Sport

Gjert Ingebrigtsen etter at én av to sønner er i VM-finale: – Det er litt av dilemmaet med å være far og trener

Jakob Ingebrigtsen sikret finaleplass på 1500 meter, men broren Filip fikk det ikke til å stemme i semifinalen. Dermed er det «bare» én Ingbrigtsen i finalen.

Jakob Ingebrigtsen sikret seg plass i finalen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

  • 100% Sport

Doha/Stavanger: Filip Ingebrigtsen er ute av VM, mens broren Jakob løper finale på søndag. Det er status etter fredagens semifinaler på 1500-meter.

Filip Ingebrigtsen løp lenge bra i sin semifinale og så ut til ha god kontroll på avansement. På oppløpssiden stoppet det imidlertid opp for nordmannen, og han endte på en skuffende syvendeplass. De fem beste fra hvert heat gikk videre til finale, samt de to med best tid foruten de ti.

Hardt program

Dermed var han avhengig av at sjettemann i den neste semifinalen ikke løp raskere enn Ingebrigtsen, som løp på 3,37,0. Det skjedde ikke, og Filip Ingebrigtsen reiser fra VM uten å ha fullført en finale. Han måtte bryte finalen på 5000 meter tidligere i mesterskapet. Jake Wightman tok den siste finaleplassen, 15 hundredeler foran Ingebrigtsen. Også Matthew Centrowitz på 3.36,77 var for rask.

Både Filip og Jakob løp 5000 meter tidligere i mesterskapet, og det kan ha kostet krefter de hadde trengt nå.

– En dobling koster på forskjellige plan, så vi får se hva Filip sier, sier Gjert Ingebrigtsen etter at begge sønnene hadde vært i aksjon.

– En av to videre, hva synes du om det?

– Det er 50 prosent, og det er bra. Men jeg må først og fremst snakke med Filip og høre hans oppsummering.

– Var Jakobs løp så kontrollert som det så ut til?

– Fra mitt ståsted så det kontrollert ut. Men jeg må få snakke med Jakob. Han ser veldig bra ut.

Gjert Ingebrigtsen var overrasket over måten finaleplassen på 1500 meter glapp for Filip Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud

Dilemma

Trener og far Gjert Ingebrigtsen tror at Jakob er så profesjonell at han ikke lar seg påvirke av brorens skuffende løp.

– Han er nok lei seg på vegne av broren sin. Men vi får vente og se.

Det betyr at Gjert Ingebrigtsen har en sønn som gleder seg til finalen, mens en sønn er skuffet.

– Litt av dilemmaet med å være far og trener er at du må som regel trøste noen og være glad for noen. Det vet alle, det er betingelser som alle kjenner til.

– Det svarte litt dårlig, så det var sykt kjedelig. Det ble litt stakkato på slutten. Til syvende og sist var jeg ikke god nok, sier en skuffet Filip Ingebrigtsen.

Han vil ikke si at han angrer på at han doblet med både 5000- og 1500-meter i Doha. Han er usikker på om det var den ekstra belastningen som sørget for at finaleplassen røk.

– Det er umulig å si. Det begynner å bli noen dager siden, men jeg skulle kanskje vært sprekere. Vi får ta en vurdering på bakrommet.

Han skal være i Doha frem til mandag – og vil derfor hjelpe Jakob med hva det måtte være inn mot finalen.

Filip Ingebrigtsen under fredagens semifinale. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

– Gleder meg til finalen

– Det kjennes bra ut. Jeg kjenner samtidig at jeg har brukt beina. På den andre siden kjenner jeg at jeg har mye mer å gi. Men det er bare en følelse. Jeg gleder meg til finalen. Der jeg skal prøve å få ut alt, sier Jakob Ingebrigtsen i pressesonen, like etter løpet sitt.

På oppløpet løp han inne ved listen og kunne risikert å bli innestengt hvis det gikk for sakte med løperen foran.

– Jeg skal ikke si at jeg er uheldig som havner inne ved listen. Men det er fint at jeg løste det sånn, for jeg tvang meg selv til ikke å bruke krefter. Sånn sett er det bra for finalen.

– Men det er litt skummelt?

– Du kan aldri være sikker, svarer han.

På spørsmål om han velger samme taktikk i finalen, svarer han slik:

– Det viktigste i en finale er at man får ut alt.

– Hva tenker du om Filip?

– Det er surt, jeg vet ikke hva som var grunnen, men jeg vet at hadde vi kun satser her (1500 meter), hadde vi havnet i en finale begge to.

Finalen går søndag klokken 18.40.

  • FULLT DAGSPROGRAM FOR VM FINNER DU HER.