Sport

Idrettstoppene brukte 160.000 kroner på én tur

Idrettens to øverste ledere brukte 160 000 kroner på en reise til Los Angeles og Malaysia. Nå lover idrettspresidenten mer åpenhet.

Idrettspresident Tom Tvedt etter sitt andre møte med kulturminister Linda Hofstad Helleland. Heller ikke denne gangen var kulturministeren fornøyd til tross for a Tvedt hadde med seg flere konkrete forslag til å skape mer åpenhet i idrettens organisasjoner.
  • Kurt B.M. Haugli

Mandag ettermiddag la idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, frem en oversikt over hvilke reisekostnader de har hatt siden juni i fjor. Tom Tvedt tiltrådte som idrettspresident på dette tidspunktet, og det er derfor denne perioden som nå legges frem til offentlig gjennomsyn.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var ikke fornøyd etter møtet:

Les også

Fortsatt ikke fornøyd med svarene fra idrettstoppene

Én dyr tur

De to topplederne for norsk idrett har brukt en halv million av organisasjonens penger på reise de siste 10 månedene. Rundt 160.000 kroner er brukt på én tur. Det handler om en tur til Los Angeles som fortsatte til Kuala Lumpur i Malaysia.

— Jeg og Inge Andersen reiste til Special Olympics og var der i to døgn. Deretter reiste vi direkte til Malaysia og IOC-møte hvor vi presenterte ungdoms-OL på Lillehammer. Da reiste jeg slik at jeg kunne strekke ut beina, fortalte Tom Tvedt etter at han mandag morgen hadde vært inne på teppet hos kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var med på åpningen av ungdoms-OL tidligere i vinter.

Ifølge oversikten av reiseutgiftene brukte de to rundt 115000 kroner på flybilletter. Dette er snakk om flybilletter på "Economy" og "Premium Economy" hos Lufthansa og Cathay Pacific. I tillegg brukte de to toppene rundt 35000 kroner på overnatting og drøye 10 000 påandre utgifter.

Ett av tiltakene

Fremleggelsen av reiseregninger er ett av tiltakene til idrettspresidenten for å blidgjøre kulturminister Helleland. Han forklarer reiseutgiftene slik.

— Jeg reiser mye og mine reiseutgifter kommer til å øke. Jeg er den eneste idrettspresidenten i verden som har ansvar for olympisk og paralympisk idrett. Når dere sammenligner meg med den svenske idrettspresidenten, så reiser han på ett møte mens jeg reiser på fire møter, forklarte Tom Tvedt mandag.

Han er klar til å ta kritikk.

— Jeg har ikke til hensikt å skjule noe. Jeg er bedt om å gjøre en jobb for organisasjonen og den jobben gjør jeg ute hos medlemmene. Kritikk er jeg forberedt på, sier han.

Ble bedt om å komme med bedre forslag

For en drøy uke siden (1. april) var Tom Tvedt på møte i departementet for å snakke om åpenhet. Det møtet endte med at han ble sendt tilbake til kontorene på Ullevaal stadion for å komme med bedre forslag til hva organisasjonen kan gjøre for mer åpenhet.

Ett av de grepene som nå blir gjort er å opprette et utvalg som skal se på åpenheten i idretten. Den tidligere nestelederen i Høyre, tidligere stortingsrepresentanten og tidligere kringkastingssjef John G. Bernander skal lede åpenhetsutvalgets arbeid.

— Vi har fått et mandat hvor vi skal gå gjennom de rutiner som gjelder og se om de er tilstrekkelig. Mandatet skal være vidt nok til at vi kan gå grundig gjennom dette, sier Bernander til Aftenposten.

Vurderer ytterligere tiltak

I løpet av september håper Bernander å kunne ha klar en sluttrapport fra utvalget. Det er også dette arbeidet som Tom Tvedt håper skal være tilstrekkelig til at Linda Hofstad Helleland er fornøyd. Hun var ikke bare fornøyd etter det andre møtet.

— Norges Idrettsforbund kom med noen initiativ på møtet, men slik situasjonen er nå, må jeg vurderer ytterligere tiltak, sa hun mandag.

I løpet av tirsdag skal Hofstad Helleland og hennes stab komme med en tilbakemelding til Tom Tvedt og idretten.

— Vi må vurdere ytterligere tiltak for å sikre full åpenhet, sier ministeren.

Bakgrunnen for at kulturministeren vil ha ytterligere innsyn i idrettens forvaltning av pengene, har sin selvfølgelige sammenheng at den får tilskudd i milliardklassen fra det offentlige.

— Hvis man opplever at toppen i norsk idrett ikke tar nødvendige grep for å sikre full åpenhet om bruken av fellesskapets penger og midler, mener jeg det er min plikt som minister å iverksette tiltak for hvordan norsk idrett skal praktisere tilfredsstillende åpenhet, sa kulturministeren til NTB etter møtet.

Vidt mandat

Hvilke konkrete tiltak som hun ønsker seg, går hun ikke videre inn på. Heller ikke idretten er klare på hva det er de har å tilby. De vil trolig ha mer når åpenhetsutvalget legger frem sin rapport etter sommerferien.

I mandatet til Bernander-utvalget heter det: «Utvalget bes særskilt vurdere om dagens kontrollrutiner er hensiktsmessige for å kunne avdekke og rapportere avvik og eventuelt misbruk eller uforsvarlig ressursbruk i virksomheten eller utøvelsen av arbeid eller verv innenfor disse.»

Les mer om saken:

Les også

  1. Idrettspresidenten legger frem reiseregninger: - Jeg er forberedt på kritikk