Sport

Dette er Helsedirektoratets nye råd til idretten

Helsedirektoratet anbefaler nå idretten om å trene organisert igjen, så lenge man opprettholder smittevernsreglene.

Slik så det ut på idrettsanlegget i Åsgårdstrand 29. mars. Nå kan det bli litt mer aktivitet.
  • Henrik Gill
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Idretten har i stadig større grad etterspurt klarere kjøreregler for hvilken aktivitet som er lov innenfor smittevernsreglene.

Onsdag formiddag ble de bønnhørt. Helsedirektør Bjørn Guldvog var for anledningen sporty antrukket i allværsjakke og tursko. Han og idrettspresident Berit Kjøll møtte pressen og fortalte hva som vil gjelde fremover.

Her er budskapet oppsummert i 11 punkter:

Dette bildet ble tatt på banen ved Sannergata i Oslo søndag. Tirsdag besluttet Oslo kommune å åpne banene for egenorganisert idrett igjen.

1. Grunnregelen: Maks fem personer og to meters avstand

For idretten gjelder de samme retningslinjene som ellers i samfunnet. Utendørs skal det ikke være grupper på mer enn fem personer, og alle må holde minst to meters avstand til hverandre.

Idrettsaktivitet er lov, så lenge disse reglene overholdes.

– Voksne personer rådes å være til stede når barn og ungdom trener, så de kan påse at reglene holdes. Ikke ta kollektivtransport til og fra aktiviteten, sa Kjøll.

2. Ikke ta på samme utstyr

Det er også viktig at ingen tar på det samme utstyret med hendene. Det betyr at i for eksempel håndball så kan ikke spillerne kaste ballen til hverandre. Hver spiller kan imidlertid leke med sin egen ball.

I fotball må ikke spillerne heade ballen til hverandre eller ta på den med hendene.

3. Hver idrett må lage sine egne kjøreregler

Norges idrettsforbund skal nå utarbeide et felles sett med kjøreregler som skal hindre smitte av koronasmitte. Samtidig skal hvert enkelt av de 55 særforbundene lage regler for sine idretter.

Det er stor forskjell på for eksempel bryting og padling. Norges padleforbunds og Norges Bryteforbund skal lage kjøreregler for hvordan lag og klubber nå kan trene.

Les også

– Barna trenger oss mer enn noen gang. Det er utrolig kjedelig at vi ikke får gjort noe for dem.

Guldvog og Kjøll passet på å holde god og sikker avstand til hverandre.

4. Det kan komme endringer

Det har vært et stort behov innen idretten for en presisering av retningslinjene. Nå skal idretten og helsedirektoratet følge med på hvordan dette blir seende ut i praksis. Hvis det viser seg at organisert aktivitet kan bidra til smitte, så vil det komme innstramminger.

5. Klar advarsel: Følg reglene

Idrettspresidenten kom med en klar oppfordring til alle klubber og lag om å følge reglene. Hvis ikke de gjør det, vil de ødelegge for hele idretten ved at det kommer nye innstramminger.

Tomme baner i Horten 28. mars.

6. Organisert kan være bedre enn uorganisert

Guldvog var tydelig på at det faktisk kan være bedre med organisert trening enn uorganisert. Det er fordi at det da kan være voksne til stede som passer på at alt av smittevernregler blir fulgt.

7. Samme regler inne og ute

Det er ingen forskjell på om idretten foregår inne eller ute, men den gamle håndballspilleren Guldvog sa at det jo kan bli en større utfordring å holde avstand og være maks fem om gangen innendørs.

8. Garderobe og fellesdusj er forbudt

Garderobene vil fortsatt være låst. Utøverne må dusje hjemme.

Les også

Her er RBK-sjefens løsning på banestriden: – Åpne alt og sett ut vakter

Guldvog fortalte at han tidligere spilte håndball. Det går ikke innenfor de nye reglene.

9. Kommunene må følge med på banene

Til nå har det vært stor forskjell i om fotballbaner er åpne eller ikke. Det kan det i teorien også bli i tiden fremover. Hver kommune må følge med på om idrettsanleggene fører til at for store grupper med folk samler seg.

– Det er viktig for kommunen å følge med på aktiviteten. Så må de gjøre tiltak hvis man ikke får dette til. Man vil ha stor verdi av en voksen som veileder øktene, svarer Guldvog.

10. Kan bli organisert påskeaktivitet

For idretten var det viktig å få en avklaring før påske. På grunn av reiserestriksjoner og hytteforbud vil mange flere være hjemme nå enn i en vanlig påske. Barn og unge har heller ikke skole å gå til. Nå kan idretten organisere aktivitet i ferien.

– Det er to dager igjen til påsken. Vi vil sikre at aktivitet skjer i organiserte former. Forhold dere til budskapet vårt, så blir dette bra, legger Kjøll til.

11. Folkhelsen viktig

Det har vært viktig for Helsedirektoratet å legge til rette for at folk kan være aktive i den vanskelige tiden. Der spiller idretten en viktig rolle for at mange får holde seg i form.

Les mer om

  1. Idrett
  2. Helsedirektoratet
  3. Koronaviruset