til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal tre i kraft.

Regelen krever at Semenya og andre utøvere med naturlig høyt testosteronnivå må ta hormonregulerende medisin for å få lov å løpe distanser på opptil en engelsk mil (1609 meter).

– Jeg er veldig skuffet over å bli forhindret i å forsvare tittelen min, men dette vil ikke stanse meg i å kjempe kampen min for rettighetene til alle de kvinnelige utøverne dette gjelder, sier Semenya.

Det internasjonale friidrettsforbundet er fornøyd med avgjørelsen i den sveitsiske domstolen.

– Avgjørelsen innebærer nødvendig likhet og klarhet for alle utøvere som nå forbereder seg til VM. IAAF står fast på standpunktet om at i noen sammenhenger – deriblant innenfor idretten – må biologiske faktorer trumfe kjønnsidentitet, skriver IAAF i en uttalelse.

  • BAKGRUNN: Slik ble OL-vinneren idrettens store dilemma
Caster Semenya er skuffet over at hun ikke får forsvare sin VM-tittel.

Friidrettsstjernen gikk til sak mot IAAF, men Idrettens voldgiftsrett (CAS) ga da medhold i kravet fra Det internasjonale friidrettsforbundet.

Senere beordret sveitsisk høyesterett IAAF til å suspendere reglene, men IAAF valgte å anke avgjørelsen. Nå er det altså klart at hun ikke kan konkurrere uten å følge det nye regelverket.

Regelen skulle vært innført fra november i fjor.

Semenya har helt fra starten vært svært kritisk til regelen og har kategorisk avvist at hun ønsker å ta hormonregulerende medisin.

– Jeg vil ikke tillate at IAAF skal utnytte meg og kroppen min igjen. Men jeg er bekymret for at andre kvinnelige utøvere vil føle seg tvunget til å la IAAF dope dem, og teste effekten og de negative konsekvensene av ulike hormonelle stoffer. Dette må ikke få skje, sa hun i juni.

(©NTB)

Les mer om

  1. Friidrett
  2. IAAF