Sport

Lørdag skal guttedrømmen til Cavendish gå i oppfyllelse

— Det mest ikoniske innen sportsverden.

I fjor var Mark Cavendish og Bradley Wiggins lagkamerater i Team Sky. Det førte til hjelperytteroppdrag for Cavendish, en rolle han trivdes dårlig med. Dermed byttet han lag før årets sesong. Nå drømmer han om en dag i den gule trøyen, som Wiggins vant i fjor.
  • Odd Inge Aas
    Journalist
Ingen tvil om hvem det var størst interesse for på pressekonferansen til Omega Pharma-Quick Step. Journalister og fotografer samlet seg rundt Mark Cavendish.

PORTO VECCHIO: Mark Cavendish har vunnet det meste. Den regnbuefargede verdensmestertrøyen, den grønne poengtrøyen i Tour de France, og han har syklet i ledertrøyen i både Giro d'Italia og Spania rundt.

Og 23 etappeseire i Tour de France er ikke annet enn massivt.

Likevel er det én ting han mangler. Superspurteren fra Isle of Man har aldri tredd på seg den gule ledertrøyen i det franske treukersrittet.

En prolog i starten av rittet har ofte ødelagt mulighetene hans. I år er den korte tempoetappen før første ordinære etappe utelatt, og det er lagt opp til en paddeflat etappe fra Porto Vecchio til Bastia på Korsika lørdag.

Dermed er det lav odds for at det er Cavendish som kler seg i gult på etappen søndag.

— Den gule trøyen ville vært veldig spesielt. Jeg har aldri hatt den, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å få prøve den, om jeg så bare har den i én dag, sa Cavendish under Omega Pharma-Quick Steps pressekonferanse torsdag.

— Det er noe jeg drømte om da jeg var liten og startet med syklingen. Trøyen er ikke bare spesiell innen syklingens verden, det er noe av det mest ikoniske innen hele sportsverden.

- Blir ulykker første dag

Han tror de mest utpregede sprinterne ikke har sjanse til å forsvare trøyen mer enn én dag, toppen to.

Han tror imidlertid at en rytter som Peter Sagan, om han skulle vinne den første etappen, kan klare å forsvare den frem til lagtemponen i Nice tirsdag.

- Drakten kan fort bytte eier hver dag de første syv etappene, tror Cavendish.

”Cav” sier at den grønne poengtrøyen er et klart mål, men sier veien dit går ved å vinne etappeseire. I år sykler han i den britiske mestertrøyen, noe Cavendish kaller en ære.

Han er imidlertid klar over at traseen på Korsika kan by på problemer for rytterne, og de smale og svingete veiene kan fort skape uhell.

— For å være ærlig, så tror jeg det blir noen ulykker. Det er farligere å få sånne løyper på de første etappene, da alle har friske bein og tror de kan vinne.

Også Martin tror på gult

Han trekker frem lagkamerat Tony Martin som en annen kandidat til å vinne en etappe i Touren. Martin er regnet for å være verdens beste temporytter.

Tyskeren på sin side ser spesielt frem til lagtempoen på den fjerde etappen, og tror Omega Pharma-Quick Step fort har det beste laget der.

— Det kan være en fin dag for en rytter på vårt lag å overta ledertrøyen, sier Martin. Han kan se frem til to individuelle tempoetapper i år, men sier han ble veldig skuffet da han kjørte gjennom den andre, som går til Mont-Saint-Michel.

- Den var så tøff at det lignet mer på en bakketempoetappe. Man kan ikke sykle med vanlig temposykkel der, og jeg tror ikke mulighetene mine til seier er så gode.

Les også

  1. Kritiske Edvald-spørsmål skapte dårlig Sky-stemning

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkelritt