Sport

Frir til Erna

Bokseforbundet vil slå knockout på særnorsk forbud — legger skjebnen i ny regjerings hender.

Danske Partick Nielsen får kjenne hansken til  Patrick "The Machine"  Majewski i siste Nordic Fight Night i Frederikshavn, men Nielsen vant til slutt.  Det håper Bokseforbundet også å gjøre med ny regjering.
  • Mette Bugge
    Journalist

Norges Bokseforbund er helt avhengig av den nye regjeringen for å overleve. Norges Idrettsforbund tar kampen. Profesjonelle boksere vil gjerne bokse her i landet.

Danske Patrick Nielsen fikk seg en på tygga i det siste proffstevnet i Danmark, men han vant til slutt. 22-åringen er en av Norden største stjerner og aktuell til det første proffstevnet i Norge siden 1981. — Vi står klar til å rykke inn umiddelbart og vi er svært ydmyke dersom Norge fjerner loven som forhindrer proffboksing , sier Nisse Sauerland.

Han er promotor i tyske Sauerland, som dansken og Cecilia Brækhus bokser for. Sauerlands stall består av noen av verdens beste boksere, ikke minst med de ypperste nordiske fighterne.

— Vi er 100 prosent klar på å arrangere skikkelige stevner i Norge, og det grumset som var årsaken til at Norge fikk sine lover for mange år siden, kan ikke sammenlignes med situasjonen i dag. Kunnskap, erfaring og medisinsk tilsyn er mye bedre enn det var tidligere. I all idrett er det en form for risiko, men vi har strenge regler og vi gjør alt som er mulig for å hindre skader i vår sport.

For Norges Bokseforbund handler det som nå skjer, om mer enn proffboksing eller ikke.

Overlevelse

Forbundet kan bli utradert dersom ikke den såkalt knockoutloven fjernes. Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) har endret reglene, noe som betyr at aldersgrensen er utvidet fra 34 til 40 og hjelmen fjernet fra de mannlige amatørene.

Hvis vi ikke følger de reglene som alle andre nasjoner gjør, vil vi bli suspendert. Det betyr at vi heller ikke kan jobbe videre med damer, jenter og gutter. Det rammer over hele fjølen, sier Erik Nilsen, generalsekretær i Norges Bokseforbund.

Bokseforbundet er inne i en tung tid. Så sent som lørdag satt styret samlet, for å legge en slagplan. Håper et at Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti i posisjon vil ordne opp.

-Alle fire har signalisert at de støtter oss. For oss handler det om overlevelse, ikke minst at vi fortsatt kan være med i OL.

NIF på banen

Norges Idrettsforbund er allerede i ringen. President Børre Rognlien og NIFs jurist Henriette Thune var i møte med Nielsen og president Haktor Slåke sist torsdag. NIF-styret tar opp saken i sitt neste styremøte i oktober og skal jobbe hardt for å overbevise politikerne om at norske boksere må få samme muligheter som andre utøvere.

-Boksing er i en dramatisk situasjon, men dette er mer komplisert enn å fjerne den gamle proffbokseloven. Det å få bort den lemper på ganske mye, men da trer knockoutloven inn isteden. Det er en lov som regulerer all kampsport hvor knockout er tillatt. AIBA er kommet med nye bestemmelser som utfordrer den loven. Vi skal gjøre alt for å hjelpe bokseforbundet, uten at jeg kan forskuttere noe, sier Rognlien.

Han var selv med på å starte Eidsvold bokseklubb for 50 år siden, og har stor respekt for forbundet og deres utøvere.

Kanskje vet han hvor det best lønner seg å få inn en fulltreffer?

Bildebeskrivelse:

Les også

  1. Svensk bokser kollapset på trening

  2. - Lihaug og Hagen til Nordic Fight Night

  3. Brækhus gir klær til barn i slummen

Les mer om

  1. Boksing
  2. Cecilia Brækhus