Sport

-Må akseptere å bli mistenkt

–Denis Mentsjov må bare finne seg i å bli mistenkeliggjort, mener Johan Kaggestad. Giro-lederen dras nå inn i en gammel dopingsak i Østerrike.

Denis Mentsjov kunne ta det med ro på gårsdagens etappe. Russeren hadde det mer slitsomt både før og etter etappen med å svare på gamle dopinganklager.
  • Espen Hansen
    Aftenposten

Det er bare tre dager før Denis Mentsjov eventuelt kan krones som vinner av årets Giro d’Italia. Men gammelt grums forsurer det som kunne vært de største dagene i russerens liv. Østerriksk media knytter 31-åringen til blodbanken Humanplasma. Der skulle en rekke topputøvere i flere forskjellige utholdenhetsidretter ha fått hjelp til bloddoping. Foreløpig er det bare blitt med beskyldninger og ubekreftede rykter. Men den dopingtatte sykkelrytteren Bernhard Kohls uttalelser de siste dagene har satt ny fart i spekulasjonene mot bl.a. Mentsjov og flere lagkamerater i Rabobank.

–Hvis noen i Østerrike vil snakke med meg om denne saken, så er det helt greit. Jeg har ikke noe å frykte. Men akkurat nå har jeg et sykkelritt å konsentrere meg om, sa russeren da han ble konfrontert med de nygamle ryktene.

TV2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener sykkelryttere som utmerker seg spesielt bare må finne seg i at det dukker opp spekulasjoner:

–Slik omdømmet til sykkelsporten har vært, blir det bare slik. I hvert fall til det dukker opp en sammenlagtvinner helt uten noen slags negativ historie. Men egentlig synes jeg det er litt urettferdig på sykkelsportens vegne. Jeg er overbevist om man kunne funnet akkurat like mye grums i andre utholdenhetsidretter bare noen hadde giddet å ta den jobben, sier Kaggestad og nevner både mellom— og langdistanse i friidrett.

Ingen saker.

Den østerrikske Katusha-rytteren Christian Pfannberger ble dopingavslørt noen dager før Giro’en skulle starte og ble naturligvis utestengt. Men under selve rittet har det så langt ikke vært noen dopingsaker. De siste dagers hendelser i Østerrike har likevel kastet skygger over verdens nest største etapperitt.

Ifølge østerriksk media skal bl.a. Mentsjov, Michael Rasmussen, Michael Boogerd, Thomas Dekker og Joos Posthuma vært involvert i et bloddopingprogram i Wien i 2006. Rabobanks pressetalsmann Luuc Eisinga bekrefter at laget har fått en henvendelse fra østerrikske myndigheter og sier at laget naturligvis vil gjøre alt de kan for å samarbeide.

Denis Mentsjov hadde en rolig dag på jobben i går. En gruppe på 25 ryttere kom av gårde etter rundt fem mil, og det endte med at Michele Scarponi tok sin andre etappeseier. Mentsjov og de andre som kjemper om sammenlagtseieren kom inn nesten fire minutter bak. Mentsjov leder fremdeles med 26 sekunder på Danilo Di Luca. Dagens etappe er nok italienerens siste reelle sjanse til å fravriste Mentsjov den rosa trøya. De siste 13 kilometerne opp til Vesuvio kan avgjøre hele rittet.